Vijesti / Politika
Politika
ODGOĐENA ODLUKA O OPTUŽNICI Sjednica nije održana jer Matija Posavec nije primio poziv
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

PRIMANJE MITA

ODGOĐENA ODLUKA O OPTUŽNICI Sjednica nije održana jer Matija Posavec nije primio poziv

Posavec je tvrdio da je priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega

Optužnica protiv Matije Posavca, župana međimurskog na zagrebačkom Županijskom sudu nije potvrđena jer je sjednica optužnog vijeća odgođena za rujan. Razlog je jer nije bilo uvjeta za održavanje rasprave s obzirom na to da Posavec nije primio poziv zbog neuredne dostave.

Njegova je obrana na zadnjoj sjednici optužnog vijeća u listopadu lani tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoji  prvi iskaz koji je dao u USKOK-u nakon uhićenja u rujnu 2021. kada je priznao to za što ga se tereti, e-mejl kojim je tada podnio ostavku na mjesto župana te snimke tajno snimljenih razgovora. Njegova je obrana tvrdila da je riječ o nezakonitom dokazima, no optužno vijeće im nije dalo za pravo, a nakon žalbe ni Visoki kazneni sud (VKS).

Posavec je tvrdio da je  priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom te je tvrdio da je njegova ostavka nakon privođenja u USKOK bila rezultat nedopuštenog psihičkog pritiska na njega. Zbog priznanja odmah po privođenju na USKOK i podnošenja ostavke, Posavec ni dana nije proveo u Remetincu već se branio sa slobode. No kasnije se predomislio i oko ostavke i oko priznanja. Što se ostavke tiče, išao je na nove izbore i premoćno pobijedio.  

A što se priznanja tiče, iznio je novu obranu, u kojoj je tvrdio da nije počinio to za što ga USKOK tereti. I sada u optužnici postaje dva njegova iskaza, odnosno dvije obrane.

Najnovije

Reci što misliš!