INTERVJU: Damir Grašić, predsjednik Međimurske stranke

Kao što je već svima dobro poznato 19. svibnja u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori. Kako, na koji način i s kojim ljudima će se na izborima pojaviti Međimurska stranka (MS) saznali smo od predsjednika Damira Grašića.


eMedjimurje.hr: Predstavite nam Međimursku stranku i njezine ciljeve?

– Međimurska stranka je osnovana 2000. godine. Do sada nije bila prepoznata kao učinkovita, jer su građani smatrali da samo velike i poznate stranke mogu doprinijeti boljitku Hrvatske. Vrijeme je pokazalo sasvim suprotno – velike stranke izmjenjuju se na vlasti, a naša država sve dublje tone. Došlo je vrijeme da se pruži šansa malim regionalnim strankama koje će zastupati interese svog kraja, jer stranke, dirigirane iz Zagreba svojih se glasača redovito sjete samo u vrijeme izbora. 

Najbolji dokaz tome su nedavni parlamentarni izbori za EU Parlament gdje je MS od 28 kandidacijskih lista u svim gradovima i općinama u Međimurskoj županiji polučila odlične rezultate osvajanjem između četvrtog i šestog mjesta. Temeljem tih rezultata optimistični smo da ćemo i na lokalnim izborima doseći barem jednak, ako ne i bolji izborni rezultat. Ciljevi Međimurske stranke su napredak i boljitak zapostavljenog i devastiranog Međimurja koje je ne tako davno u Hrvatskoj bilo “uzor regija u gospodarskom i poljoprivrednom smislu”.


eMedjimurje.hr: Izlazite na lokalne izbore. Gdje ćete imati svoje kandidature?

– MS se odlučila da će na ovogodišnje lokalne izbore u Gradu Čakovcu samostalno izići sa svojim kandidatima za Gradsko vijeće. Nadalje, samostalno izlazimo u Općini Strahoninec za Općinsko vijeće, u koaliciji s HNS-om izlazimo u Gradu Mursko Središće za Gradsko vijeće te općinama Podturen i Sveti Juraj na Bregu za općinska vijeća, dok u Općini Mala Subotica za Općinsko vijeće izlazimo u koaliciji s HDZ-om. Na Županijskoj razini MS izlazi zajedno u koaliciji HNS-HSS-HSLS. Očekujemo da će ova koalicija ostvariti pobjedu, a novi međimurski župan da će biti Matija Posavec.

eMedjimurje.hr: Kakav tim ste okupili?

– Okupili smo osobe koje su prvenstveno zaljubljenici u “svoj kraj ” – ljude koji su svakodnevno suočeni sa životom u vlastitom okruženju i imaju i snagu, volju i znanje da nešto promjene.

eMedjimurje.hr: Koja je vizija stranke za što bolji razvoj Međimurja?

– Međimurje je od pamtivijeka poljoprivredni kraj, ali je imalo razvijenu industriju, posebno tekstilnu i metaloprerađivačku, a najprepoznatljivije je bilo po građevinarstvu. Ne smijemo zaboraviti obrtništvo koje se posebno isticalo u Međimurju po različitim djelatnostima. Danas ne postoji više tekstilne industrije, a građevinarstvom se bavi tek deseti dio nekadašnje radne snage. 

Obrtništvo se smanjilo do granica neizdržljivosti, a najgore stanje je u poljoprivredi. Regija koja je nekada hranila druge je “gladna” i u očekivanju je da nju drugi hrane. Sve to nam je dobro poznato svakom građaninu Međimurja. MS treba prije svega pokrenuti poljoprivredu i to povećanom proizvodnjom voća i povrća, jer se  veliki dio toga uvozi, a Međimurje je ” Bogom dano” za takvu proizvodnju. Proizvodnja povrća zahtijeva manje površine, a mnogo rada. Zbog toga se moramo preorijentirati na takvu proizvodnju.

eMedjimurje: Gdje vidite najveće neiskorištene potencijale u našem kraju?

– Mišljenja smo da smo još uvijek “neistraženo” područje za razvoj turizma. Uz izuzetno očuvanu prirodu i njene prirodne resurse, već odavno je “trend” u Europi i svijetu tzv. “zeleni odmor”. Rijeka Mura je zaštićena rijeka, nadalje tu je više nalazišta prirodne termalne vode koja su pogodna za zdravstveni turizam. Toplice u Svetom Martinu su dobar primjer, ali treba iskoristiti i ostala nalazišta bogatog međimurskog podzemlja. Blizu su granice što gostima omogućava lakši i brži dolazak. Vjerski i zdravstveni turizam su naše buduće okosnice.

U seoskim gazdinstvima imamo mogućnost boravka gostiju uz konzumaciju zdrave i biološki uzgojene hrane, gdje bi čak sami gosti mogli “zarađivati” obrađujući njihova polja. Spoj gastro i enološke ponude nadaleko je poznat u našem kraju. Nadalje, ne smijemo zaboraviti niti lovni turizam koji je spoj prirode, relaksacije i zdravlja, naravno u zato određenim zonama. Tu ipak dajemo prednost lovnom turizmu sa “foto aparatima”.


eMedjimurje.hr: Kakva su očekivanja 19. svibnja?

– Očekujemo da se građani Međimurja “probude”, dođu na izbore i glasaju za svoje kandidate, naravno ponajviše za nas, ako smo im uspjeli ovom kampanjom probuditi nadu da postoje ljudi koji umiju i hoće pomoći svim Međimurcima prema boljem svekolikom razvoju Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije