Vijesti / Politika
Politika
DAN JEDNAKIH PLAĆA Žene od danas do kraja godine rade 'besplatno'
SDP MŽ

SDP MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

DAN JEDNAKIH PLAĆA Žene od danas do kraja godine rade 'besplatno'

Obilježavanjem Dana jednakih plaća Socijaldemokratski Forum žena želi ukazati na rodni jaz u plaćama u Hrvatskoj i Europskoj uniji

Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca za jednake poslove.

Prosječna razlika u plaćama između spolova u EU-u iznosi 13 %. Žene u Hrvatskoj u prosjeku zarađuju 1032 eura manje od muškaraca. Dakle, od sredine studenoga do kraja godine žene rade „besplatno“ jer za istu plaću moraju raditi mjesec i pol dana više. S godinama staža razlika se, nažalost, povećava te dolazi do nejednakosti i u iznosu mirovine. Naime, žene imaju 30.4% manje mirovine.

Zbog toga su žene s godinama izloženije riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Ravnopravnost spolova ne temelji se na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena. Rodni jaz u plaćama simptom je više strukturnih neravnoteža između muškaraca i žena u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o kućanstvu.

Unatoč modernizaciji, gospodarskom rastu i sve većem udjelu zaposlenih žena u 20. stoljeću, razlike u primanjima između žena i muškaraca jedva da su se smanjile kroz dugo vremensko razdoblje. Navedene činjenice iznijela je u svom istraživanju i ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju Claudia Goldin.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da je rodni jaz u plaćama najizraženiji u područjima financijske djelatnosti i osiguranja 26 posto, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi gdje je 24 posto i trgovine na veliko i malo 18 posto.

Jedino društvo jednakosti može biti pravedno i uspješno društvo i stoga je važno kontinuirano zahtijevanje ravnopravnosti žena i muškaraca u društvenom odlučivanju na svim razinama društva, uklanjanje stereotipa o tradicionalnoj ulozi žene koja treba služiti muškarcu u obavljanju njegovih zadataka i skrbiti o obitelji, nulta tolerancija prema nasilju nad ženama (fizičkom, seksualnom, psihičkom, ekonomskom), jednaka ekonomska neovisnost žena i muškaraca, jednaka plaća za rad jednake vrijednosti, vrednovanje neplaćenog kućanskog rada, te rješavanje siromaštva samohranih majki, samaca i starijih žena kao i mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu.

Kako bi se smanjio pa onda i dokinuo rodni jaz u plaćama, Socijaldemokratski Forum žena zalaže se za uvođenje građanskog odgoja u obrazovni sustav s ciljem ostvarivanja tolerantnog, slobodnog i pravednog društva, ali i pravima i obvezama svakoga pojedinca kao razbijanje stereotipa o ulozi žene u društvu. Zalažemo se za cjelovitu promjenu paradigme rada žena – zbog dvostrukog opterećenja (na poslu i kod kuće).

Nadalje, želimo novi Zakon o radu koji će za cilj imati jačanje rodne ravnopravnosti kao i prepoznavanje specifičnosti različitih kategorija zaposlenih žena te donošenje adekvatnih mjera za unaprjeđenje položaja žena. Imajući u vidu da su uglavnom žene te koje preuzimaju brigu o bolesnoj djeci i roditeljima, zahtijevamo plaćeni dopust za cijelo vrijeme trajanja skrbi.

Također podržavamo uvođenje transparentnosti platnih sustava s ciljem kojim jasno težimo, a to je da za posao iste vrijednosti na mjestima iste složenosti i iste odgovornosti žena i muškarac budu jednako plaćeni.

Ovo su samo neki od koraka koji bi dokinuli rodni jaz u plaćama jer je to pitanje ekonomskog osnaživanja i socijalne pravednosti za koje se Socijaldemokratski forum žena zalaže.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video