Višnja Ivačić: Idem dalje, ne bojim se “političkih strujnih udara”!

Općinsko vijeće Općine Pribislavec zbog nesuglasica i prepucavanja, prošle godine nije usvojilo proračun za 2013. godinu zbog čega je to tijelo u siječnju raspušteno. U općinu je nedavno stigla povjerenica Vlade Republike Hrvatske Ingrid Šoltić koja sada zajedno s načelnicom Višnjom Ivačić i njenim zamjenikom Elvisom Horvatom upravlja općinom.

Iz tih razloga Općina je u takozvanom hladnom pogonu jer ne smije ugovarati nove poslove, imati dodatne financijske troškove niti se zaduživati. Kakva je trenutna situacija upitali smo općinsku načelnicu iz redova HNS-a Višnju Ivačić.

eMedjimurje.hr: Vjerujem da niste oduševljeni trenutnom situacijom u Općini Pribislavec. Zašto je do toga moralo doći i gdje prema Vama treba tražiti krivca?

– Općina Pribislavec odnosno mještani mjesta nisu zavrijedili situaciju koju je izazvalo šestero vijećnika Općinskog vijeća. Već poznata šestorka je od zadnjih lokalnih izbora, od 2009. godine u početku, pritajeno u raznim kombinacijama, destruktivno sudjelovala u radu OV-a.

Od dojučerašnjih gorkih neprijatelja šestero vijećnika, predvođenih sivom eminencijom dugogodišnjeg vijećnika, stvarala se suluda kombinacija omraženih i sljubljenih vijećnika isprepletenih osobnim interesima. Mještani Pribislavca nisu zavrijedili da se njima manipulira, već sam uvjerenja da se nova stranica mjesta otvara i to stranica razumijevanja, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Najgora spoznaja je, što šestero vijećnika koji su konstantno izazivali krizu Općinskog Vijeća, nisu željeli sudjelovati u radu Vijeća ni u raspravama predloženih točaka dnevnoga reda, najvažnije je bilo, biti protiv prijedloga načelnice ili kojeg drugog prijedloga. Šestorka je radila protiv interesa mještana.

Događala se apsurdna situacija, izabrani vijećnici na lokalnim izborima dobili su povjerenje mještana, a vrlo neodgovorno se odnosili prema časnoj poziciji – vijećnika. Prijedlog za proračunsku stavku Udruge, preko koje je nezavisni vijećnik uz podršku ostalih koji su čini većinu, mogao je donijeti i takav njihov prijedlog, ali inscenirali su neprihvaćanje dnevnoga reda kod drugog pokušaja sazivanja sjednice.

Dotična udruga nije zavrijedila da je se deklarira takvim namjerama šestorke. Moram spomenuti, da je šestorka imala većinu u OV i da su imali dobre namjere mogli su donijeti odluke koje bi omugučile razvoj mjesta. Ako napravim analizu rada OV-a, moram spomenuti da je bilo sazvano ukupno 25 sjednica OV-a.

Ukupno je bilo oko 280 točaka dnevnoga za koje su napravljeni prijedlozi i obrazloženja temeljem zakona i potreba funkcioniranja zakonodavne i izvršne vlasti odnosno JUO-a. Od ukupnog broja točaka skinuto je ili nije prošlo preko 110 točaka bez posebnog obrazloženja i razloga.

Pojedine točke su stavljene na dnevni red po nekoliko puta radi funkcioniranja općinskih tijela, no OV –e ih nije prihvaćalo i  time svjesno kršilo pozitivne zakone o čemu su pravovremeno bile upozoravane sve institucije za nadzor i kontrolu rada. Bez obrazloženja nije bilo prihvaćeno Reprogramiranje dugovanja za radove na kanalizaciji i sanaciji prometnica iz perioda 2007.-2009. godine.

Bilo je tu još odluka koje nisu donijete s namjerom da se doslovce onemoguči rad izvršnog čelništva, Plan nabave za 2011.g. kao i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2011. Prihvaćene su tek pri kraju godine, a predlagane su od samog početka godine kada se i moraju sukladno zakonu usvojiti.

Moralne, ljudske i političke štete ovakvog rada OV-a u kojem je šestorka imala većinu, u cjelini veoma su negativne, vrlo loša prezentacija u javnosti, a nastale štete nije moguće sumirati u realne okvire.

Ne ulazeći u detaljnu analizu nastalih direktnih i indirektnih šteta mogu navesti slijedeće: cijena provedenog referenduma-40 tisuća kn, olako odricanje zemljišta dobivenog od Ministarstva obrane za lokaciju škole-8 milijuna kn, nedonošenje Programa raspolaganja  poljoprivrednog zemljišta-više stotina tisuća koje bi pripale Općini, nepotpisivanje sporazuma sa MV o otplati nasljeđenog duga za izvedene radove na kanalizaciji-više puta općina bila blokirana i bilo je otežano finacijsko poslovanje.

Nadalje, nedonošenje odluke o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Općine dovelo je do toga da su prostori ostali neuređeni i da se nije uprihodovala niti jedna kuna već samo troškovi održavanja; nedonošenje DPU 10 i stavljanje u funkciju dijela vojnog poligona prouzročilo štete nekoliko milijuna kuna i dr.

eMedjimurje.hr: Koliko vremena ćete tako raditi? Mogu li se očekivati prijevremeni izbori ili pak će se oni održati u svibnju?

– Moram spomenuti da vrlo kvalitetno radim sa imenovanom povjerenicom. S obzirom da je ova godina izborna godina i na temelju Odluke Vlade o raspuštanju Općinskog vijeća Pribislavec naša općina će imati dvije Odluke o privremenom financiranju za razdoblje od prvog do trećeg mjeseca i druga za razdoblje od četvrtog mjeseca pa do konstituiranja OV-a nakon lokalnih izbora.

Naime, ako predstavničko tijelo lokalne jedinice ne donese proračun prije početka naredne proračunske godine, privremeno se, na osnovi odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa tijela lokalne jedinice i drugih korisnika u visini koja je neophodna za njihovo obavljanje i izvršavanje odnosno ne smiju se preuzeti nove finacijske obveze.

U tom periodu nema novih investicija niti realizacije programa i projekata, tako da je usporen razvoj općine, financiranjem hladnog pogona. Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 17. siječnja 2013. godine raspustila Općinsko vijeće Općine Pribislavec i imenovala povjerenicu za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća.

eMedjimurje.hr: Bliži se kraj mandata. Kako bi ocijenili svoj rad i što biste iz četverogodišnjeg rada izdvojili?

– Vrlo je nezahvalno ocjenjivati osobni rezultat, ali sigurna sam da su kojim slučajem, u radu sudjelovali i vijećnici koji su opstruirali rad, rezultati rada bi bili mnogo veći. Timski sam igrač i ovom prigodom zahvaljujem se svom kolegiju – vijećnicima i zamjeniku načelnice koji su zajedno sa mnom napravili lavovski posao u našem mjestu.

Prvenstveno smo ponosni što ćemo završiti najvažniju infrastrukturu u mjestu, kanalizaciju. U četverogodišnjem razdoblju napravili smo od ukupnih 16 km kanalizacije hvalevrijednu dionicu od 12 km. Punih 12 km kanalizacije napravljeno je bez udjela općinskih sredstava, naime financiranje 15 milijuna kn bilo je od strane Hrvatskih voda uz korespodenciju Međimurskih voda.

Posebno sam ponosna što nam je isfinancirani dvocjevni sustav, fekalni i oborinski. Od ove godine  Hrvatske vode više neće sudjelovati u financiranju oborinske odvodnje odnosno tu će obvezu morati preuzeti lokalne jedinice. Općina Pribislavec je u pravo vrijeme i na pravom mjestu izvodila kanalizacijske radove i ove godine završavamo cijelu mrežu.

Usporedno se izvodila i rekonstrukcija magistralnog vodovoda  u vrijednosti oko 3 milijuna kn. Izgradila se pješačko biciklistička staza na dionicama ŽC 2018- I.,II.i III. dio i pješačko biciklistička staza na dionici ŽC 20028. Vrijednost izgradnje pješačko biciklističkih staza bila je u vrijednosti 625 tisuća kn.

U suradnji sa Hrvatskim vodama sanirani je lateralni kanal i izgrađeni drveni prijelazni most i produžena NN mreža u Ulici Matije Gupca. Konačno nakon punih šest godina, izgrađena je TK mreža u zoni C u investiciji HT u vrijednosti 1,6 milijuna kn.

Nadalje, tu je fazno uređenje Društvenog doma uz sufinanciranje Ministarstva kulture u iznosu 283 tisuće kn, lasersko 3D skeniranje i arhitentonsko snimanje dvorca Kaštel, u većem dijelu financiranja Ministarstva kulture – 122 tisuće kn, fazno izvođenje geodetskih podloga i projekata za rekonstrukciju svih općinskih prometnica.

Uz sve nezaobilazne investicije posebno sam ponosna na realizaciji projekata svih prometnica i mogućnosti kandidiranja istih na razne Europske kohezijske fondove tako i na državne fondove.

Istovremeno se nije zaobilazilo i razne programe kojima se na razne načine pomoglo očuvanju zdravlja mještana, naosjetljivijima mještanima, djeci u pružanju programa asistenata, kroz usluge javnih radova pomoglo starijim, nemoćnim i bolesnim mještanima, obiteljima s trojkama i četvorkama, napravile se predradnje za otvaranjem ljekarne i logistički podržalo otvaranje stomatološke ordinacije.

Ima poprilično aktivnosti koje se nisu nabrojile, ali se prepoznaju na svakom koraku u mjestu.Vrijedna ekipa ljudi koja me okruživala pomogla mi je realizirati investicije u vrijednosti 20 milijuna i nezaobilazno saniranje preuzetog dugovanje općine iz razdoblja od 2007. do 2009 godine.

eMedjimurje.hr: Nikako da pronađete zajednički jezik s nekolicinom vijećnika. Zapravo postoje “dvije struje” i to  traje jedno duže vrijeme. Gdje je nastao problem?

– U samom nastanku Općine Pribislavec postoje dvije struje koju su činile i čine osobe koje se jedno vrijeme ratovale, vrijeđale se, a opet zbog njima znanih interesa se prilagođavale nastaloj situaciji i tad bili ili ljuti suparnici ili umjetni prijatelji zbog osobnih interesa.

Dotične osobe su se od samog osnutka općine izmjenjivale u raznim opcijama, ali njihove konstante su obavljale vijećničke uloge. Osobno sam se makla iz politike u razdoblju od 2004. do 2009. I tad nisam nikome smetala, a iste osobe su se u raznim kombinacijama susretale. Mene su okrivljavali da sam za mnogo toga tada bila kriva, pa između ostalog i za neizgrađenu školu.

Pa ako me nije bilo prisutno u tom razdoblju, kako sam mogla biti kriva ili postavljam pitanje kako se u ta zlatna vremena, kad nije bilo financijske krize, nisu izgradili mnogi projekti. Lako je bilo trošiti izvorna proračunska sredstva, prodavati parcele i iz izvornih sredstva graditi kanalizaciju. 

U radu općine treba prevladavati razuma, tolerancije i puno slobodnog vremena posvetiti radu mjesta i iskustveno, kvalitetno surađivati sa ministarstvima, više vremena provoditi i na zdravoj osnovi prezentirati potrebe investicija u nadležnim institucija u županiji i Zagrebu. Kako sam preuzela praznu kasu nisam mogla šakom dijeliti sredstva, već mi je bio moto prezentirati razvojne programe mjesta prema institucijam i samim mještanima.

Moja ekipa entuzijasta obišla je mnoge institucije i rezulat istog je 20 milijuna bespovratnim sredstva. Problem nesuradnje sa OV u mojem mandatu nastao je onog momenta kad nisam dozvolila da se tolerira nerad i kad sam tražila veći angažman vijećnika. Neizmjerno mi je krivo što je šestorka na 8. Sjednici OV, koja je bila održana bez mene, pročelnika i petero vijećnika jednoobrazno bez argumenata, smjenilo 90 mještana koji su aktivno do tog razdoblja sudjelovali u radi po odborima.

Nakon te smjene imenovano je mnogo mještana u nove odbore, a da isti o tome nisu bili upoznati i koji su takvom degradacijom odbili rad u istim. Nakon te smjene skoro svi odbori nisu do današnjeg dana funkcionirali. Često mi se imputiralo od predsjednika OV-a da miješam kruške i jabuke u funkcioniranju odbora. Bile kruške ili jabuke do tog razdoblja su odbori radili, ali nakon takve smjene do današnjih dana nisu.

Povratnu oprugu od šestero vijećnika sam dobila kroz mnogo neosnovanih prijava, ometanja u radu i prijetnji na osobnoj razini. Žalosno što se na takav način manipuliralo od samog osnutka općine i tko nije bio u tom žrvnju i nije prihvaćao pravila igre morao se maknuti, jer je od samog osnutka općine uvijek je jedan glas činio prevagu.

No, što su me više vrijeđali i omalovažavali, podizala sam se iz svih tih situacija, jer osobno sam veliki borac i nastojala sam prebroditi sve prepreke. Mještani su obavezali nas izabrane da radom opravdamo njihovo povjerenje.

eMedjimurje.hr: U veljači 2011. godine pokrenut je referendum za Vašu smjenu. Nije uspio jer se je odaziv mještana bio nešto veći od 10%.

– I dan danas tvrdim da je postupak donošenja Odluke o raspisivanju referenduma bio neregularan, ali ako institucije nisu to uvidjele, u našoj općini je ipak bio proveden demokratski način.

Priznala bih da su mještani tražili moju smjenu, jer su me i oni neposredno izabrali, ali šestorka predvođena sivom eminecijom napravila je općini nepotrebni troškom koji je njihovu demokraciju tada koštao 40 tisuća kn. Za usporedbu to je 50% sredstava asfaltiranja prometnice u Franje Kuharića.

Osobno sam rekla da ću ako referendum pođe po mojoj smjeni osobno finacirati iznos istog. Po bačenoj rukavici očekivala sam ako ništa drugo od vijećnika koji su izazvali referundum da će dostaviti ostavke na vijećnički mandat ili sanirati troškove. No, nasuprot tome, ništa od navedenog, već je slijedio novi udarac, prijava predsjednika OV-a Ministarstvu financija za neisplaćene naknade za rad u vijeću.

eMedjimurje: Hoće li Vas sve ovo pokolebati ili ojačati vezano uz kandidaturu za još jedan načelnički mandat?

– Osobno sam se odlučila za još jedan mandat i zahvaljujem mnogima na podršci. Ove četiri godine su mi pružile mnogo znanja i još više entuzijasta, jer sam uvjerenja da u našem mjestu više neće biti prilike za manipuliranjima i mržnjama. Nadam se da dolazi novo razdoblje kada naša općina neće puniti novinske stupce po previranjima nego po mnogim investicijama.

Kad sam se prije četiri godine kandidirala nisam mogla puno obećati, jer nisam znala što me čeka. Puno toga nisam obećala, ali se samo radom i upornošću realiziralo. Znaju neki spomenuti, ništa se nije napravilo. Za neupućene želim spomenuti, ako su investicije u vrijednosti 20 milijuna u vrijeme besparice malo, onda ne razumije što je to ništa, a što nešto.

Namjera mi je krenuti u rekonstrukciju prometnica, izgraditi školu, dječji vrtić i dom za starije. U suradnji sa Međimurskom županijom otvoriti novu stambenu i poslovnu zonu na području bivšeg vojnog poligona i realizirati namjenu dvorca Kaštel u reprezentativi prostor te omogućiti mjestu višu razinu življenja uz potrebu za liječničkom ambulantom i mnogim sadržajima koji nas čine prepoznatljivima kako u županiji tako i šire.

Ponajviše želim kvalitetnu raspravu na predstavičkom tijelu i kroz konstruktivnu raspravu donositi u suglasju sa predstavničkim tijelom kvalitetne odluke za dobrobit mjesta i mještana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije