OBILJEŽILI DAN ŽENA

ISPRED ČAKOVEČKE BOLNICE Forum mladih međimurskog SDP-a obilježio Međunarodni dan žena

- Drage žene, spremajte revolucije, ne ručkove! - poruka je Foruma mladih SDP-a Međimurske županije.

Forum mladih SDP-a Međimurske županije u ponedjeljak, 8. ožujka obilježio je Međunarodni dan žena na parkiralištu ispred Županijske bolnice Čakovec.

– Inspirirani neravnopravnim položajem žena u odnosu na muškarce čije je pitanje problematično i u 21. stoljeću, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta, Forum mladih okupio se ispred Županijske bolnice u Čakovcu kako bi obilježio ovaj povijesni dan koji slavi ekonomska, politička i društvena postignuća žena, no još važnije ukazuje stvarni položaj žena u društvu, naglašava važnost ravnopravnosti i upozorava na sve situacije i područja u kojima smo od te ravnopravnosti još daleko.

Ženama su ugrožena reproduktivna prava, neravnopravne su u svakom segmentu društva, a jaz u plaćama između muškaraca i žena u Hrvatskoj viši je od 13 %. Nadalje, u Hrvatskoj još uvijek ženama nije u potpunosti dostupan pobačaj koji je dakako sloboda žene da sama odlučuje o svojem tijelu i životu. Ženska reproduktivna prava izložena su dvostrukim pritiscima, kako ekonomskim tako i političko ideološkim. Cijena prekida trudnoće u Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina narasla za oko 500 kuna, a uslijed nedostatka seksualne edukacije u Hrvatskoj se svake godine porodi oko 1000 maloljetnica. Trudnice koje nisu stalno zaposlene nemaju pravo na rodiljnu naknadu, plaćeno bolovanje ni naknadu za komplikacije u trudnoći.

Žene u Hrvatskoj susreću se s otežanim pristupom pobačaju i zbog liječnika koji na temelju svojih uvjerenja odbijaju pružiti zdravstvenu skrb. Prema izvješću Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova takvih je liječnika u Hrvatskoj 60%, a u 20% javnih bolnica nije moguće obaviti pobačaj zbog priziva savjesti.

Nadalje, u petak su vladajući odbili SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se spolno zlostavljanje gonilo po službenoj dužnosti, a ne temeljem prijave zlostavljane osobe unutar tri mjeseca od događaja, kako ne bi palo u zastaru i još jednom zadali šamar svim žrtvama i opetovano dokazali da se brinu samo o vlastitim foteljama i skrivanju nekretnina.

Drage žene, spremajte revolucije, ne ručkove! – poruka je Foruma mladih SDP-a Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije