SVIJETLE PROGNOZE

MEĐIMURSKI HDZ Na putu smo gospodarskog oporavka!

Međimurski HDZ danas je održao konferenciju za medije na kojoj je predsjednik županijske organizacije i ministar Darko Horvat pošteno nahvalio zasluge hrvatske Vlade u gospodarskom oporavku zemlje i borbi protiv COVID-a

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Preloga i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, no glavnu je riječ vodio predsjednik međimurske organizacije HDZ-a i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

– Na putu smo potpunog gospodarskog oporavka ekonomije u 2021. godini, te nastavka pozitivnih trendova u 2022. godini, ustvrdio je Horvat, potkrijepivši svoju izjavu prognozama Europske komisije i ocjenama kreditne agencije Fitch.

Hrvatskoj je, kazao je Darko Horvat, povećana projekcija rasta realnog BDP-a s 5,4 posto na 8,1 posto u jesenskim makroekonomskim prognozama EK, a dodatno ohrabruje i ocjena kreditne agencije Fitch da povisi investicijski rejting Hrvatske s BBB- na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast.

– Prema našim projekcijama, mi ćemo već ove godine, uz rast realnog BDP-a od 9 posto, biti na razini pretkrizne 2019. godine, a ukoliko se ostvare prognoze Europske komisije od 8,1 posto, povratak na pretkriznu razinu bit će tijekom 2022. godine, kazao je.

Nakon iznošenja niza aktualnih statističkih podataka i prognoza, naglasio je da će generatori rasta biti domaća potražnja i ubrzanje rasta investicija, a da je snažan rast potrošnje kućanstava potaknut kretanjima na tržištu rada, visokom razinom akumulirane štednje i rastom kredita stanovništva.

Nakon gospodarskog i ekonomskog izlaganja, Horvat se osvrnuo i na borbu protiv COVID-a, istaknuvši da su sve reakcije Vlade bile pravovremene, s ciljem da se zaštiti i zdravlje i hrvatsko gospodarstvo.

– Očuvano je 700 tisuća radnih mjesta u privatnom sektoru, 120 tisuća poduzeća je koristilo mjere za očuvanje radnih mjesta, te je za poslodavce i za plaće radnicima iz proračuna isplaćeno 12,4 milijardi kuna, kazao je Darko Horvat, istaknuvši i da su daljnji koraci u zaštiti zdravlja usko povezani i s ekonomijom i financijama, pozvavši još jednom na cijepljenje sve građane koji to još nisu učinili.

Mandat ove vlade – a i onaj idući – kazao je zaključno, obilježit će četiri strateška cilja: spajanje čitavog teritorija Hrvatske, ulazak u šengenski prostor 2022. godine, uvođenje Eura 2023. godine, te nabavka 12 multifunkcionalnih borbenih aviona.

Naposljetku, osvrnuo se i na aktualnu medijsku prepirku ministra obrane Marija Banožića i predsjednika Zorana Milanovića, osudivši Milanovićevu retoriku koja prelazi, kazao je, granice pristojne i uljuđene komunikacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije