Što je napravio Josip Posavec u svom mandatu od 2005. do 2009.?

Na objede i neutemeljene konstatacije pojedinaca, kako u svom prethodnom mandatu (2005. – 2009. godine.) nije radio ništa, Josip Posavec, kandidat za župana Međimurske županije, osvrnuo se na svoj dosadašnji rad i ostvarene rezultate.

Od velikog broja projekata i investicija, s ponosom izdvaja i ističe da je:

osnovao Međimursko veleučilište – u cilju podizanja prosjeka obrazovanosti Međimuraca i bolje ponude obrazovanih stručnjaka međimurskom gospodarstvu. U akademskoj godini 2013/14., Međimursko veleučilište polazit će tisuću studenata iz Međimurja i drugih dijelova Hrvatske, te susjednih država (Slovenija, Mađarska).

osmislio i proveo projekt Tehnološko-inovacijskog centra (TIC) – u namjeri poticanja razvitka Međimurja kroz transfer novih tehnologija i potrebu komercijalizacije inovacija, te stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka (dijelom proizašlih i iz Međimurskog veleučilišta), kao i inkubacije mladih tehnoloških tvrtki. Projekt TIC podržan je od strane Svjetske banke s 2 milijuna EUR bespovratnih sredstava.

osmislio i strukturirao projekt “Centar znanja” – kroz čiji se rad TIC i Veleučilište, uz razvojne institucije, neposredno povezuju sa gospodarskim subjektima, kao i razvojno-istraživačkim institucijama u Međimurju, Hrvatskoj, Europi i svijetu. Kvaliteta projekta “Centra znanja” potvrđena je i potporom fondova EU. Međimurska županija je među rijetkim hrvatskim županijama koje se mogu pohvaliti ovakvim projektom.

vratio vojarnu i Časnički dom u vlasništvo Međimuraca (ukupno 800.000 m2 površine) i revitalizirao brojne zapuštene i devastirane objekte, te pripremio za realizaciju projekt “Centra znanja” na svih 800.000 m2. To je ujedno i jedan od najznačajnijih razvojnih prostora u Međimurju.

izgradio i opremio novi paviljon Županijske bolnice, s ukupno 13.000 m2 korisnog i moderno koncipiranog prostora, opremljenog suvremenom medicinskom opremom. Kontinuirano je ulagano i u medicinske stručnjake i njihovo obrazovanje i specijalizacije.

izgradio, dogradio ili ugovorio gradnju devet osnovnih i srednjih škola Međimurju: Kotoriba, Podturen, Čakovec (srednja Gospodarska škola), Mala Subotica, Orehovica, Macinec, Belica, Pušćine, Sv. Juraj na Bregu (u gradnji)

izgradio ili ugovorio gradnju pet športskih školskih dvorana: Kotoriba, Podturen, Mala Subotica, Belica, Sv. Juraj na Bregu (u gradnji)
– izgradio ili pomogao gradnu četiri dječja vrtića: Donja Dubrava, Sv. Marija na Muri, Draškovec, Gornji Mihaljevec

obnovio brojne društvene domove i kulturne centre: Mala Subotica, Belica, Cirkovljan, Strahoninec, Novakovec, Orehovica, Prelog, Gornji Mihaljevec, Štrigova
– proveo projekt izgradnje nasipa za trajnu zaštitu od poplava na rijeci Muri: Sv. Martin na Muri, Mursko Središće, Križovec, Podturen, Kotoriba

osmislio i proveo program potpora međimurskim poljoprivrednim proizvođačima, te malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. Međimurska županija bila je 2008. godine, zahvaljujući upravo navedenoj brizi i podršci gospodarstvu – najkonkurentnija hrvatska županija 2008. godine. Danas to više nije.

smanjio broj nezaposlenih u Međimurju na najnižu razinu od 1990. godine (na 4.500 krajem 2008. godine). Danas je na burzi rada preko 9.000 Međimuraca.

Kroz navedene četiri godine mandata, na zahtjev i poticaj županijskog vodstva kojem je bio na čelu, hrvatski državni proračun i javna poduzeća i institucije u vlasništvu države, investirali su na području Međimurske županije preko 1 milijardu i 200 milijuna kuna.

U mandatu nakon njegovog, kroz 4 godine počevši od druge polovice 2009. godine do danas, po slobodnoj procjeni, u Međimurje je od strane države i državnih tvrtki uloženo manje od 10% gore navedenog iznosa.

Ovo je tek dio, ističe Posavec, ne želeći se ni uspoređivati sa ostalim kandidatima, jer oni ionako nemaju što pokazati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije