Gotovo svi gradonačelnici i načelnici ispunili predizborna obećanja!

Portal eMedjimurje.hr svim gradonačelnicima i načelnicima u Međimurskoj županiji (25) poslao je pet istih pitanja. Njih 15 našlo je vremena i odgovorilo na pitanja, a odgovore objavljujemo do petka. U ponedjeljak ste imali prilike pročitati kako su se nosili s ekonomskom krizom u svom četverogodišnjem mandatu.

Danas ih pitamo: Smatrate li da ste ispunili predizborna obećanja koja ste mještanima naglašavali kao prioritete ako osvojite vlast?

Vladimir Novak (HNS), načelnik Općine Šenkovec

“To je jedna od prvih stvari koje sam gledao na početku ove godine. Znate, mnogi zaborave što su rekli prije 3,4 godine, ali ja ne. Ova vlast je ispunila 5 od 6 temeljnih obećanja: multimedijski centar izgrađen i opremljen, do zadnjega stolca, izgradnja kanalizacije Knezovec i ulice A. Šenoa, opremanje vrtića i izgradnja parkirališta te stvaranje uvjeta za europski vrtić, svaki dio Šenkovca danas ima dječje igralište, a i pokrenuli smo dogradnju dvorane u Gorčici.

Čekamo rezultate natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU gdje nam je izgradnja dvorane kandidirana i očekujemo pozitivan odgovor. Jedino što nije realizirano je osiguravanje Doma za starije i nemoćne, ali s obzirom na okolnosti mislim da je shvatljiva nerealizacija ovoga projekta. Nama obećanja znače sve i nisu pucanj u prazno i mislim da je danas nakon 4 godine to dokazano.”

Stanislav Rebernik (SDP), načelnik Općine Štrigova

“Najvažnije obećanje je sigurno ispunjeno a to je da ćemo s njihovim novcima raspolagati krajnje odgovorno te omogućiti da Općina bude svima na raspolaganju. Tako se o svakoj kuni vodila briga, djelovalo se maksimalno u okvirima mogućeg i realnog, svakome se upravo na taj način nastojalo pomoći. Općina u tom razdoblju nije bila predmet ni jedne afere, a nalaz revizije je bio pozitivan što je ogroman napredak u odnosu na prijašnja razdoblja.”

Josip Dobranić (HSLS), gradonačelnik Grada Mursko Središće

“Smatram da smo ispunili predizborna obećanja i više od toga iz predizbornog programa koji je bio dosta zahtjevan.”


Franjo Makovec (HSLS), načelnik Općine Sveti Martin na Muri

“Nikada nismo davali predizborna obećanja, nego radimo prema Programu održivog razvoja koji je na snazi od 2001. godine. Mislim da smo usprkos poteškoćama odradili jedan zadovoljavajući mandat.”


Franjo Kovačić (HDZ), načelnik Općine Gornji Mihaljevec

“Smatram da je učinjeno i više od obećanog, međutim, to je i dužnost i obaveza da se prihvaćanjem funkcije načelnika pokuša napraviti više nego što se obeća. Naravno i obećanja moraju biti utemeljena na realnim osnovama.”

Josip Grivec (HSLS), načelnik Općine Donji Vidovec

U ovim kriznim i turbolentnim vremenima teško je nešto obećavati, naročito zato što zbog precentralizirane države raspolažemo s premalo sredstava, dakle, figurativno rečeno, ovisimo o nekom tamo u Zagrebu. Sklon sam iznošenju planova, a nikada ne obećavam nešto u što nisam sto posto siguran. Svi skupa radimo po prioritetima i najvažniji prioritet-poduzetnička zona je i premašio naše planove.

Mogu reći da smo dobrim djelom ispunili planirano, nešto i premašili, a nešto će biti uskoro realizirano. Želim napomenuti da sam sklon planiranju dugoročno, jer za neke stvari nije dovoljno mandatno razdoblje. S obzirom na veliku krizu kojoj smo izloženi zadovoljan sam učinjenim.” 

Branko Šalamon (SDP), gradonačelnik Grada Čakovca

“Da, jer sve što smo počeli smo i nastavili, smanjuju se cijene pojedinih aktivnosti, ali iste se ne ukidaju od ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planove, projekte, društvenu nadogradnju u sportu, predškoli, kulturi, obrazovanju i društvenom nadstandardu.”


Franjo Bukal (HNS), načelnik Općine Orehovica

“Moram iskreno reći da – nisam. Pri tome ne mislim da je izostao moj trud i predanost poslu, već žalim što taj trud nije u dovoljnoj mjeri prepoznat na najvišim instancama koje odlučuju o strateškim ciljevima u našoj Općini. Naime, skoro 5 godina od postavljanja temelja i temeljnih stupova, školska sportska dvorana i dalje stoji nedovršena unatoč brojnim zahtjevima i intervencijama prema nadležnim državnim tijelima.

Ostavila ih je i ravnodušnim činjenica da djeca čak i u zimskom periodu moraju napuštati školsku zgradu kako bi u izdvojenim prostorima sportsko-vatrogasnog objekta i dvorane Doma kulture pohađala nastavu tjelesnog odgoja. Unatoč negativnim odgovorima, mi ipak ne posustajemo i dalje ćemo tražiti nove načine za iznalaženje sredstava za dovršetak ove investicije.

Drugi neprepoznati strateški cilj je Gospodarska zona Međimurje. Naime, na području Općine Orehovica i Općine Mala Subotica prostire se  Gospodarska zona Međimurje, nažalost komunalno neopremljena i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa. Na papiru, ovu zonu podupire Međimurska županija, Ministarstvo gospodarstva….naglašavam, na papiru. Međutim, kada Općina Orehovica svake godine na javne natječaje kandidira izradu geodetske podloge za izradu Detaljnog plana zone redovno nailazi na negativan odgovor Ministarstva.

Otvaranje navedene zone za ovaj kraj značio bi preporod u ekonomskom smislu, a time i ekonomsku snagu, odnosno neovisnost traženja financijskih sredstava iz državnog proračuna, otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje visokoobrazovanih mladih koji su završili studij ili su pri završetku istog.

Što se tiče očekivanja mojih birača – mještana naše Općine želim reći da se toplo nadam da sam ispunio barem veći dio očekivanja, a za onaj ostatak uvijek sam otvoren za prijedloge i sugestije kako poboljšati svoj rad i rad Općinskih tijela. Jednako tako očekujem da će nakon lokalnih izbora i promjene u izvršnoj vlasti naše Županije suradnja Općine sa Županijom biti  kvalitetnija jer zajedničkim, čvršćim nastupom spram Vlade Republike Hrvatske i  ministarstava možemo lakše braniti interese Općine ali i Županije u cjelini, da financijski jače poprate projekte koji nas čekaju jer to Međimurke i Međimurci zavrjeđuju.”


Marijan Varga (HNS), načelnik Općine Donja Dubrava

“Najveći dio da, ono što je bilo u našim mogućnostima, no onaj dio gdje nam je potpora trebala biti država ili županija to ne.” 


Ljubomir Grgec (SDP), načelnik Općine Kotoriba

“Jesam! Izgradili smo kanalizacijsku mrežu. Ostale su još tri ulice za što su već osigurana sredstva Hrvatskih voda u iznosu od 2 milijuna. S Međimurskim vodama smo konkurirali putem EU fondova projektnu dokumentaciju za izgradnju zajedničkog pročistača u visini 2,5 milijuna kuna, sanirali smo mjesne ulice i pješačko biciklističke staze sa nogostupima, završili uređenje Doma kulture, sanirali Društveni dom, renovirali Knjižnicu i čitaonicu…”


Dean Hunjadi (SDP), načelnik Općine Sveta Marija

“Nismo imali posebna predizborna obećanja nego vlastite ciljeve koje smo u velikoj mjeri ispunili. Iako je naglasak naših politika bio usmjeren ka ljudima, ipak nisu izostale ni investicije kojih je bilo u iznosu od cca 5,5 milijuna kuna, a uspješno smo sanirali i naslijeđene dugove u ukupnom iznosu nešto većem od milijun kuna.”


Anđelko Nagrajsalović (SDP), načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu

“Većina projekata koji su definirani u predizbornim programom su ostvareni. Izgrađena je infrastruktura za poslovnu zonu u Brezju, započeta je gradnja kanalizacijskog sustava, škola i dvorana su pred završetkom izgradnje, dograđeni su i opremljeni vrtići, uređeni domovi kulture, opremljena dječja igrališta, nastavljena gradnja pješačko-biciklističke staze…”


Mario Moharić (SDP), načelnik Općine Goričan

“U velikoj mjeri obećanja su ispunjena.”

Dragutin Glavina (HNS), gradonačelnik Grada Preloga

“Sigurno je da smo u najvećoj mjeri ispunili svoja predizborna obećanja kojima smo 2009. godine  zatražili od naših birača i dobili povjerenje za obnašanje vlasti u ovom četverogodišnjem mandatu. Sve je vidljivo, sve je mjerljivo. Pobrojat ću najvažnije projekte, investicije i ulaganja na području cijelog grada u ovih četiri godina mandata:

U 2009. godini izvršena je izgradnja komunalne infrastrukture u ukupnoj vrijednosti 7.039.715 kuna, u 2010. godini 6.143.897 kuna, u 2011. godini 8.730.116 kuna, a u 2012. godini 6.878.775 kuna. Osim tih investicija, u izgradnju infrastrukture na području Grada Preloga od strane ministarstava i javnih poduzeća izravno je uloženo dodatnih 28.761.674 kuna.

Prema programu održavanja komunalne infrastrukture, obavljeni su i radovi na održavanju i uređenju javnih površina, sadnji cvijeća, održavanju drvoreda, održavanju javne rasvjete, odlaganju komunalnog otpada te održavanju površinske odvodnje u ukupnoj vrijednosti od 7.126.037 kuna. Sveukupno ulaganje u izgradnju i održavanje komunalne i društvene infrastrukture na području grada Preloga u razdoblju od 2009. do 2013. godine iznosi  64.680.215 kuna. 

Najznačajnije investicije i ulaganja koje smo ostvarili iz vlastitog proračuna ili u suradnji s drugim razinama: izgradnja prometnica s rotorom i kanalizacije Gospodarske zone Prelog – sjever, pješačko biciklistička staza uz cestu Prelog – Čehovec, gradnja ulica i javne rasvjete na području obuhvata Detaljnog plana Jug Prelog, pješačka staza Ulice kralja Tomislava u Hemuševcu, izgradnja dječjeg vrtića u Draškovcu, rekonstrukcija Trga sv. Lovre i izvedba oborinske odovodnje Ulice Zdenci u Cirkovljanu, gradnja ulica područja obuhvata Detaljnog plana Jug, izgradnja nove ulice u Čehovcu, javna rasvejta Ulice Dragutina Tadijanovića i spoja Ulice M. Gupca i Ulice Zrinskih u Prelogu, dogradnja nadstrešnice i uređenje prostora uz Dom kulture – Gradski trg, sanacija odlagališta komunalnog otpada Gorice, pješačke staze u Ulici kneza Domagoja, rekonstrukcija Doma kulture u Draškovcu, produžetak Ulice M. Gupca (dio uz SRC DG Sport), uređenje dijela prometnice, javne površine i pješačko biciklističkih staza u Ulici kralja Zvonimira u Prelogu, vanjsko uređenje dvorišta Doma kulture u Oporovcu, rekonstrukcija i dogradnja zgrade Kulturnog centra u Prelogu, pješačka staza Ulice kralja Zvonimira u Draškovcu, nastavka izgradnje pješačkih staza Ulice Zdenci u Cirkovljanu, uređenje parkirališta kod OŠ Draškovec, javna rasvjeta u Otoku, rekonstrukcija i sanacija zgrade Glavna 35 u Prelogu, kanalizacija i rekonstrukcija kolnika i staza Dravske, M. Gupca i Dragutina Tadijanovića u Prelogu, vodovodna mreža naselja Jug i stambene zone Otok, plinska mreža naselja Jug, pješačko biciklističke staze s rješenjem oborinske vode i javne rasvjete na dionici državne ceste Prelog – Cirkovljan…

Iz priloženog vidljivo je da smo jednim dijelom realizirali više od onog što smo “obećali”. Jedan dio nije ostvaren a odnosi se na projekte u iz nadležnosti drugih razina, javnih poduzeća, ministarstva ili privatnih ulagača, te je prenijeti za naredno razdoblje.


Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica

“Što znači biti zadovoljan? Treba uvijek težiti po međimurskim rečeno ka više s time da se treba znati i “pokriti kakši je GUJ”. Ako uzmete moj promidžbeni letak od prije četiri godine onda mirno mogu odgovoriti da sam napravio 90 posto od planiranog.”


Koji su njihovi najveći uspjesi, odnosno neuspjesi, pročitajte u sutrašnjem članku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije