Vijesti / Politika
Politika
MATIJA POSAVEC 'Uvjeren sam da će sud u konačnici odbaciti krivnju'
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

oglasio se župan

MATIJA POSAVEC 'Uvjeren sam da će sud u konačnici odbaciti krivnju'

- Sada ću konačno imati prilike iznijeti svoje argumente i svoje viđenje cijele situacije - kaže Matija Posavec

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti. Jedan od optuženih je i Matija Posavec, župan Međimurske županije koji je dao ostavku po svom uhićenju, a potom je pobijedio na izborima.

Vezana vijest

Matija Posavec OBJAVILI SVE DETALJE USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Podignuta optužnica protiv župana Matije Posavca

- Drago mi je da je konačno istraga završila i to je očekivani dio procesa nakon svega što je bilo prošle jeseni. Koliko vidim, nema ničega novog u odnosu na konstrukcije iz rješenja o istrazi u 9. mjesecu i sada ću konačno imati prilike iznijeti svoje argumente i svoje viđenje cijele situacije.

U međuvremenu sam vratio mandat građanima, no oni su me nakon toga izabrali s još većom podrškom od čak 80 posto, i to mi je jedina obaveza i odgovornost. Uvjeren sam da će sud u konačnici odbaciti krivnju - kaže župan Matija Posavec. 

Osim njega, optužen je i Josip Kobal, a trećeokrivljeni je Milorad Novković.

Matija Posavec, podsjetimo, uhićen je u rujnu 2021. godine pod sumnjom da je uzeo 10.000 kuna mita od Josipa Kobala kako bi mu omogućio da ostane na funkciji u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste. Kobalu je mandat istjecao 28. srpnja 2021., a sumnja se da su se Posavec i Kobal to dogovarali između 6. svibnja i 9. srpnja. Sumnjalo se i da je nezakonito zaposlio dvije radnice.

Nakon što je Posavec dobio spomenutih 10.000 kuna, poduzeo je radnje koje su dovele do toga da je Kobal imenovan u Upravno vijeće. Posavec je očito neko vrijeme bio pod tajnim mjerama, tajno praćen i prisluškivan pa ga se sumnjiči i da je tijekom ožujka i travnja s Miloradom Novkovićem, pročelnikom Upravnog odjela za opću upravu i imovinske poslove, dogovarao natječaje za poslove. Novkovića se sumnjiči da je sistematizirao radna mjesta, raspisao javni natječaj te dao pitanja na testu Teni Č. i Jagodi M., nakon čega ih je zaposlio.

Posavec je nakon uhićenja podnio ostavku na poziciju župana. Međutim, u studenome 2021. godine objavio je kako će se kandidirati za župana na izborima koji su uslijedili nakon njegove ostavke. Osvojio je novi mandat na izborima i to 79,1 posto glasova građana koji su izašli na izbore.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video