DAN OPĆINE GORIČAN

EMANUEL SINKOVIĆ ‘Pred nama je mnogo posla, ali siguran sam da ćemo ga odraditi!’

- Goričan mora postati mjesto gdje mladi žele živjeti i raditi, gdje stariji imaju odgovarajuće mogućnosti za kvalitetno življenje te gdje poduzetnici imaju povoljnu investicijsku klimu za poslovanje - kaže Sinković

Novi načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković (HDZ), mag.oec., sa završenim stručnim usavršavanjem Ambasade Velike Britanije, zaposlen je u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Kroz rad i razne edukacije, specijalizirao se za bespovratne potpore i provedbu EU projekata, a to će mu iskustvo, smatra, pomoći u obnašanju funkcije načelnika Općine Goričan koju u sljedećoj financijskoj perspektivi, kako je rekao za List Međimurje uoči Dana Općine, čekaju veliki i važni projekti.

Sinković će funkciju načelnika obnašati volonterski.

Službeno ste preuzeli Općinu Goričan, bivši načelnik kaže da Vam je u nasljeđe ostavio novi “ferrari”, je li to točno i jeste li spremni voziti ga?

– I dalje vozim opel. Prije svega, ja se ne bih izrazio na ovakav način koji djeluje pomalo neprofesionalno. Nakon primopredaje vlasti utvrdili smo određene probleme i dubioze u proračunu tako da trenutno očekujemo konačni pismeni nalaz financijske revizije i tek ćemo onda više znati i moći planirati što i kako dalje. Moj prethodnik i ja ne dijelimo iste stavove, pa samim time imamo i drugačiji način razmišljanja, a prije svega imamo drugačiju viziju razvoja Goričana.

Ja vidim Goričan kao mjesto koje ima potencijal postati najuspješnija Općina u Međimurju, kako u samoj kvaliteti života, standardu naših mještana, ali tako i u realizaciji svih ideja i projekata. Goričan mora postati mjesto gdje mladi žele živjeti i raditi, gdje stariji imaju odgovarajuće mogućnosti za kvalitetno življenje te gdje poduzetnici imaju povoljnu investicijsku klimu za poslovanje. Toga nažalost nismo bili svjedoci u prošlom mandatu.

Je li bilo bilo “iznenađenja” u financijskim izvještajima bivše općinske vlasti ?

– Nažalost, prethodna vlast stvorila je troškove o kojima nije izlazila u javnost, možda svjesno ili nesvjesno. Moram priznati da smo zatekli stanje koje nije idealno, daleko je to od famoznog “ferrarija” u kojem je, nakon pola godine ostvareno tek 20 posto  planiranih proračunskih prihoda. U životu čovjek uvijek nailazi na iznenađenja i prepreke. Tako je i u ovome poslu. Što se tiče financija Općine, kao općinski vijećnik bio sam upoznat s boljkama i već tada sam razmišljao na koji način unaprijediti i racionalnije trošiti proračunska sredstva.

Sredstva su tu u službi mještana te ih moramo koristiti na boljitak njih samih. Osim toga, zatekli smo i neke nepodmirene obveze, a u okviru jednog projekta, očekuju nas i radovi koji nisu navedeni u ugovorenom troškovniku i koji će proračun opteretiti za dodatnih 200 do 300 tisuća kuna. No, ponavljam, tu sam da rješavamo probleme. Ovo će biti sasvim nova priča.

NEĆE BITI LAGANO

*Čeka Vas puno posla, čega ćete se prvo dohvatiti?

Kao i nakon svake primopredaje i promjene vizije i strategije u upravljanju Općinom dolazi i do većih izazova u poslovanju. Da, čeka nas puno posla. Aktivni su pregovori s Međimurskim vodama vezano za izgradnju sustava kanalizacije, zatim s Hrvatskim vodama vezano uz odvodnju oborinskih voda. Kanalizacija će biti subvencionirana sredstvima EU, ali sustav oborinske odvodnje moramo sami financirati. Radi se o investicijama od preko 150 milijuna kuna. Općina će trebati osigurati postotak sufinanciranja, što će biti prilično visok iznos ako uzmemo u obzir da je proračun za 2021. godinu planiran u iznosu od 14 milijuna kuna, tako da ćemo pokušati odraditi taj posao u suradnji s Vladom.

Sinergija i dobra suradnja na lokalnoj i nacionalnoj razini sada će biti ključna i tu smo u odličnoj startnoj poziciji. Imamo odličnu priliku da popravimo greške iz prošlih mandata. Neće biti lagano, no idemo. Prije svega tu mislim i na dodatna opterećenja u proračunu Općine koja su nastala kroz ranije godine kreditnim zaduženjem čija otplata nas čeka čak do 2032. godine.

PRIORITETI

Što Vam je prioritet od projekata pokrenutih za vrijeme bivše vlasti? Nastavljate njihove projekte, ili će ponešto ipak “na čekanje”?

– Bivša vlast ostavila nam je izgradnju objekta na turističko-rekreativnom centru Ribnjak u iznosu od 1,8 milijuna kuna koji je 85 posto subvencioniran sredstvima EU, međutim do danas nije plaćena niti kuna po projektu. Nastavljamo s projektom, na meni je da nađem način na koji ćemo ga financirati u potpunosti da bi kasnije mogli čekati na povrat sredstava. Tu su i tri projekta za koja je ugovorena tek izrada projektne dokumentacije – dogradnja vrtića u iznosu od 3 milijuna kuna, sportski park u iznosu od 13 milijuna kuna i vatrogasni dom u iznosu od 10 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako nisu bila gotova niti idejna rješenja te sam u realizaciju navedenih projekata krenuo od nule. Aktivno vodim razgovore s projektantima kako bismo napravili idejne projekte, krenuli u izradu glavnih projekata i ishodili građevinske dozvole. S druge strane, struka predlaže da stavimo na čekanje projekt izgradnje pješačke staze Murska – Trnavska iz razloga što se dio staze preklapa sa sustavom izgradnje kanalizacije. Ugovor o izvođenju radova pješačke staze je potpisan prije mojeg preuzimanja dužnosti načelnika, trenutno vodimo pregovore vezano uz navedeni projekt.

Kao oporbeni vijećnik u Općinskom vijeću, često ste kritizirali bivšu vlast. Što ste im najviše zamjerali?

– Radilo se samo pred izbore i to su uglavnom bili kozmetički zahvati. Kao općinski vijećnik zalagao sam se za racionalno trošenje sredstava, ali i za dodatni angažman oko razvojnih projekata Goričana. Tu prije svega mislim na povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. To je nešto što se apsolutno treba koristiti. Ipak, ako bih izdvojio jednu zamjerku, onda bi najveća zamjerka bila školska sportska dvorana za koju se bivša vlast kreditno zadužila do 2032. godine, dok su okolna sela dobila bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 100 posto za izgradnju sportskih dvorana, kao primjerice NK Graničar Kotoriba i NK Dinamo Domašinec.

Preuzeli ste “staru” općinsku upravu, neće biti promjena?

– Iako je običaj da svaki načelnik ima svoj tim ljudi, moram naglasiti kako meni nije cilj zapošljavanje novih ljudi, već rad s postojećima, a sve u cilju unapređenja naše općine. Ljudi koji rade u općini, a i osobno sam se mogao uvjeriti do sada u to, rade vrlo kvalitetno i odgovorno svoj posao.

IDEMO RADITI

Koji su trenutno najveći problemi u Goričanu i kako ih mislite riješiti?

– Najveći problem u Goričanu je već spomenuta kanalizacija. Naime, 2013. godine govorilo se o cijeni od 15 milijuna kuna, 2017. cijena je narasla na 77 milijuna kuna. Sad više nije 77, nego je riječ o 120 milijuna kuna i sve to u vrijeme bivše vlasti. Za mene je to ravno katastrofi, doći s 15 na 120 milijuna i to bez oborinske odvodnje…

Mislite li da ćete uspjeti ispuniti obećanja iz predizborne kampanje?

– Uvjeren sam u to. Jednu od prilika vidim i u odličnoj suradnji s Vladom RH, razgovarao sam o problematici kanalizacije s premijerom još u ožujku te mu detaljno objasnio na koji način moramo realizirati ovaj projekt. Vjerujem da ćemo to riješiti. Osobno ću svakako biti inicijator tih sastanka. Cilj jest ostvariti sve obećano. Ponavljam, krećemo raditi.

*Poruka mještanima Goričana uz Dan općine…

-Prije svega, čestitao bih svim mještanima Dan naše općine uz poruku da uživaju u ovim danima i provedu ih u krugu svojih najbližih – obitelji, prijatelja i rodbine i u sadržajima koje smo pripremili, zaključio je načelnik Sinković.

Program uz Dan Općine

Proslave Dana Općine u Goričanu poznate su po bogatim sadržajima, kako će biti ove godine?

– Odustali smo od velikih koncerata, umjesto skupih zvijezda, nastupit će lokalni bendovi. U četvrtak će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a za vikend su predviđena događanja na otvorenom, na Šoderici.

Naši najmlađi tada će moći moći uživati u dječjem zabavnom parku, uz likovnu radionicu i otvorenje izložbe. U subotu će se mještani moći iskazati u kulinarskim sposobnostima, za što će općina donirati namirnice, u subotu su sportske igre, a u nedjelju izložba starinskih proizvoda. Nakon mise, na terenu NK Trnave slijedi nastup Puhačkog orkestra i mažoretkinja. Pozivam sve mještane na dugo očekivani vol s ražnja, a ujedno koristim priliku i da svim Ivanima i Ivanama čestitam imendan!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije