Vijesti / Politika
Politika
GRAD ČAKOVEC Učenicima sufinanciraju nabavku radnog materijala i produženi boravak, stipendiraju 244 studenta
Grad Čakovec

KOLIKO GRADOVI I OPĆINE BRINU ZA MLADE?

GRAD ČAKOVEC Učenicima sufinanciraju nabavku radnog materijala i produženi boravak, stipendiraju 244 studenta

Od ove godine Čakovec nagrađuje učenike koji su na državnim natjecanjima i smotrama osvojili jedno od prva tri mjesta

Uskoro počinje nova školska godina pa smo odlučili provjeriti na koji način jedinice lokalne samouprave pomažu u rasterećenju kućnog budžeta te općenito potiču obrazovanje mladih (osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti).

Upite smo proslijedili na sve adrese međimurskih gradova i općina kao i na adresu Međimurske županije.

OSNOVNOŠKOLCI

Pitali smo: Sufinancirate li nabavku radnih bilježnica ili drugih nastavnih materijala i u kojem iznosu? Osiguravate li besplatne bilježnice za učenike? Imaju li učenici pravo na besplatni upis u općinsku/gradsku knjižnicu? Sufinancirate li školske izlete, škole u prirodi i maturalna putovanja i u kojem iznosu? Provodi li se produženi boravak u vašoj školi i koliki je omjer financiranja roditelja i grada? Sudjelujete li u sufinanciranju asistenata za djecu s teškoćama? Nagrađujete li učenike koji su ostvarili zapažete rezultate na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima? 

Grad Čakovec: Sufinanciramo nabavku radnih bilježnica, mapa za likovni odgoj, Geografskog atlasa te pribora za Tehnički odgoj za svu osnovnoškolsku djecu koja imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Čakovca. Dakle, pravo ostvaruju i učenici s područja Grada Čakovca koji pohađaju osnovne škole u Strahonincu i Šenkovcu. Za učenike od 1. do 3. razreda naknada iznosi 30,00 eura, za 4. razrede 45,00 eura, a od 5. do 8. razreda 60,00 eura. Roditelji trebaju u školska računovodstva dostaviti račune koje su dobili prilikom kupnje, a novac će im se isplatiti na tekuće račune.

Grad ne osigurava besplatne bilježnice za učenike, dok je godišnja članarina u Knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec za učenike i studente 10,00 eura. Grad financira školske izlete, škole u prirodi i maturalna putovanja djeci slabijeg imovinskog stana temeljem molbe škole, mjesnog odbora ili roditelja. U svim našim školama, osim u OŠ Kuršanec provodi se program produženog boravka, cijena je 80 eura, a roditelji plaćaju pola iznosa. 

Na području Grada Čakovca sva djeca koja imaju valjana rješenja ostvaruju pravo na pomoćnika u nastavi. Pomoćnike Grad osigurava preko natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja, dio pomagača osiguravaju udruge, a ostatak se financira iz Gradskog proračuna.

Od ove godine Čakovec nagrađuje učenike koji su na državnim natjecanjima i smotrama osvojili jedno od prva tri mjesta. Od prošle školske godine, Grad Čakovec učenicima predmetne nastave i njihovim učiteljima Engleskog jezika omogućuje besplatno korištenje digitalne knjižnice sa svim izdanjima Oxford University Pressa te sudjelovanje na interaktivnim radionicama.

Od ove školske godine, u svim čakovečkim školama provodit će se nastava Građanskog odgoja i obrazovanja po „riječkom modelu“. Provedba će biti organizirana kao izvannastavna aktivnosti, a u njoj će sudjelovati 169 učenika od 5. do 8. razreda raspoređenih u 7 skupina. Također, Grad Čakovec proračunskim sredstvima financira i sufinancira niz izvannastavnih aktivnosti koje za cilj imaju podizanje količine i kvalitete znanja koje imaju naši učenici, kako bi im se olakšao nastavak školovanja. U Čakovcu je preko 90 posto djece uključeno u neki vid sportskih aktivnosti, što je također sufinancirano iz Proračuna Grada Čakovca.

SREDNJOŠKOLCI

Pitali smo: Imaju li srednjoškolci pravo na sufinanciranje nabavke nastavnih materijala ili, eventualno, jednokratnu pomoć? Pomažete li srednjoškolcima na druge načine?

Grad Čakovec: Grad Čakovec, iako nije osnivač srednjih škola, pomaže ustanovama nabavkom opreme ili uređenjem prostora, a temeljem molbi financira odlazak učenika na natjecanja i smotre.

STUDENTI 

Pitali smo: Provodite li program stipendiranja studenata? Koliko studenata trenutno stipendirate i koliki su iznosi stipendija? Koliko je godišnje osigurano u proračunu za tu svrhu? Nagrađujete li najbolje studente? 

Grad Čakovec: Grad Čakovec u ovoj akademskoj godini trenutno stipendira 244 studenata. Stipendije iznose za studij u Čakovcu 53,09 eura, za studij u Varaždinu 66,36 eura te 119,45 eura za sve ostale gradove, mjesečno.

Treba napomenuti da studenti koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja, stipendiju, ukoliko studij završe u roku, ne trebaju vraćati. Stipendiju ne trebaju vratiti ni oni koji su studij završili redovno, s prosjekom ocjena većim od 4,5. U Proračunu Grada Čakovca za tu je namjenu predviđeno 287.540,00 eura. Ujedno uskoro slijedi raspisivanje natječaja za iduću akademsku godinu, na kojem Grad očekuje oko devedeset novih stipendista.

Najnovije

Reci što misliš!