Vijesti / Politika
Politika
SUNČANA GLAVAK HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu: 'Ništa ne može zamijeniti moj Čakovec...'
Milan Sabic/PIXSELL

MEĐIMURKA U EURO PARLAMENTU

SUNČANA GLAVAK HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu: 'Ništa ne može zamijeniti moj Čakovec...'

- Radni dan je dug, sjednice odbora najčešće počinju rano ujutro i potraju do kasno navečer - govori o radu u Europskom parlamentu

Nakon što je godinama radila u medijima, Čakovčanka Sunčana Glavak odlučila se okušati u politici, učlanivši se u HDZ. Dosadašnju karijeru okrunila je 2019. godine kad je postala zastupnica u Europskom parlamentu gdje je, uz svoj osnovni posao i članica brojnih odbora. O svojem radu u jednoj od glavnih institucija Europske unije, govori za naš tjednik. 

Kako izgleda vaš radni dan?

Uoči sjednica parlamenta, odvijaju se aktivnosti u okviru onoga što u Bruxellesu nazivamo tjedan odbora i grupa. Održavaju se sjednice odbora i međuparlamentarnih izaslanstava. Mjesečno se u jednom tjednu održavaju i sjednice klubova zastupnika po radnim skupinama na kojima se definiraju političke pozicije u vezi s određenim pitanjima; pripremamo se za sudjelovanje u plenarnim raspravama te definiramo pozicije u glasovanju.

Radni dan je dug – sjednice odbora najčešće počinju rano ujutro i potraju do kasno navečer. Postoji i takozvani zeleni tjedan tijekom kojeg zastupnici obavljaju aktivnosti u državi iz koje dolaze.  Sa svojim timom pratim sve teme koje su na dnevnim redovima jer, i ako nisam članica nekog odbora, važno je sudjelovati u procesima donošenja dokumenata putem amandmana ili u neposrednoj komunikaciji s kolegama. Tako je angažman bio posebno bitan oko pitanja ulaska Hrvatske u eurozonu i Schengen, oko BiH te gorućih pitanja vezanih uz energetsku krizu. Svijet kakav poznajemo promijenio se – izazovi su sve manje predvidljivi, a prioriteti se sagledavaju iz novih pozicija.

Aktualna energetska kriza stalno je u fokusu jer je agresija Rusije na Ukrajinu otvorila brojna nova pitanja, od sigurnosti do ekonomskih bojazni koje će posljedično imati snažan utjecaj i na sve nas. To je novi prijelomni trenutak u europskoj povijesti koji nameće i pitanja geopolitičkog utjecaja, ali i načina donošenja odluka.

Ostaje li vam slobodnog vremena?

U Hrvatskoj sam svaki tjedan – moj dom je u Čakovcu, a na tjednoj bazi putujem u i iz Bruxellesa ili Strasbourga. Iako su to divne europske metropole bogate povijesti i kulture, nema ljepšeg od mog Čakovca! I slobodno vrijeme često je ispunjeno poslovnim obavezama jer biti zastupnik u Europskom parlamentu znači biti na raspolaganju lokalnim zajednicama u svim dijelovima Hrvatske. To je zadaća koja me najviše veseli.

Dobro ste plaćeni...

Plaće su javno dostupni podaci objavljeni na stranicama Parlamenta (7.316,63 eura neto op.ur.). Svi zastupnici imaju jednaku bruto plaću definiranu pravilnikom Parlamenta, a broj zaposlenih, kao i njihova primanja određeni su istim pravilima. U mojem Uredu zaposleno je troje asistenata u Buxellesu i dvoje u Zagrebu. Raduje me što je kroz moj Ured prošlo mnoštvo mladih ljudi.

Na koje ste teme fokusirani?

To su posebno pitanja zaštite okoliša i javnog zdravlja. Izvjestiteljica sam Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju emisija u zrakoplovstvu. Ambasadorica sam Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Kroz Odbor ING2 želimo ojačati medijsku pismenost i kritičko razmišljanje u borbi protiv dezinformacija. Posebno mi je važna konferencija “Fight and Win” jer želim promicati svijest o prevenciji liječenja raka. Ponosna sam i što sudjelujem u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta, u sklopu kojega nastojimo osvijestiti i podučiti mlade srednjoškolce o važnosti Europske unije. Bavim se i temama vezanima uz energetsku krizu.

Kako je, po vama, Hrvatska pozicionirana u Uniji?

Uspjesi Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem dokazuju kako se Hrvatska u Europskoj uniji pozicionirala na najbolji mogući način. Tomu u prilog govori skori ulazak  u europodručje i šengensku zonu. Ostvarujemo odlične uspjehe u gospodarstvu na krilima rekordnih sredstava iz europskih fondova i programa – gotovo 25 milijardi eura, kojima ćemo transformirati naše gospodarstvo i svakodnevicu naših građana. Sukob u Ukrajini doveo je cijeli europski kontinent u sasvim novu situaciju kada je riječ o pristupu i cijeni energenata. Hrvatska tu mora koristi svoje komparativne prednosti pa i LNG terminal, protiv čije su se gradnje iz petnih žila trudili pojedini istaknuti oporbeni zastupnici.

Premijer Plenković najavio je proširenje kapaciteta terminala na 6.1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, što će osigurati dovoljno kapaciteta za pravovremenu i kontinuiranu opskrbu Hrvatske, ali i drugih susjednih država, čime postajemo buduće europsko energetsko čvorište u ovome dijelu Europe.

Surađujete li s ostalim zastupnicima iz Hrvatske?

Između gotovo svih zastupnika iz Hrvatske postoji komunikacija posebice kada je riječ o strateškim pitanjima za Republiku Hrvatsku. Ipak, neki zastupnici ne žele surađivati i ignoriraju pozive na suradnju jer su skeptični prema hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, a takva su stajališta proklamirali u svojim predizbornim programima. Isti ti danas imaju privilegij rada u Europskom parlamentu. Oni smatraju da Hrvatska ne treba biti niti članica NATO-a niti Europske unije. Gdje bismo bili u ovim izazovnim vremenima da je naša stvarnost onakva kakvom je oni priželjkuju? Hrvatska bi bila na marginama i u teškom položaju, kao i  zemlje iz našeg okruženja koje nisu članice Europske unije.

Kakve su vam daljnje političke ambicije?

Odlučna sam u želji da mandat u Europskom parlamentu iskoristim da bih našim građanima pomogla u rješavanju problema koji ih svakodnevno muče i kroz svoj rad dala doprinos u kreiranju  rješenja koja se odnose i na naše građane. 

U središtu pozornosti je nova velika afera oko INA-e. Komentar?

Radi se o sramotnom stjecanju imovinske i financijske koristi od grupe ljudi. Njihovo razotkrivanje nije se dogodilo slučajno, već aktiviranjem mehanizama nadležnih za suzbijanje, sprječavanje i otkrivanje pranja novca. Od institucija, al ii internih tijela INA-e očekujemo odgovarajuće korake u okviru njihovih nadležnosti. Kao što je rekao predsjednik Vlade, zatražit će se odgovornost predsjednika i svih članova Uprave INA-e, hrvatskih i mađarskih jer ovaj slučaj ima pravosudnu i upravljačku dimenziju. Kriminal uvijek ima svoje ime i prezime... 

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.515

Najnovije

Reci što misliš!