Vijesti / Politika
Politika
ORBAN ŠOKIRAO IZJAVOM 'Uzeli su nam more'. MVEP osuđuje ovakvu izjavu
Milan Maricic/PIXSELL

MAĐARSKi premijer

ORBAN ŠOKIRAO IZJAVOM 'Uzeli su nam more'. MVEP osuđuje ovakvu izjavu

Orban šokirao izjavom o Hrvatskoj da su im oduzeli more

MVEP je reagirao na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more. Mađarski premijer prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske. 

"Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose", priopćio je MVEP.

Kako je Večernji list pisao nakon što predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sinoć u Budimpešti nije uspjela privoljeti mađarskog premijera Viktora Orbana da prihvati prijedlog o embargu na rusku naftu, od kojeg bi Mađarska bila izuzeta do 2025., ali s planom da rusku naftu zamijeni neruskom naftom iz alternativnog pravca preko Jadranskog naftovoda (Janaf) i Hrvatske, dramatični pregovori se nastavljaju pokušajem organiziranja videokonferencije nekoliko najzainteresiranijih državnika.

Najnovije

Reci što misliš!