Vijesti / Politika
Politika
VIDEO Ministar Butković na pitanje gradonačelnika Dražena Srpaka: 'Nema ograđivanja plaža!'
Patrik Macek/PIXSELL

Ograđivanja plaža neće biti

VIDEO Ministar Butković na pitanje gradonačelnika Dražena Srpaka: 'Nema ograđivanja plaža!'

Dražen Srpak pitao je hoće li zbog novog zakona doći do ograđivanja plaža

- Ovih je dana na raspravi u Hrvatskom saboru prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Kao i mnogi drugi zakoni i pitanja koji su na dnevnom redu Sabora, i ovaj je naišao na brojne zabrinutosti, odobravanja, ali i manipulacije pojedinih aktera putem medija, pa se u javnom prostoru nerijetko mogla čuti misao kako će našim građanima biti onemogućeno korištenje dosadašnjih javnih plaža i kako će privatni koncesionari moći i pravno goniti građane koji bi se okupali na plaži za koju imaju koncesiju.

Kako bi se to pitanje raščistilo, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak postavio je pitanje ministru Olegu Butkoviću, hoće li se plaže ograđivati i o čemu se točno radi u novom zakonu. Kao što je iz odgovora ministra vidljivo, ne samo da nema ograđivanja javnih plaža, već će država veće ovlasti u uređenju ostaviti jedinicama lokalne i regionalne samouprave, čime će oni to sami kontrolirati, a konačno i ubirati financijsku korist od toga.

Ne samo da nema ograđivanja plaža, već je ovo i još jedan u nizu koraka k decantralizaciji, koje kontinuirano sprovodi ova Vlada. Plaže će umjesto lučkih inspektora kojih nema dovoljno kontrolirati komunalni redari iz jedinica lokalne samouprave, tako da će građani primorskih mjesta biti zapravo i uključeniji u odlučivanje o korištenju plaža. A ono što je nama sa sjevera najvažnije – ograđivanja nema i neće biti - stoji u priopćenju Grada Mursko Središće.

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!