Vijesti / Politika
Politika
NAKON POTRESA Darko Horvat: Država će u potpunosti financirati obnovu na potpomognutom području
Patrik Macek/PIXSELL

međimurec najavio

NAKON POTRESA Darko Horvat: Država će u potpunosti financirati obnovu na potpomognutom području

– Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja potpuno izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove – kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i proširila ga na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

– Republika Hrvatska na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti će osiguravati financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona. Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja potpuno izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove – kazao je ministar graditeljstva Darko Horvat te dodao: U provedbu obnove obiteljskih kuća na potpomognutom području pogođenom katastrofom uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

– Izmjenama Zakona o obnovi usklađuje se zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastalih okolnosti povezanih s potresima 28. i 29. prosinca te se zemljopisno proširuje važenje Zakona na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju. Zakonom se obuhvaćaju i štete nastale 28. i 29. prosinca na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije – istaknuo je Horvat dodajući da se tako i Fondu za obnovu proširuje nadležnost i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!