Građanska incijativa “Referendumski ustanak”

Na temelju članka 8.a Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (u daljnjem tekstu: Zakon), birači su ocijenili da postoji potreba za raspisivanjem referenduma o četiri pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora u skladu s čl. 80. Ustava Republike Hrvatske, a koje je važno za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike Hrvatske te su stoga 20. travnja 2013. u prostoru MO Gupčeva zvijezda, na adresi: Ksaver bb, Zagreb, osnovali organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma (u daljnjem tekstu: Organizacijski odbor).

Organizacijski odbor je, u skladu s čl. 8.b, na svojoj petoj sjednici građanske inicijative “Referendumski ustanak” održanoj 20. rujna 2013. u Zagrebu, s početkom u 16 h, na adresi Preradovićeva 44, nakon provedene demokratske rasprave, uz uvažavanje mišljenja svih svojih članova te nakon provedenog glasovanja, usvojio jasno formulirana pitanja u vezi kojih je utvrđeno postojanje potrebe izjašnjavanja birača o tomu da se od Hrvatskog sabora zatraži raspisivanje referenduma, utvrdio je rok unutar kojeg će se sakupljati potpisi birača koji traže raspisivanje referenduma, demokratski izabrao osobu ovlaštenu za zastupanje prema nadležnim tijelima i za odnose s javnošću te je o tomu jednoglasno donio sljedeću:


ODLUKU O PRISTUPANJU BIRAČA IZJAŠNJAVANJU O POTREBI

DA SE ZATRAŽI RASPISIVANJE REFERENDUMA

Članak 1.
Pitanja u svezi s kojima je utvrđena potreba pojedinačnog izjašnjavanja birača su sljedeća:
1. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE U ROKU OD 30 DANA OD ODRŽAVANJA OVOG REFERENDUMA?
2. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: JESTE LI ZA ZABRANU OVRHE I DELOŽACIJE NA JEDINOJ NEKRETNINI U VLASNIŠTVU GRAĐANA KOJA MU SLUŽI KAO JEDINI PROSTOR ZA STANOVANJE ?
3. Smatrate li da postoji potreba za raspisivanjem referenduma od strane Hrvatskog sabora sa sljedećim pitanjem: : JESTE LI ZA OPOZIV SVIH DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA U ROKU OD 30 DANA OD ODRŽAVANJA OVOG REFERENDUMA?
Obrazloženja navedenih pitanja nalaze se u prilogu ove odluke i njezin su sastavni dio.

Članak 2.
Rok unutar kojeg će se skupljati potpisi birača koji traže raspisivanje referenduma je petnaest dana, počevši od 1.10. 2013. te će trajati do 15.10.2013.

Članak 3.
O ostalim detaljima provedbe izjašnjavanja birača Organizacijski odbor donosit će posebne odluke u skladu s vremenikom rada Organizacijskog odbora.

Članak 4.
Ova Odluka, na temelju čl. 8. b. st. 3., objavljuje se u dnevnom tisku i drugim sredstvima javnog priopćavanja.

Članak 5.
Područije prikupljanja potpisa je Republika Hrvatska. Potpisi za svako od pitanja će se prikupljati sukladno zakonu na odvojenim listama i knjigama.

Članak 6.
Pitanja iz Odluke s 4. sjednice Organizacijskog odbora o referendumskim uvjetima i zabrani prodaje imovine, tj. 4. i 5. pitanje ovom Odlukom povlačimo zbog neuspjeha u pregovorima sa sindikatima.

Članak 7.
Ova odluka stupa na snagu odmah.

U Zagrebu, 20. rujna 2013.

Potpisi članova Organizacijskog odbora: Dubravko Krčmarek, Damir Trnačić, Josip Topić, Tatjana Stunić, Dušan Cvetanović, Darinka Prežec, Franjo Hubak i Zoran Mihajlović.

Prilog:
OBRAZLOŽENJA
JESTE LI ZA PONIŠTENJE PRETVORBE I PRIVATIZACIJE U ROKU OD 30 DANA OD ODRŽAVANJA OVOG REFERENDUMA?

“Tko drugome uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.” – Kada bi se poštovao ovaj članak zakona, sve vlade od 90-te do danas vrlo vjerovatno izmijenile bi se i u zatvorima, nakon vladanja…ili za vrijeme istoga, to vrijedi i za provodioce, poznatije po nazivom “Tajkuni”.

Pretvorba i privatizacija društvenog vlasništva započeta je i provođena nepravilno – na štetu Republike Hrvatske i njenog gospodarstva te samim tim na štetu hrvatskih državljana. Sa sviješću da je vrlo teško potpuno popraviti davno učinjene štete, držimo važnim da se hrvatska javnost referendumom izjasni o navedenom pitanju, odnosno o potrebi poništenja pretvorbe i privatizacije, kao nužnom preduvjetu reindustrijalizacije države.

Sredstva za rad i imovina su neophodni za normalan razvoj društva te je time stav Organizacijskog odbora da se biračima pruži prilika za promjenu vladajućeg pogrješnog pravnog, etičkog i moralnog konstrukta društva, odnosno da korištenjem svojih Ustavom jamčenih prava, kao suveren i temeljni nositelj vlasti u državi, narod pruži političarima – zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti – priliku da poništenjem te kriminalne i protuustavne radnje, počnu stvarati pravedno društvo i društvo vladavine prava, koje omogućava nužan razvoj pojednica, obitelji i cjelokupnog hrvatskog društva.

JESTE LI ZA ZABRANU OVRHE I DELOŽACIJE NA JEDINOJ NEKRETNINI U VLASNIŠTVU GRAĐANA KOJA MU SLUŽI KAO JEDINI PROSTOR ZA STANOVANJE ?

Odgovorom ZA na ovo pitanje šaljemo jasnu poruku složnosti i solidarnosti s svim članovima hrvatskog društva. Prema Ustavu Republike Hrvatske, dom je nepovrjediv. Dom nije vlasništvo, dom je okupljalište i obitavalište obitelji. Svaka ovrha i deložacija iz jedinog doma, nevezano za razloge koji su doveli do činjenice deložacije, zbog financijskih problema uslijed krize, poreza ili drugih okolnosti, obitelji ili pojedinca, povrjeda je ustavom jamčenog, znači višeg, jačeg prava na dom.

To je također i iskorjenjivanje obitelji iz njezinog prirodnog društvenog okružja. U takovom slučaju ovrhe i deložacije obitelji iz njezinog doma, država je dužna toj obitelji ili pojedincu osigurati odgovarajući, zamjenski dom na drugoj lokaciji u Republici Hrvatskoj. Pošto zamjenski dom nije osiguravan, a opravdano sumnjamo da će u dogledno vrijeme i biti, te je isto rješenje krajnje pogrešno, zabranjujemo daljnje ovrhe ili deložacije.


JESTE LI ZA OPOZIV SVIH DRŽAVNIH DUŽNOSNIKA U ROKU OD 30 DANA OD ODRŽAVANJA OVOG REFERENDUMA?

Inzistiranje birača koji su nam se obraćali na štandovima za vrijeme RU1, rušenje ustavno-pravnog reda i poretka protuustavnim referendumom o ulasku Hrvatske u EU, te primjena drugih kriterija kod referenduma za vjetroelektrane u Fužinama i “Srđ je naš”, što je nedopustivo manipuliranje izravnim demokratskim alatom, daje nam za pravo postaviti ovo pitanje. Kao razloge navodimo i brojna kršenja Ustava RH na što su svi državni dužnosnici morali reagirati, a nisu do danas.

Od rušenja Vlade nacionalnog jedinstva usred Domovinskog rata, a nakon tog državnog udara ustavni red i poredak nikada nije obnovljen, pa do fiksiranja tečaja 1994. čime je ponovo prekršen Ustav RH, protuustavna i protuzakonita pretvorba i privatizacija, prodaja bankarskog sustava, ukidanje primarne zdravstvene zaštite 1991. radi lakšeg provođenja bijelog genocida nad stanovništvom RH, Chemtrailsi kao dozvoljena agresija kemijskim oružijem koji truje prirodu i ljude, a za koji dužnosnici znaju no ništa ne poduzimaju, pa do ilegalnih zatvorenih i tajnih pregovora o ulasku u EU te uvođenja stranih pravnih normi što je sve suprotno Ustavu RH i na štetu naroda.

Nadalje Sabor je najviše predstavničko tijelo hrvatskog društva i nositelj je zakonodavne vlasti. Od samih početaka samostalne Republike Hrvatske, ubrzo nakon kratkotrajnog povijesnog uzleta slobode i demokracije, većina saborskih zastupnika svih stranaka koje su u nekom trenutku sudjelovale u vlasti posljednjih desetljeća, donosi odluke kojima je očito jedina svrha gospodarski i politički razvlastiti hrvatski narod i to svjestnim uvođenjem loših, nedorečenih, proturječnih i dvosmislenih zakona, bez jasne odgovornosti za protuzakonito djelovanje, kojima se postizanjem pravne nesigurnosti u državi pogoduje radnjama koje su obuhvaćene kaznenim zakonom.

Saborski zastupnici nadalje održavaju na snazi Izborni zakon koji onemogućuje dotok svježih ideja poštenih ljudi u hrvatsku politiku, uglavnom pomoću protuustavnog izbornog praga, strahovitim pritiskom na medije, te održavaju na snazi Zakon o referendumu koji mijenjaju po potrebi i praktički onemogućuje narod u izravnom odlučivanju, a pripremaju se i izmjene koje će ga potpuno onemogućiti. Svojim radom doveli su Republiku Hrvatsku i formalno do statusa iscrpljene kolonije, a hrvatski narod sveli na najnižu razinu, razvlastivši ga potpuno.

Kolektivna svijest nacije svega je toga intuitivno svjestna, no danas je to potrebno i jasno izreći. Nakon izvanrednih izbora koji će se provesti nakon raspuštanja ovog saziva Sabora, na prvoj sjednici novog saziva Sabora očekujemo promjenu izbornog i referendumskog zakonodavstva u smislu omogućavanja stvarne demokratizacije hrvatskog društva, referendume o ključnim pitanjima ili ćemo biti prisiljeni pozvati birače na ponovno raspuštanje Sabora i smjenu svih državnih dužnosnika, kao posljednje demokratsko oruđe koje hrvatski narod ima u svojim rukama.

Organizacijski odbor: Građanska inicijativa “Referendumski ustanak”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije