Vijesti / Politika
Politika
RAZGOVOR S NAČELNIKOM Dario Friščić: 'Kotoriba je uvijek bila gospodarski jaka'
List Međimurje

UZ DANE OPĆINE KOTORIBA

RAZGOVOR S NAČELNIKOM Dario Friščić: 'Kotoriba je uvijek bila gospodarski jaka'

Friščić je najavio rušenje starog vrtića i otkup starih kuća koje će ponuditi na prodaju. U planu je i formiranje novih stambenih zona

U povodu Dana Općine Kotoriba razgovarali smo s načelnikom Dariom Friščićem.

Mnogo se gradi i ulaže, no još štošta nedostaje

Nakon što je 16 godina, od samoga osnutka, načelnik Kotoribe bio Ljubomir Grgec (SDP), od proljetos, prvi čovjek općine smještene na krajnjem istoku Međimurja je 46-godišnji strojarski tehničar Dario Friščić (HSLS). Povodom Dana općine Dario Friščić o govori o tome kako se snalazi u ulozi načelnika, kakvo ga je stanje dočekalo u Općini te što planira u mandatu.

Kad ste preuzeli dužnost načelnika na općinskom žiro računu Vas je dočekalo oko 8 milijuna kuna. Kakvo je sada stanje?

- Da, ali to je bio novac koji smo dobili od kredita za financiranje izgradnje upravno poslovne zgrade u središtu Kotoribe koja je sada pred završetkom. No, u svakom slučaju, dočekalo me, srećom, stabilno financijsko stanje, a takvo je i sada. Općina nema nikakvih dubioza, dugova ili drugih kostura iz ormara.

Središte Kotoribe s izgradnjom spomenute poslovne zgrade dobiva novu vizuru...

- Nakon što je u zadnjem mandatu bivšega načelnika izgrađena moderna tržnica, pokraj nje niknula je i poslovna zgrada, katnica. U konačnici će vrijediti oko 10,000.000 kuna. U nju će preseliti uredi općinske uprave, Matični ured, a smjestit ćemo i poslovne subjekte koji su u najmu u zgradi u kojoj se sada nalazi Općina. U ovu zgradu ćemo vjerojatno smjestiti pojedine udruge, a bit će i komercijalnih sadržaja. Zainteresiranih već ima, no natječaji će biti objavljeni kad cijelu investiciju privedemo kraju. U trećoj fazi potrebno je urediti parkiralište i još neke sitnice, no čeka nas i financijski izdašniji zahvat. Morat ćemo ukloniti staru zgradu smještenu uz glavnu cestu koja se nalazi ispred nove.

Kakva sudbina čeka staru školu? Radovi su bili obustavljeni nakon što je utvrđeno da bi renoviranje bilo preskupo...

- Takvu odluku donio je prijašnji saziv Općinskog vijeća, no projekt ćemo ovih dana ponovno prijaviti za financiranje iz europskih izvora. Ako bude prihvaćen, nastavit ćemo obnovu da taj objekt postane kulturni centar. U slučaju da projekt bude odbijen, zgrada će ostati konzervirana. Proračunske novce u skorije vrijeme ne planiramo izdvajati, a u budućnosti ne isključujem ni opciju rušenja. Preko puta nekadašnje školske zgrade nalazi se derutniji objekt koji predstavlja i opasnost za prolaznike. On je godinama bio prepušten sam sebi. Da se svake godine uložilo nešto malo, možda ne bi toliko propao, no sada bi obnova bila potpuno besmislena pa ga uskoro namjeravamo srušiti.

Velika investicija, čija je realizacija u tijeku, je i sportski park Nogometnog kluba Graničar...

- Grade se objekti, svlačionice, tribine, dvorana za badminton, dvorana za skvoš. Taj je projekt trebao biti vrijedan oko 7,500.000 kuna, od čega je većina osigurana iz europskih fondova, no zbog svima poznate situacije u građevinarstvu, rasta cijena građevnog materijala, trenutno je procjenjujemo na oko 9,000.000 kuna. Da radovi ne bi stali, Općina uskače s 1,600.000 kuna.

Što još nedostaje Kotoribi?

- Niz ulica je u lošem stanju i s time ću se pozabaviti. Na dosta lokacija potrebno je obaviti manje zahvate, no problem je nedostatak radne snage, odnosno teško je pronaći izvođače radova. Podsjećam da je završena i izgradnja Poslovne zone Jug, a već ima interesa tvrtke Muraplast za njenim širenjem. Kotoriba je uvijek bila gospodarski jaka. U jednom razdoblju to je možda malo palo, no zahvaljujući nizu uspješnih poduzeća, opet rastemo. Međutim, još uvijek nema doseljavanja u Kotoribu. Jedno od pitanja koje ću nastojati riješiti za mandata zato će biti i kupnja parcela za formiranje novih stambenih zona uz istovremeno otkup starih kuća koje ćemo ponuditi na prodaju.

U kakvom ste odnosu s bivšim načelnikom Grgecom?

- U dobrom, korektnom odnosu. Ipak je bio načelnik četiri mandata i ima mnogo iskustva.

Bogat trodnevni program 

U sklopu obilježavanja Dana općine Kotoriba, u petak, 17. rujna u 17,30  kod spomen-ploče na zgradi općinske uprave bit će svečano obilježena 30. obljetnica predaje kotoripske karaule. U 18 sati će misu predvoditi velečasni Tomislav Kos, dok će u 19 biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća. U 20 sati slijedi zabava pod šatorom kod zgrade Osnovne škole Jože Horvata uz svirku domaćeg benda Hangar 44. Subotnji program (18. rujna) počinje u 13,30 na istome mjestu radionicama za djecu koje organiziraju Dječji vrtić i Društvo Naša djeca. Od 14 sati članovi udruga pripremat će tradicionalna jela, u 15 slijedi kazališna predstava za djecu, a od 16 prvenstvena nogometna utakmica između domaćeg Graničara i Nogometnog kluba Venera. U 18 sati će u župnoj crkvi misu služiti velečasni Marko Rac.

U 19 će u šatoru nastupiti sastav Veni, vidi, whiskey, dok će od 22 sata posjetitelje zabavljati Psihomodo pop. U nedjelju, u 10 sati, bit će otvorena izložba Udruge uzgajivača malih životinja Međimurska lastavica. U 11 će središnju misu predvoditi velečasni Dubrako Škrlin Hren, dok će se od 14 sati u prostorijama Osnovne škole Jože Horvata moći razgledati etnozbirka novčanica Vlade Vugrinčića te starih slika vlasnika Marijana Kovača. Također, od 13 do 18 sati posjetitelji će moći razgledati etnozbirku o kojoj skrbi Društvo žena Kotoriba. Pod šatorom će se od 15 sati odvijati kulturno umjetnički program. Uz domaći KUD te Mažoretkinje Kotoribe nastupit će i gosti iz Donjeg Vidovca. Od 18 slijedi koncert Tamburaškog sastava Frikovi. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!