Uspjesi i neuspjesi međimurskih gradonačelnika i načelnika

Portal eMedjimujre.hr svim gradonačelnicima i načelnicima u Međimurskoj županiji (25) poslao je pet istih pitanja. Njih 15 našlo je vremena i odgovorilo na pitanja, a odgovore objavljujemo do petka. U ponedjeljak ste imali prilike pročitati kako su se nosili s ekonomskom krizom u svom četverogodišnjem mandatu, a u utorak da li su ispunili predizborna obećanja.

Danas ih pitamo: Što smatrate najvećim uspjehom, a što neuspjehom?

Vladimir Novak (HNS), načelnik Općine Šenkovec

“Najveći uspjeh je to da sve što smo obećali, to smo ostvarili. Kao što je već rečeno jedan od šest naših velikih projekata za Šenkovec nismo ostvarili. Mislim da je to sjajan uspjeh. A najviše što najveći dio svih investicija nije plaćen iz općinske blagajne nego smo se potrudili dovesti novac sa strane. Neuspjeh – kratko i jasno: žao mi je što nismo uspjeli krenuti u izmjene DPU zacrtanim tempom, ali pokrenuli smo i to pitanje te se nadam i skorom otvaranju novih gradilišta u Šenkovcu.”

Stanislav Rebernik (SDP), načelnik Općine Štrigova

“Smatram da je najveći uspjeh dovršavanje projekata koji su bili zaustavljeni iz različitih razloga – izgradnja mrtvačnice, modernizacije ceste Veliki Kozlovščak, aktualiziranje projekata prekogranične suradnje te naročito ponovno pokretanje i finaliziranje dogovora s INA-om u vezi eksploatacije plina u našoj Općini (u toku je potpisivanje ugovora, slijedi postavljanje postrojenja i eksploatacija). Najveći neuspjeh je svakako izostanak projekata vezanih za zapošljavanje mještana, a u tom pogledu naročito pitanje tvornice voćne rakije “Tijara”.”


Josip Dobranić (HSLS), gradonačelnik Grada Mursko Središće

“Ponosan sam i zadovoljan zbog toga što smo izradili dosta komunalne infrastrukture u naseljima, a nezadovoljan što nismo više napravili u svezi industrijske zone i centra za kulturu.”


Franjo Makovec (HSLS), načelnik Općine Sveti Martin na Muri

“U tom mandatnom razdoblju smo broj radnih mjesta povećali za cca 200 i to smatramo najvećim uspjehom, a u tom mandatnom razdoblju je otvoren, jedan od najljepših hotela u sjevorozapadnoj Hrvatskoj. Nismo uspjeli sagraditi sportsku dvoranu, usprkos nastojanjima i traženju rješenja.”

Franjo Kovačić (HDZ), načelnik Općine Gornji Mihaljevec

“Izgradnja komunalne infrastrukture (ceste, vodovod, plinofikacija, pješačko biciklističke staze), dječji vrtić, uređenje groblja, početak izgradnje turističke i rekreacijske infrastrukture, dovođenje u funkciju poduzetničke zone “KRČ” su svakako uspjesi s obzirom na skromni proračun. Neuspjeh je neizgradnja sportske dvorane u Gornjem Mihaljevcu i dogradnja Osnovne škole, čime bi se mogla provoditi jednosmjenska nastava u školi. Sve predradnje su učinjene, tu mislim na svu projektnu dokumentaciju i dozvole, međutim financiranje od strane osnivača je izostalo.”

Josip Grivec (HSLS), načelnik Općine Donji Vidovec

“U ovim kriznim vremenima i nedostatku sredstava svaki i najmanji pomak je uspjeh, no sufinanciranje projektne dokumentacije od strane fondova Europske unije te planirana izgradnja u našoj poduzetničkoj zoni su svakako najveći uspjeh. Neuspjeh, ne znam, a problema koje treba riješiti svakako ima, na primjer izgradnja kanalizacije je želja, plan i potreba koja će riješiti i omogućiti pravu sanaciju asfalta te riješiti problem oborinskih voda.”


Branko Šalamon (SDP), gradonačelnik Grada Čakovca

“Uspjeh se očituje u daljnjem ulaganju u komunalnu infrastrukturu i to ceste, pješačke staze, kanalizaciju, zelene površine, stvaranju uvjeta za ulaganje, zaštiti okoliša sa zbrinjavanjem kućnog otpada, ali i u društvenom životu sa radom u kulturi, aktivnostima mladih, protupožarnoj zaštiti, brizi o nacionalnim manjinama, ali i o predškoli i obrazovanju.”


Franjo Bukal (HNS), načelnik Općine Orehovica

“Između uspjeha ove vlasti u proteklim mandatima koji su svi veliki u svom području, posebno bih izdvojio konačni dovršetak izgradnje nove zgrade Osnovne škole Orehovica čime su djeca sa područja Općine konačno dobila adekvatne uvjete za školovanje i rad. Također, valja izdvojiti i izgradnju Doma kulture u Podbrestu, Sportsko-vatrogasnog objekta u Orehovici, kompletne infrastrukture u Romskom naselju, otvaranje nove stambeno-poslovne zone Križopotje u Orehovici sa više od 70 gradilišta….

Velikim neuspjehom smatram nedovršenu sportsku školsku dvoranu u Orehovici. Zbog krive politike županijske vlasti oko prioriteta izgradnje školskih sportskih dvorana, pa tako i one u Orehovici, pogrešno se smatra krivim vodstvo Općine jer je Županija osnivač škola. Sve ove 4 godine Županija je u proračun od države dobila cca 16.000.000,00 kn decentraliziranih sredstava, a iz te mase za našu dvoranu, nažalost, nije ništa izdvojeno jer su se u drugim sredinama postavljali kameni temeljci da i tamo propadaju zbog nemogućnosti završetka.

Također,  velikim neuspjehom i velikom lakrdijom hrvatskog pravosuđa smatram neriješeno pitanje sukcesije sa Općinom Mala Subotica koja traje od 1998. godine. Obzirom na fiskalni kapacitet Općine, koji je jedan od najnižih u Hrvatskoj, bez lažne skromnosti mogu tvrditi da je to mnogo no nedovoljno obzirom na naše želje. Ali želje uvijek moraju biti veće od mogućnosti jer vam one daju motivaciju za nove izazove. S druge strane, i maćehinski odnos državne vlasti prema Općini Orehovica daje nam još više snage za borbu do uspješnih rezultata.”


Marijan Varga (HNS), načelnik Općine Donja Dubrava

“Uspjehom smatram rješavanje 30 – tak godina starog problema sa “zamjembenim” ugovorima, rješavanje statusa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, formiranje drugog dijela gospodarske zone, uključivanje u projekte EU i osiguravanje sredstava za Dječji vrtić, Informativni centar, društvena događanja te projektnu dokumentaciju za kanalizacijski sustav, preuzimanje u vlasništvo povijesnih građevina  i slično, a neuspjehom izostanak nastavka uređenja Doma kulture Zalan, izgradnju infrastrukture u gospodarskoj zoni, te izgradnju poslovno-stambene građevine u centru.”


Ljubomir Grgec (SDP), načelnik Općine Kotoriba

“Najveći uspjeh je da sam uspio realizirati većinu izbornih obećanja koja su se pokazala da su bila realna i da sam uspio “pomiriti” sve političke opcije te su se odluke na Općinskim vijećima donosile u 90 posto slučajeva jednoglasno. Ako se to može nazvati neuspjehom, to je nerealizacija pješačkog prijelaza preko pruge kod nove škole i to iz razloga što nam to ne dopuštaju zakonske regulative HŽ-a jer na određenom razmaku ne može biti više takvih prijelaza.

Neuspjehom smatram što nismo uspjeli dogovoriti s NK-om Graničar da se imovina prenese na općinu jer smo u proračunu predvidjeli za ulaganju u sportski park, no nismo bili u mogućnosti jer nam zakon nalaže da ne smijemo ulagati u tuđu imovinu. Inače, sportski park treba pod hitno sanirati.”


Dean Hunjadi (SDP), načelnik Općine Sveta Marija

“Najvećim uspjehom ove vlasti i svojim osobnim smatram otvorenje ljekarne koja je bila san mnogih mještana. Gledajući iz današnje perspektive nije bilo neuspjeha, tek bi neke poteze možda napravili malo drugačije, ali i to je već poznata činjenica da samo oni koji nešto rade mogu i pogriješiti.”


Anđelko Nagrajsalović (SDP), načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu

“Nakon gotovo 50 godina postojanja škole, započeta je njena dogradnja i izgradnja sportske dvorane. Poslovna zona u Brezju nažalost nije popunjena poslovnim objektima, kao što je bilo planirano.”


Mario Moharić (SDP), načelnik Općine Goričan

“Najveći uspjeh mi je što smo dječji vrtić dali privatnoj inicijativi i postigli vrlo dobar standard u njemu i najmanju cijenu u Međimurju za roditelje, što smo omogućili besplatnu prehranu u osnovnoj školi za sve đake, što smo uspjeli renovirati Društveni dom i što smo započeli sa gradnjom školske sportske dvorane.”


Dragutin Glavina (HNS), gradonačelnik Grada Preloga

“Već sam ranije spomenuo da smo najveći dio našeg programa za mandatno razdoblje 2009. – 2013. godinu uspješno realizirali. I stoga bi mogli dobiti visoku ocjenu. No, neću ocjenjivati ili govoriti o uspjesima ili neuspjesima. To će reći naši građani. Svakako da gode i priznanja koja smo dobili. Od priznanja za privlačenje stranih ulaganja do Zelenog cvjeta za najuređeniji mali gradić kontinentalne Hrvatske.

Prvi puta smo birali gradonačelnika neposredno. Trudio sam se svim građanima ponuditi neku novu i drugačiju gradsku politiku. Neopterećenu, politiku odgovornosti i s pogledom u budućnost. A iznad svega, uvažavanja svih u Gradu Prelogu. Time se ponosim. Isto kao što sam i ponosan na naše zajedničke uspjehe kojima razvijamo našu sredinu.”


Zvonimir Taradi (HNS), načelnik Općine Belica

“Ako bih nešto smatrao neuspjehom ne bi na prijašnje pitanje odgovorio sa takvim optimizmom. Završeni su neki kapitalni objekti u općini te nastavljeni postojeći. Vama za ilustraciju: Napravljena je treća faza izgradnje staze u Gardinovcu te je raspisan natječaj za četvrtu fazu. U Gardinovcu je započeta investicija obnove Društvenog doma a u koju su uložena znatna sredstva kako vlastita tako i resornih Ministarstava.

Investicija se nastavlja u 2013.g. uz potporu Ministarstava (postoje ugovori). Mnoge investicije u naselju Gardinovec samo pokazuju da općina ima svoj policentrični razvoj. Možda će neki građanin reći: Nije napravljena kanalizacija u općini! Na to ću se osvrnuti: Ne treba bezglavo juriti sa velikim investicijama jer danas kad je taj projekat kandidiran u paketu  EU fondova bit će bitno jeftiniji i za općinu i građane.”


Sutra ih pitamo: Koliko je važna politika u manjim sredinama, a koliko zajedništvo za napredak nekog mjesta?

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije