Vijesti / Politika
Politika
RAZGOVOR S POVODOM Zašto je Dejan Drabić iz Strahoninca napustio međimurski SDP?
Privatna arhiva/PIXSELL

NAPUSTIO SDP

RAZGOVOR S POVODOM Zašto je Dejan Drabić iz Strahoninca napustio međimurski SDP?

- Lokalni izbori su pred vratima, no s dosadašnjim županijskim čelništvom, SDP-u se 'ne piše dobro' - smatra Drabić

S obzirom na priopćenje koje je Dejan Drabić, donedavno ugledan član SDP-a, poslao na temu svoje ostavke i izlaska iz stranke, u nastavku donosimo detalje o članstvu, postignućima i razlozima za spomenutu odluku.

- U SDP sam ušao prije više od 15 godina na poziv kolegice s ciljem da svojim radom i idejama dam doprinos razvitku svog mjesta. Činilo mi se to kao neka vrsta poziva da doprinesem svojoj društvenoj sredini. Neke moje ideje, uz potporu suradnika i danas su vidljive u mojem mjestu - istaknuo je Dejan Drabić s ponosom na početku razgovora i nastavio: - Društveni centar nastao je pretečom moje ideje o razvoju multimedijalnog centra pa je stoga u njemu i bila projektirana informatička učionica za rad s djecom. Strahoninec je, ponajviše mojom zaslugom, i dan danas jedno od najpoznatijih mjesta u državi slijedom uspješnosti mladih informatičara.

>>> SDP OSTAO BEZ ČLANA Dejan Drabić iz Strahoninca podnio ostavku i napušta stranku

- Neovisno o tome što to s politikom nema veze, moj društveni doprinos u radu s djecom nailazio je tada na potporu politike. Ne zbog pripadnosti političkoj opciji, već stoga što su se napredne ideje vrednovale u korist razvitka mjesta. Tada su to bila doista teška vremena, kada nije bilo novaca u proračunu kao danas. Štoviše, Općina Strahoninec imala je otprilike dug od 10 godišnjih proračuna zbog fijaska prethodnika u izgradnji kanalizacije... SDP je uspješno sanirao dugovanja i imao viziju napretka, koji na žalost mještani nisu honorirali na izborima. Danas smo jedna od najzaduženijih općina u Međimurju, a mogli smo sve dosadašnje ostvariti bez zaduženja. Dakle, prvotna ideja ulaska u SDP isključivo je bila lokal patriotska - kaže.
 

Svojim radom i zalaganjem promaknuli ste se u istaknutog člana stranke?

- Svatko od nas nosi sa sobom neke svoje specifičnosti o kojima je teško pričati sa svog stajališta. Ne znam. Možda zbog svojih ideja koje su uvijek bile usmjerene u zaštitu ugroženijih, borbi za temeljna ljudska prava, činjenici da nikada nisam politiku koristio za osobni probitak... Štoviše, često sam 'plaćao' danak zbog pripadnosti stranci. No, SDP je bio središte kvalitetnih osoba i ideja za koje se vrijedilo zalagati. Moja stručnost i rad za dobrobit djece, zasigurno su igrali važnu ulogu. Kako je vrijeme odmicalo, a politikantstvo i klijentelizam su se uvlačili u društvo, sve mi je teže bilo podnositi pritisak osobnih interesa umjesto rada za opće dobro - odgovorio je razočarano.

Dejan Drabić

Dodao je kako je ponosan na ono što je bio u stranci, funkcije koje je vršio.

- Moram priznati da ih je bilo mnogo i da mi baš nije lako pobrojati ih. Bio sam dugogodišnji vijećnik u Općini Strahoninec, nekad član Poglavarstva, dopredsjednik općinske organizacije, član Županijskog odbora, predsjednik raznih savjeta županijske organizacije, koordinator izbornih tijela, član Predsjedništva SDP Međimurja...

Uzori u SDP-u na državnoj razini i u Međimurskoj županiji?

- Prvo ime koje mi pada na pamet odmah je pokojni Ivica Račan. Osoba s karakterom, pravedan i dosljedan. Što se tiče županijske razine, ima tu više osoba, osobito mojih bliskih kolega iz općinske organizacije. Mislim da je ovdje premalo mjesta da ih sve pobrojim, a svakako nikog ne bih htio povrijediti izostavljanjem. Da, ima osoba vrijednih poštovanja s kojima ću i nadalje biti u kontaktu - iskreno će.

Kako dalje u politici?

