Vijesti / Politika
Politika
RADNI SASTANAK Veleposlanik NR Kine Qi Qianjin održao radni sastanak s predstavnicima Grada Čakovca i Međimurske županije
MH

POSJET VELEPOSLANIKA

RADNI SASTANAK Veleposlanik NR Kine Qi Qianjin održao radni sastanak s predstavnicima Grada Čakovca i Međimurske županije

Voljeli bi poboljšati odnose u području gospodarstva, trgovine i zelene energije – poručio je veleposlanik

U službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji danas boravi veleposlanik NK Kine u Republici Hrvatskoj Qi Qianjin sa suradnicima. Kineska delegacija najprije se uputila u Riznicu Međimurja gdje je održan radni sastanak s predstavnicima Grada Čakovca i Međimurske županije, nakon čega su se obratili predstavnicima medija.

Veleposlanik NR Kine Qi Qianjin u Međimurju Fotogalerija

- Vrata Grada Čakovca i Međimurske županije uvijek su otvorena za prilike koje nam se pružaju. Veleposlanika i njegove suradnike podsjetili smo na našu bogatu povijesnu i kulturnu baštinu, ukazali na sve ono što Grad Čakovec ima te čime sve raspolaže Međimurska županija jer naša vrata turizma uvijek su otvorena. Uz turizam, povijesnu i kulturnu baštinu grada istaknuli smo marljivost i poduzetništvo žitelja Međimurske županije i želju da se naše poduzetništvo i gospodarstvo i dalje razvija. Nadalje, važna nam je otvorenost NR Kine za obnovljive izvore energije koji su u ovo doba sve više traženi.  Prvenstveno mislim na solarne panele, a ono u čemu nam Kina može biti primjer su njihove zelene oaze usred velikih centara grada.

Grad Čakovec je prije godinu dana potpisao sporazum o prijateljstvu s kineskim gradom Yancheng koji je daleko veći, ali njihova suradnja i pružena ruka prijateljstva uvijek je dobro prihvaćena. Smatram da se moramo otvarati prema drugim narodima i kulturama jer bogatstvo i broj prijatelja doprinosi bogatstvu samog Grada Čakovca, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini

Radnom sastanku nazočio je i zamjenik župana Josip Grivec koji je naglasio značaj ovakvih susreta koji rezultiraju produbljivanjem suradnje.

- Međimurska županija je oduvijek otvorena za svaku inicijativu, vodeći računa o obostranom zadovoljstvu i koristi. Ovaj sastanak je bio, usuđujem se reći, vrlo kvalitetan. Predstavili smo osobnu kartu Međimurske županije, naše prednosti te želje i planove, ali isto tako i naši prijatelji iz NR Kine su predstavili svoju zemlju. Iako je razlika u broju stanovnika velika, to nije prepreka u gradnji mostova suradnje na ravnopravnoj osnovi. Uvjeren sam da će nakon ovog koraka uslijediti suradnja na različitim područjima, dodao je Grivec. 

Veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Qi Qianjin iskazao je zadovoljstvo odrađenim susretom.

- Želim zahvaliti gradonačelnici i zamjeniku župana što su me ugostili. Naši zajednički ciljevi su poboljšati odnose između Kine i Hrvatske. Kineska vanjska politika svaku državu gleda kao partnera i prijatelja. U proteklih 30-ak godina otkako smo uspostavili diplomatske odnose s vašom zemljom vidimo uspješnu suradnju i vjerujemo da postoji potencijal za napredak. Osobito bismo voljeli poboljšati naše odnose na području gospodarstva, trgovine i zelene energije. Budući da je naša zemlja odlučila maknuti sve restrikcije vezane uz pandemiju korone, ova će godina, vjerujem, biti doista zlatna godina za našu međusobnu suradnju, rekao je veleposlanik te pozvao predstavnike Grada Čakovca i Međimurske županije da posjete Kinu.

Nakon radnog sastanka kineska delegacija u pratnji domaćina obišla je Riznicu Međimurja, a svoj boravak u Čakovcu završit će posjetom Druge osnovne škole Čakovec. 

Najnovije

Reci što misliš!