Mala Subotica: Aktualna pitanja s četvrte sjednice Općinskog vijeća

Iz izvoda iz zapisnika s četvrte sjednice Općinskog vijeća Općine Mala Subotica donosimo zanimljivosti i rasprave s aktualnog sata.
 

Vijećnik Dejan Horvat, u ime mještana Držimurca i Strelca, apelira da se oreže granje na drveću uz pristupnu cestu ceste Palinovec-Palovec te da se kod samog izlaza na tu cestu postavi odgovarajući prometni znak.

Izostala inicijativa Općine za brže rješavanje sigurnosnog problema na krucijalnim raskršćima?

Vladimir Mihalic pohvaljuje asfaltiranje prekopa u Ulici A. Stepinca u Maloj Subotici. Pita gdje je nastao problem u realizaciji sigurnosnog rješenja za raskrižje Glavne ulice, Ulice A. Stepinca i Ulice Braće Radića u Maloj Subotici obzirom da je prije 3,5 godine donesen idejni projekt tog rješenja. Obveza Općine bila je nastojanje da se realizacija tog projekta uvrsti u planove ŽUC i planove Hrvatskih cesta, a tamo ih nema. Očigledno je izostala inicijativa Općine. Načelnik Vladimir Domjanić ističe da, koliko on ima informaciju, navedeni idejni projekt ne postoji. Bili su obavljeni neki razgovori o toj problematici, ali u Hrvatskim cestama su mišljenja da se taj problem neće rješavati parcijalno već prilikom radova na dionici Štefanec – Donji Pustakovec, na koju temu je za sljedeći tjedan dogovoren sastanak s g. Markovićem na kojem bi trebala biti i ravnateljica ŽUC-a.

Zašto Općina plaća dva računovođe? Hoće li Općina snositi posljedice zbog možebitnog sukoba interesa načelnika Domjanića i njegove funkcije člana Nadzornog odbora Međimurje plina?

Miran Pintarić pohvaljuje popravak javne rasvjete i sanaciju ceste u Palovcu iako smatra da se moglo i bolje. Pita zašto Općina ima 2 računovođe, vrtićkog i općinskog, zašto nije samo jedan. Zatim pita može li se opet objaviti popis općinskih dužnika na općinskim web stranicama obzirom da je objavljen popis državnih dužnika te hoće li naša Općina imati kakve sankcije u aktualnom slučaju možebitnog sukoba interesa zbog obnašanja dužnosti člana Nadzornog odbora Međimurje plina i dužnosti načelnika općina. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da 2 računovođe u Općini postoje od prije. Ako vijećnik Miran Pintarić želi da se o toj problematici raspravi može dati prijedlog točke dnevnog reda za narednu sjednicu kako bi se vijećnici izjasnili. Što se tiče objave liste općinskih dužnika, prema dosadašnjim informacijama, to se ne smije učiniti. Prilikom naše prve objave prije nekoliko godina bili smo upozoreni da se takvom objavom krši Zakon o zaštiti osobnih podataka, a objavi popisa poreznih dužnika prethodilo je donošenje posebnih zakonskih odredbi, koje se odnose baš na porezne dužnike temeljem kojih je bila omogućena ta objava. Na pitanje o sankcijama Općine radi eventualnog sukoba interesa, načelnik Vladimir Domjanić odgovara da Općina neće imati nikakve sanacije. Tu se radi o dvojnom tumačenju Zakona, proces je još u tijeku. Ističe da načelnici, za obnašanje dužnosti člana Nadzornog odbora Međimurje plina, nisu primali nikakvu naknadu već samo putne troškove.


Hoće li Općina isplatiti naknade za rad vijećnika?

Valentin Šipuš pita hoće li Općina isplatiti naknade za rad vijećnika iz reda političkih stranaka i nezavisnih vijećnika jer on, kao i ostali nezavisni vijećnici, mora izraditi, uz određena izvješća i program rada, i financijski plan u kojem treba prikazati i tu stavka. Prijašnjih godina nezavisni vijećnici su se odrekli te naknade, ali iz Državnog ureda za reviziju pojasnili su da se tako ne može već Općina mora tu naknadu uplatiti na posebni račun vijećnika, a on može to, po želji, dalje proslijediti. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da će biti isplaćene te naknade. Do sada je ta naknada iznosila 500 kuna, vjerojatno će tako i ostati.


Što je s projektima za naselje Mala Subotica?

Vijećnik Josip Horvat, potaknut razgovorom s jednim vijećnikom koji je opravdao postojanje određene investicije u svojem naselju s izrađenim projektom za istu, pita što je s projektima za naselje Mala Subotica. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da projekti za naselje Mala Subotica nisu izostali. Kandidiran je projekt uređenja središta naselja, izvedena je kanalizacija u Ulici A.Stepinca, imamo idejni projekt uređenja prostora između župne crkve i Doma DVD Mala Subotica, a projekt izvedbe pješačko – biciklističke staze u Ulici A. Stepinca i projekt uređenja parkirališta i pristupne ceste na groblju Benkovec – Jurčevec su pred realizacijom. Vijećnik Josip Horvat još apelira da se uredi “benkoska vulička” koja vodi do groblja te da se iscrta horizontalna signalizacija na asfaltu na mjestu izlaza iz Ulice Benkovec na Glavnu ulicu u Maloj Subotici. Načelnik Vladimir Domjanić ističe da se slaže s prijedlogom uređenja “benkoske vuličke” ali smatra da bi to bilo moguće rješavati tek iduće godine jer predstoji još donošenje određenih odluka o eventualnom proširenju “vuličke” u dijelu gdje graniči s parcelom obitelji Lajtman.

Pohvaljeno uređenje zelenih površina u Svetom Križu

Vijećnica Jadranka Sermek pohvaljuje uređenje zelenih površina u Svetom Križu te dodaje da će mještani Svetog Križa radi toga lakše “preživjeti”ovu zimu bez grijanja u društvenim prostorijama. Potiče pitanje izjašnjavanja vijećnika o dostavi materijala za sjednicu putem emaila, o čemu su prikupljene Izjave gotovo svih vijećnika. Nakon kraće rasprave zaključeno je da vijećnica Jadranka Sermek i vijećnik Miran Pintarić žele primati materijale za sjednicu putem emaila, a ostali nazočni vijećnici u pisanom obliku.

Haix obuća d.o.o. organizirano autobusima dovozi jeftiniju radnu snagu iz Mađarske?

Vijećnik Ivan Marčec pita da li tvrtka HAIX OBUĆA d.o.o. uživa nekakve povlastice od Općine te ima li, ili je imala, možda, obvezu prioritetnog zapošljavanja osoba iz naše općine. Ističe da je na ovo pitanje potaknut zbog glasina da si ta tvrtka organizirano autobusom dovozi jeftiniju radnu snagu iz Mađarske, a kod nje je zaposlen neznatan broj osoba iz naše općine. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da je tvrtka HAIX OBUĆA d.o.o. prilikom izgradnje bila oslobođena plaćanja komunalnog doprinosa sukladno Odluci Općinskog vijeća i to je jedina povlastica koju je imala od Općine. Sada Općini plaća komunalnu naknadu. Nije imala, niti sada ima, bilo kakvu obvezu, osim moralne, prema žiteljima naše općine kod zapošljavanja radnika.

>>> Priopćenje iz HAIX OBUĆE: Niti jedan naš radnik nije iz Mađarske!
 

Gradi li se još jedna sunčana elektrana u našoj zoni?

Vijećnica Vesna Halić pita jesu li istinite glasine da se u našoj Zoni poduzetništva gradi još jedna sunčana elektrana. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da nisu istinite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije