ŠTRIGOVA

DRŽAVA ISPRAVILA SVOJU GREŠKU Treba se znati (iz)boriti za prava!

Općina Štrigova žalbom je ishodila još 1,36 milijuna kuna za obnovu i dogradnju doma kulture

Veliki uzdah olakšanja ovih dana mogao se čuti u općinskoj upravi Štrigove. Uspjeli su se izboriti za novac koji im je državna agencija pokušala uskratiti nakon obnove i dogradnje doma kulture. No, napisali su kvalitetnu žalbu i dobili još 1,36 milijuna kuna koji su im od početka i bili namijenjeni!

Podsjetimo u najkraćim crtama, za Dom kulture Štrigovčanima je odobreno 7,2 milijuna kuna europskog novca. Polovicu su dobili odmah, a polovicu su trebali opravdati dovršenim poslom.

I tu su krenuli problemi, Agencija za plaćanja u poljoprivredi odredila je da će dobiti još 1,9 milijuna kuna, dok 1,7 milijuna kuna predstavlja “penalizaciju” zbog uočenih nedostataka.

TREBA SE ŽALITI

– Mnogi se ne žale na ovakva rješenja, treba im novac pa kažu “dajte što date”. No, mi smo bili sigurni da nismo pogriješili prilikom javne nabave i krenuli smo u borbu za svoja prava – kazao nam je nakon svega načelnik Štrigove Stanislav Rebernik.

Rečeno, učinjeno. Svi akteri sjeli su za stol i sročili žalbu nadležnom Ministarstvu poljoprivrede. Uz načelnika i uz pomoć pravne službe REDEA-e, bile su tu općinska tajnica Mirjana Gregur Sever te Lea Krištofić Leček koja je i vodila javnu nabavu.

Već je poznato da se ministarstvo, primivši žalbu, složilo kako nisu pogriješili prilikom nabave. Ministarstvo je, usvojivši žalbu u onom najbitnijem, vratilo predmet svojoj agenciji. No, nestrpljivo se čekalo novo rješenje agencije, jer ministarstvo nije odredilo koliko bi Štrigova doista morala dobiti.

Novo rješenje agencije stiglo je ovih dana i obradovalo Štrigovčane. Određeno im je 3,26, umjesto prethodnih 1,9 milijuna kuna! Izborili su se dakle za još 1,36 milijuna kuna, a penalizaciju za neke detalje će predstavljati tek razlika od 3,26 do 3,6 milijuna kuna.

PRIČA JE GOTOVA

– Sve je bilo jasno od početka. Mi smo prije sklapanja ugovora za radove na domu kulture, od iste te agencije, dobili zeleno svjetlo na javnu nabavu. A kad je posao dovršen rekli su nam da nabava nije bila dobra, oni sami koji su odobrili sklapanje ugovora! – podsjeća Rebernik što se sve zbivalo.

Konkretno, u agenciji su smatrali da tijekom javne nabave nije ispravno bodovana stručnost inženjera odabrane tvrtke. Nasreću, ministarstvo je uočilo paradoks i dalo za pravo Općini Štrigova.

– Novac nam je već stigao i njime smo pokrili drugi kratkoročni kredit, kojim smo pokrivali prvi kredit koji smo morali uzeti da premostimo jaz čekajući novac. Izdržali smo, sad je sve gotovo, financijska konstrukcija je zatvorena – kazao nam je načelnik nekoliko dana uoči početka Urbanova, prvog u novom domu kulture koji je i zamišljen kao dom štrigovskih vinara i vinogradara i svjetski centar pušipela!

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.499

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije