Na izbore izašlo 45,09 posto Međimuraca

U ponedjeljak, u 13 sati Milko Sambolek predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio privremene neslužbene, ali potpune rezultate lokalnih izbora. Još teče rok za zaštitu izbornih rezultata koji traje 48 sati kako bi rezultati bili pravovaljani. 

Odaziv birača na izbore je bio 45,09 posto  i to je odaziv na razini lokalnih izbora iz 2009. godine. Ni gradska ni općinska vijeća, a niti Županijsko izborno povjerenstvo nije niti tijekom izbornog dana, a niti tijekom ponedjeljka prije podne dobilo značajnije prigovore ili primjedbe koji bi mogli  utjecati na pravovaljanost izbora, kazao je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva. Što se tiče samih  izbora  u velikom djelu općina i gradova neće biti drugo izbornog kruga, pišu Međimurske novine.

Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji dobiva 50 posto i više glasova birača koji su glasovali. Iznimka je ukoliko su na glasačkom listiću bili jedan ili dva kandidata. U toj situaciji pobjeđuje onaj kandidat koji dobiva najveći broj glasova. U tom slučaju nije potrebno da dobije 50 posto i više glasova od broja birača koji su glasovali. Na onim mjestima gdje će se izbori ponoviti redoslijed na listiću sada će biti po redoslijedu ostvarenog broja glasova u prvom krugu.

Na prvom mjestu će biti onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova. U prvom krugu je redoslijed bio po abecednom redu kandidata. Izbori u drugom krugu, 2. lipnja odvijat će se na istom mjestu i istom broju glasačkih mjesta, dakle 153 biračka mjesta i pred istim biračkim odborima. U drugi krug za župana idu Matija Posavec i Ivan Perhoč.

Od listi za Županijsku skupštinu 14 mjesta osvojila je koalicija SDP-HSU- MDS, 12 mandata koalicija HNS- HSLS- HSS – MS, 8 mandata osvojila je koalicija HDZ-HDS-HSP- BUZ, a 7 mandata Hrvatski laburisti. Na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina utvrđuje se da na provedenim izborima u županijskoj skupštini nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika romske nacionalne manjine te se broj članova županijske skupštine povećava za 1 mjesto. Pravo na dodatnog članova u županijskoj skupštini ostvaruje koalicija SDP- HSU- MDS. Ostvarili su pravo na jedno mjesto te je s te liste izabran Dejan Oršoš u županijsku skupštinu.

Što se tiče izbora na gradskim, odnosno općinskim razinama u prvom krugu izbran je  gradonačelnik Čakovca, Grada  Mursko Središće te načelnici općine Belica, Dekanovec, Domašinec, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Vratišinec.

U Gradu Prelogu i ostalim općinama i izbori za župana će se ponoviti u drugom krugu. U općini Orehovica i Pribislavcu birali su se i zamjenici načelnika iz redova romske nacionalne manjine. Ovdje su pravila nešto drugačija, nema drugog kruga, već je izabran onaj kandidat koji dobiva najveći broj glasova u prvom krugu. Osim toga u Pribislavcu je bio samo jedna kandidat, Željko Balog, dok je u općini Orehovica kandidata Nedeljko Marić dobio najveći broj glasova.

Pojedine kandidacijske liste dobile su 50 posto i više glasova za općinska odnosno gradska vijeća. Tako je za gradsko vijeće Čakovca kandidacijska lista SDP- HNS-a HSU- MDS dobila 53,67 posto glasova, dok je u općini Belica lista HNS-a dobila 56, 43 posto glasova, u Općini Dekanovec lista HDZ dobila je 57, 82 posto glasova.

U Donjem Vidovcu je lista HNS- HSLS dobila 51, 67 posto glasova. U općini Podturen je  lista HDZ- HSLS dobila je 53,58 posto glasova. U Strahonincu lista SDP-a dobila je 50,84 posto glasova. U Svetoj Mariji lista HSS-a dobila je 57,91 posto glasova. U općini Sveti Juraj na Bregu listi SDP-a – HSU-MDS dobila je 51,91 posto glasova. U općini Šenkovec lista HNS- HSU- HSS dobila je 51,01 posto glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije