UZ DANE OPĆINE

NAČELNIK MALE SUBOTICE VALENTINO ŠKVORC Vrtić nam je premalen, no to je dobra vijest

- U samom smo vrhu u provedbi projekata sufinanciranih iz fondova, ističe načelnik Škvorc

Općina Mala Subotica u svom sastavu ima šest naselja; Mala Subotica, Palovec, Strelec, Držimurec, Piškorovec i Sveti Križ u kojima živi četiri i pol tisuće stanovnika. Svoj dan slave 2. srpnja ili prve nedjelje nakon tog datuma. Bio je to povod za razgovor s načelnikom Valentinom Škvorcom koji se osvrnuo na razvojnu strategiju te realizirane projekte.

– Zadovoljan sam s napravljenim, iako uvijek može bolje. Ova kriza i velika poskupljenja su usporila neke investicije, a u neke nismo ni krenuli. Ipak, odradili smo sve ono bitno što smo planirali. Najbitniji projekt nam je vatrogasno općinsko spremište, prostor od gotovo 300 četvornih metara, investicija vrijedna gotovo 2,2 milijuna kuna, od toga je 200 tisuća financirano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

>> NAČELNIK MALE SUBOTICE VALENTINO ŠKVORC Vrtić nam je premalen, no to je dobra vijest

Dobili smo multifunkcionalan prostor za općinu i za vatrogasce. Do kraja godine planiramo završiti vanjsko uređenje vodeći pritom računa o tome da to ostane zelena oaza. Prostor ćemo prilagoditi za veće proslave i da nam posluži za buduću tržnicu.

* Koje su ostale investicije?

– Dječje igralište u sklopu međugeneracijskog parka je gotovo, a završene su i prilazne staze. U Svetom Križu je završena izgradnja širokopojasne mreže, nakon Male Subotice, Palovca, Držimurca Strelca. Očekuje nas postavljanje uzdignutih ploha u naselju Strelec i na ulazu u Palovec čime ćemo povećati sigurnost. To je sufinancirano iz Ministarstva unutarnjih poslova iznosom od 140 tisuća kuna. Hrvatske ceste završile su radove na uređenju državne ceste od Štefanca do Donjeg Pustakovca, a nastavak će se obnoviti nakon radova na kanalizacijskom sustavu.

Do kraja godine čeka nas uređenje parkinga kod groblja i ulaska dalje do poduzetničke zone. Kreće se u obnovu mosta u Ulici braće Radić. Most će se proširiti i imati ćemo staze s jedne i druge strane. Staze financiramo mi, a obnovu mosta Županijska uprava za ceste i to bi trebalo biti gotovo do rujna. Krenula je izgradnja resursnog centara u suradnji s UNICEF-om. Općina sudjeluje s 300 tisuća kuna kod vanjskog uređenja centra u Piškorovcu i time ćemo djeci osigurati predškolski odgoj i ranu intervenciju.

RASTEMO

* Kakvi su planovi s vrtićem i školom?

– Naš je vrtić postao premalen, no to je uvijek dobra vijest. Izradili smo projektnu dokumentaciju za još dva boravka i prijavili se na natječaj Ministarstva obrazovanja. Financirali smo idejni projekt za proširenje škole kako bismo ubrzali postupak. Znamo da je škola pod upravljanjem Međimurske županije, ali smo odlučili preuzeti taj trošak da bi škola bila spremna za prijavu na natječaje koji su u najavi. U izradi je i projektna dokumentacija za sportske parkove u Maloj Subotici i Palovcu, a dokumentacija za dnevni boravak za starije i nemoćne je već spremna. Spremni smo za nove natječaje EU fondova i novu mjeru Oporavak i otpornost. Za svaki program imamo projekt spreman za prijavu.

* Što Općina – kao servis građana – može ponuditi obiteljima, osobito mladima?

– Zadovoljni smo popunjavanjem naše nove stambene zona u Maloj Subotici, to znači da smo privlačna sredina. Ponosni smo što nosimo status “Općina prijatelj djece”, a na temelju svih ulaganja, od infrastrukture, izgradnje i proširenja dječjih vrtića. Povećali smo iznose za ulaganje u projekte udruga koje se bave uglavnom djecom, sufinanciramo pomoćnike u nastavi, podižemo kvalitetu programa u vrtiću. Sufinanciramo prehranu za osnovnoškolce, imamo 62 stipendista i devet učenika srednjih škola koje stipendiramo u suradnji s Obrtničkom komorom. Izdvajamo oko 460 tisuća kuna godišnje za stipendije. Nemamo dar za novorođenčad, ali planiramo do kraja godine osmisliti mjeru da i to uvedemo.

* Uspijevate li ‘povući’ novac iz raznih fondova?

– Putem projekata ministarstava i fondova EU-a prošle godine je u naš proračun došlo gotovo tri milijuna kuna. Ove godine smo na natječajima dobili 350 tisuća za završetak obnove zdravstvene stanice, 200 tisuća za uređenje unutrašnjeg dijela društvenog doma Palovec i ti radovi nas sad očekuju. Od Središnjeg državnog ureda za demografiju za poticanje predškolske djelatnosti dobili smo 200 tisuća kuna i time smo roditelje oslobodili plaćanje jedne rate vrtića, prošle, ali i ove godine. Moram pohvaliti sve zaposlenike Upravnog odjela koji svoje znanje ulažu da se svaki projekt odradi kvalitetno. Dok je kvalitetna prijava onda ima i rezultata. Vjerujem da smo u samom vrhu po postotku dobivenih sredstava i ulaganje.

POGODNOSTI

* Potiče li se gospodarski razvoj i poljoprivreda?

– Imamo poduzetničku zonu i rješavamo povrat državnog zemljišta da bismo je mogli proširiti. Na dvjema česticama se već radi, a za dvije je dogovoreno da u roku od dvije, tri godine počnu radovi. Od pogodnosti dajemo oslobođenje od komunalnog doprinosa ako se zaposli određeni broj ljudi, a neke potpuno oslobađamo. Za vrijeme pandemije smo pokrenuli mjere vezane uz komunalne troškove. Imamo i natječaje za poduzetnike i poljoprivrednike kao poticaj da ulažu u svoje poslovanje, napreduju i dođu na tržište. Prošle godine smo uveli, a ove povećali subvencije poljoprivrednicima, obrtnicima kao i subvencije za obnovu obiteljskih kuća. Za svako se izdvaja 300 tisuća kuna.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.505

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije