Vijesti / Politika
Politika
Danas je Dan antifašističke borbe. Znate li zašto ga obilježavamo?
Nikola Cutuk/PIXSELL

DAN ANTIFAŠTISTIČKE BORBE

Danas je Dan antifašističke borbe. Znate li zašto ga obilježavamo?

Obilježava se 81. obljetnica osnutka Prvog partizanskog odreda i prve antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, obilježava se u spomen na dan kada je prije 81. godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašističke postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a prigodna svečanost održat će se u Spomen-parku Brezovica kod Siska. Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, Vlada Republike Hrvatske organizator je obilježavanju blagdana Dana antifašističke borbe u suradnji s Predsjednikom RH, Hrvatskim saborom i jedinicama lokalne i područne samouprave.

Zapovjednici tog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR. Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video