Vijesti / Politika
Politika
GORAN GOTAL 'Osigurat ćemo besplatni obrok za 9300 učenika svih osnovnih škola u Međimurju'
HDZ Međimurja

HDZ-OV KANDIDAT ZA ŽUPANA

GORAN GOTAL 'Osigurat ćemo besplatni obrok za 9300 učenika svih osnovnih škola u Međimurju'

Goran Gotal, kandidat za župana Međimurske županije: Realizirat ću projekt besplatnog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola u Međimurju, sramota je da Županija štedi na međimurskoj djeci.

7000 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija (25 osnovnih škola)  imat će besplatan obrok, a roditelji više neće morati financirati troškove školske kuhinje. 

Ovaj model ponudit će se i Gradu Čakovcu uz sufinanciranje, za 2300 učenika u 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec. Dakle, 9300 učenika imat će pravo na besplatni obrok koji će financirati Međimurska županija te općine i gradovi koji će se priključiti projektu.Za početak, sve škole opremit će se potrebnom opremom u školskim kuhinjama prema nužnim standardima (HACCP) da mogu pripremati do 3 topla obroka tjedno. U sljedećoj fazi predviđena je nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive, zdrave te, najbitnije, dolaze s lokalnih, međimurskih OPG-ova. Element dugoročne infrastrukturne potpore za primjenu ovog školskog projekta izgradnja je Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Međimurskoj županiji EU sredstvima. Centar će, između ostaloga, osiguravati i sve namirnice potrebne za školski jelovnik.

„Za naše Međimurje volimo reći da je Cvjetnjak Hrvatske, a smatram da ono sada mora postati dom zdrave hrane. Zašto dom zdrave hrane? Zato što je zdrava hrana prva linija obrane našeg zdravlja. S takvim zdravim činjenjem valja početi od najranije dobi te je tu projekt besplatnog školskog obroka ključan – njime se borimo protiv siromaštva, potičemo zdrave navike od djetinjstva, a uparen s drugim politikama koje u ovoj domeni predlažem – jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju te snažni razvoj Međimurskog veleučilišta – osnažujemo mlade međimurske generacije, one generacije kroz koje će sutra živjeti naše Međimurje“, kaže Gotal.

„Izradio sam izračun troškova uvođenja besplatnog školskog obroka u osnovne škole te mogu reći da iznos nije nešto što Županija, kada bi znala svoje prioritete, ne bi mogla podnijeti. Naprotiv. Trenutno Županija sredstva Međimurki i Međimuraca rasipa na sve i svašta, a ako bi što u Međimurju moralo biti prioritetom – to bi morale biti mlade međimurske generacije, koje jedine mogu ostvariti i učvrstiti Međimurje blagostanja iz kojeg se nakon 70 godina iseljavanja Međimurke i Međimurci više neće iseljavati u Austriju, Njemačku i Irsku.“, zaključio je Gotal.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!