Sandra Herman: Želimo stvoriti uspješnu regiju zadovoljnih ljudi!

Kandidat  za župana Međimurske županije ispred koalicije Za naše Međimurje koju čine četri stranke HNS-HSS-HSLS-MS je HNS-ovac Matija Posavec. Za njegove zamjenike istaknuti su Zoran Vidović (HSS) i Sandra Herman (HNS). Herman je ravnateljica OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu i u proteklom mandatu bila je predsjednica Općinskog vijeća Općine Belica.

Njezino iskustvo u političkom djelovanju nije malo. Bila je članica zadnjeg Poglavarstva Međimurske županije zadužena za resore turizma i kulture te je uspješno vodila Turističku zajednicu Međimurske županije. U razgovoru za naš portal otkriva viziju turističkog razvoja Međimurja i govori o ulozi žena u međimurskoj politici.

eMedjimurje.hr: Dio ste tima Za naše Međimurje. Po čemu je ta koalicija drugačija od ostalih?

– To je koalicija koja je definitivno drukčija od ostalih iz razloga što su u ovoj koaliciji ljudi bitniji od stranaka i što je to koalicija za ljude, za naše Međimurke i Međimurce. Naša koalicija nije usmjerena na podjelu funkcija sukladno stranačkoj pripadnosti već je to koalicija koja je usmjerena na ljude koji u skladu sa svojim znanjem, vizijom ali i dosadašnjim iskustvima mogu dati maksimalan doprinos u postizanju zacrtanih ciljeva i cjelokupnom razvoju Međimurja.

eMedjimurje.hr: Ako dobijete izbore s koje startne pozicije ćete krenuti i prema kojem zacrtanom cilju?

– Cilj našeg tima, tima Za naše Međimurje, je pretvoriti Međimurje u uspješnu regiju zadovoljnih ljudi. Ono što je ogromna prednost ovog tima pred ostalim, nama konkurentskim ekipama i koalicijama, je ta što svaki član tima ima odličnu startnu poziciju tj. nikome od nas ne treba ni jedan dan uhodavanja i prepoznavanja okvira u kojima bi trebala funkcionirati županija, jer svi mi zahvaljujući dosadašnjim pozicijama, političkom i društvenom angažmanu posjedujemo znanja i iskustva te možemo već sljedeći dan ozbiljno, hrabro i odlučno krenuti s radom.

eMedjimurje.hr: Međimurje ime brojne turističke potencijale. Smatrate li da su u dovoljnoj mjeri iskorišteni ili su tu može puno više napraviti?

– Puno je potencijala i resursa za razvoj turizma na području Međimurske županije, od prirodnih ljepota, geoprometnog položaja, bogate kulturno-povijesne baštine, očuvane tradicije…do onog neizostavnog a to su vrijedni, marljivi i gostoljubivi Međimurci, no smatram da svi ti potencijali još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni.

U vrijeme kada sam bila na čelu Turističke zajednice Međimurske županije stvoreni su čvrsti temelji za razvoj specifičnih oblika turizma i pozicioniranje Međimurja kao atraktivne i poželjne turističke destinacije, no posljednjih se je godina na tim temeljima stalo.

Nije dovoljno što se Međimurska županija spominje kao Županija Zrinskih, a Grad Čakovec kao Grad Zrinskih već je na tom brendu potrebno temeljiti razvoj kulturnog turizma koji će obuhvatiti i povezati i ostalu ponudu ovoga kraja ( enogstronomija, cikloturizam…) u jedan atraktivan i konkurentan turistički proizvod.

eMedjimurje.hr: Dugo godina radite u školstvu. Za pretpostaviti je da bi Vaš resor trebao biti turizam i obrazovanje.

– U svom dosadašnjem radu bavila sam se područjima obrazovanja, turizma i kulture stoga su to područja kojima ću se posvetiti i u narednom razdoblju kao zamjenica budućeg međimurskog župana Matije Posavca. U obrazovanju radim 15 godina, 11 na poslovima učiteljice njemačkog jezika, a posljednje 4 godine obnašam funkciju ravnateljice u OŠ Vladmira Nazora Pribislavec.

Uz obrazovanje, posvetit ću se i područjima turizma i kulture, što je zapravo usko povezano, jer kultura iziskuje znatna ulaganja i sama po sebi teško može egzistirati. Stoga je prijeko potrebno povezivanje kulture i turizma te razvoj kulturnog turizma, a upravo je to tema kojom sam se bavila u svom magistarskom radu na poslijediplomskom specijalističkom studiju iz područja menadžmenta turizma i tema kojom ću se i praktično pozabaviti u narednom razdoblju.

eMedjimurje.hr: Što po Vašem mišljenju treba mijenjati u školstvu?

– Neki smatraju da su jednosmjenska nastava, produženi, boravak, školske sportske dvorane u vrijeme pada nataliteta i smanjenja broja djece luksuz i nadstandard, no to je potreba i mogli bismo reći normalan pedagoški standard.

Mi taj standard jednostavno moramo zadovoljiti, jer nedopustivo je da u 21. stoljeću djeca pohađaju nastavu u zdanju iz 19. stoljeća, da se u vrijeme uvođenja zdravstvenog odgoja nastava tjelesno zdravstvene kulture odvija u skučenim učionicama i školskim hodnicima, da se učenicima zbog nedostatka prostora ne omogućuju izvannastavne aktivnosti i produženi boravak u školi…

Pedagoške standarde potrebno je zadovoljiti i u srednjoškolskim ustanovama te proširenjem i uvođenjem novih programa na Međimursko veleučilište stvoriti prijeko potrebne uvjete za obrazovanje stručnih kadrova u skladu s ciljevima razvoja Međimurja.

eMedjimurje.hr: Smatrate li da se žene teže odlučuju za ulazak u politiku od muškaraca? Kako ste se Vi odlučili na taj potez? Ima li Međimurje dovoljno žena u politici i što moraju imati da se dostojno “nose” s muškarcima?

– Pa očito je da se žene teže odlučuju za angažman u politici od muškaraca ali sasvim sigurno ne iz tog razloga što nemaju dovoljno znanja, volje, odlučnosti već stoga što one puno češće na nekim drugim područjima daju svoj maksimalan doprinos, a to su uglavnom dom i obitelj. 

Ženama je puno teže uz posao i obitelj pronaći vremena za političko djelovanje koje često puta ne pita koji je dan u tjednu i koliko je sati. Ja sam više od dvadeset godina poprilično aktivna na različitim područjima društvenog djelovanja, osobito na području kulturnog amaterizma, tako da je moj ulazak u politiku na neki način značio samo proširenje tih aktivnosti.

U posljednje se vrijeme u Međimurju povećava broj žena u politici, što će osobito biti vidljivo na predstojećim lokalnim izborima. Smatram da se žene ne trebaju “nositi” s muškarcima već da se muškarci trebaju ponositi sa ženama jer za političko djelovanje nije bitan spol već vizija, znanje, volja i odlučnost, a to žene svakako imaju.

eMedjimurje.hr: Kakva su očekivanja 19. svibnja?

– Očekivanja su svakako pozitivna. Sigurna sam da će Međimurke i Međimurci prepoznati i nagraditi dosadašnji rad članova tima Za naše Međimurje, da će u nama prepoznati mladost i energiju ali isto tako i znanje, iskustvo, volju i odlučnost koji su prijeko potrebni da bi se naše Međimurje pretvorilo u uspješnu regiju zadovoljnih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije