Vijesti / Politika
Politika
FOTO HNS u Čakovcu dijelio jaglace povodom Dana žena, nakratko preimenovali i Ulicu kralja Tomislava
eMedjimurje

POVODOM DANA ŽENA

FOTO HNS u Čakovcu dijelio jaglace povodom Dana žena, nakratko preimenovali i Ulicu kralja Tomislava

HNS već godinama na tradicionalan način obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena

Povodom toga, danas su ispred crkve sv. Nikole biskupa na Franjevačkom trgu u ulici Kralja Tomislava dijelili jaglace. 

Ove godine članice i članovi HNS organizirali su i performans te simbolično preimenovali ulicu Kralja Tomislava u ulicu Savke Dabčević Kučar - hrvatske političarke i ekonomistice. 

FOTO HNS u Čakovcu dijelio jaglace povodom Dana žena, na kratko preimenovali i Trg kralja Tomislava Fotogalerija

Više o tome rekao nam je i sam Nenad Hranilović, predsjednik ŽO Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrat, koji je ženskoj populaciji dijelio cvijeće.

- Na trenutak smo preimenovali Ulicu Kralja Tomislava u ulicu Savke Dabčević Kučar. Na taj način upozoravamo na činjenicu da u Hrvatskoj tek 2,37% javnih površina u gradovima nose imena žena. 5 od 8 velikih gradova imaju manje od 2 posto imena svojih cijenjenih žena. Isto tako, može se istaknuti da 11 gradova u RH nema nijedno žensko ime kojim slovi njihov trg ili institucija, što je poražavajuće. Upravo na ove činjenice upozoravamo s ovim performansom, ali isto tako upozoravamo da se to mora promijeniti. HNS oduvijek je bila stranka koja je vodila brigu o ženama i mislim da je jedina od stranaka koja je povijesno imala dvije žene na čelu stranke, rekao nam je Hranilović. 

Za performans preimenovanja ulice zaslužna je Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke predvođena predsjednicom Karolinom Juzbašić.

Na tu temu dobili smo i službeno priopćenje od strane HNS-a koje prenosimo u cijelosti:

Kao i svake godine, tako i ove, HNS povodom Međunarodnog dana žena diljem cijele 'Lijepe naše' daruje svoje sugrađanke cvijećem.

Uz tradicionalno darivanje jaglacima, ove godine odlučili smo ukazati na sustavno ignoriranje žena koje su odigrale značajnu ulogu kroz povijest i odati im priznanje, i barem na jedan dan simbolički preimenovati ulicu ili trg imenima žena koje su nas zadužile kroz povijest.

Žena koje su svojima kulturnim, znanstvenim ili javnim djelovanjem oblikovale društvo u kojem danas živimo. Samo 2,37% svih hrvatskih javnih površina nose žensko ime, a čak 11 gradova nema nijednu ulicu s nazivom po ženi. Imenovanje ulica također pokazuje da smo, iako u 21.stoljeću, muško društvo te da i povijest pripada muškarcima.

Iako u gradu Čakovcu imamo nekoliko ulica imenovanih po ženama, to još uvijek nije dovoljno te smo danas preimenovali ulicu kralja Tomislava u ulicu Savke Dabčević Kučar – hrvatsku političarku i ekonomisticu, predvodnicu nacionalne reformske struje tijekom Hrvatskog proljeća, jedne od osnivačica HNS-a i njena prva predsjednica.

Gospođa Savka dosljedno je zastupala suverenost i neovisnost Republike Hrvatske, jačanje demokracije gospodarsko - tržišnog tipa sa socijalnim elementima, te integraciju Hrvatske u Europske institucije.

Stoga će HNS pokrenuti inicijativu prema Gradskom vijeću grada Čakovca da se jedna ulica u gradu imenuje ulicom Savke Dabčević Kučar.

Potpredsjednica HNS – a i predsjednica Ženske incijative HNS – a

Karolina Juzbašić

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!