- Prvo o čemu razmišljam je odmoriti se od politike. Smatram da bi više dobrih osoba bilo u politici kada bi građani bili kritičniji i birali odgovorne ljude koji imaju znanja i sposobnosti, a ne one koji vode brigu o osobnim interesima i politikantstvu. Prema vlasti se treba uvijek odnositi kritički, propitkivati poteze, izboriti se za potpunu transparentnost... Evidentno, naše okruženje je spoj nepotizma i korupcije. Stoga je u politici iznimno teško osobama koje nisu sklone tome. 

Za sada nemam nikakvih planova. Ali isto tako ne odbacujem svoje pravo doprinosa za napredak koji zaslužuju, ako ne mi sami, onda generacije iza nas. Kad bismo, ne samo u politici, birali one najbolje, siguran sam da bismo mogli stati uz bok najnaprednijim nacijama svijeta.

Poruka onima koji su ostali u SDP i onima koji to misle postati?

- Poruke donedavnim članicama i članovima sam ionako već uputio svojim jasnim istupanjima. Očigledno dobar dio njih nije imao snage za promjene. Ne mogu shvatiti kako netko može opravdati "nestanak" audio snimke, kao i nepostojanje zapisnika sa sjednice Županijskog odbora na kojem je, uz vođenje sjednice Povjerenstva koje je oformilo Predsjedništvo SDP Hrvatske, izglasalo nepovjerenje županijskom predsjedniku stranke.

Mnogo članova do sada, pa i mojih kolegica i kolega iz Predsjedništva promišlja o ostavkama. Naravno, teško je donijeti konačnu odluku. Nažalost, SDP Međimurja ima već duži niz vremena više ostavki ili izlazaka iz stranke, nego novih članova. Sadašnja struktura onih koji beskrupulozno žele "vladati" ne ostavlja baš prostora učlanjenju novih osoba - rekao je s dozom pesimizma.

Pred nama su lokalni izbori. Kao iskusni političar, što međimurskom SDP prognozirate na njima?

- SDP je na državnoj razini izgubio svoju snažnu prepoznatljivost. Po mojem skromnom mišljenju, stoga što nismo građanima uputili jasne poruke. Time smo stvorili prostor za tzv. "Novu ljevicu" koja je preuzela popriličan broj glasača, pa i članova, SDP-u. Imao sam prilike čuti da mnogi sadašnji članovi "naginju" stranci Možemo koja je postala veći sinonim za socijaldemokraciju. U SDP-u su osobni interesi uzeli maha, pa je probitak kvalitetnih osoba gotovo nemoguć.

Naša programska suradnja na županijskoj razini bila je očigledno samo "ideja" da se, nakon izbornog fijaska, predsjednik županijske organizacije politički održi "na životu". No, meni nikada nije znao odgovoriti na pitanje "Koji su to programi dogovoreni s našim partnerima?" Umjesto programske suradnje, naglasak se stavljao na kadroviranje sebi bliskih osoba. Ako pak to nije bilo moguće, onda su se radile opstrukcije, umjesto da smo razvijali politike za boljitak županije. Neke poruke koje je županijski predsjednik slao u javnost, bez ikakvih konzultacija i uz odobrenje županijskog Predsjedništva, bilo je doista teško shvatiti. Ako se u županijskom SDPu ne promijeni vrh stranke, a shvatio sam da do promjena neće doći, mislim da izbori na lokalnoj razini baš nisu pozitivno izgledni za SDP - završio je manirom iskusnog i prekaljenog političara.

Dajemo vam priliku za daljnja promišljanja u životu, politici... 

- Društvo smo koje nije sklono toleranciji, a opet smo premalo kritični i odvažni. Pozitivne promjene u društvu mogu donijeti samo osobe koje svjedoče svojim radom, zalaganjem i uspjesima. Konačno, na svim pozicijama bismo morali birati one najbolje. A to naočigled ne činimo. Umjesto da se radujemo činjenici što ih imamo, nama su još uvijek stručni i uspješni ljudi prepreka.

Društvo smo koje tolerira nepotizam i korupciju. Građani ne smatraju potrebnim da se uključe u kreiranju politika, sve dok one direktno ne utječu na njih, a onda je već kasno. Osobe koje se bore za opće društveno dobro moraju od građana dobiti jasnu i nedvojbenu potporu - kaže i dodaje osobni primjer: -  Moj primjer zalaganja za potpunu transparentnost. Već gotovo 4 godine kao vijećnik i obični građanin ne mogu dobiti detaljne podatke o trošenju proračunskih (javnih) sredstava Općine Strahoninec. Dok načelnik Općine sprečava njihovu javnu objavu, uz bahatu izjavu da podatke neće dati do sljedećih lokalnih izbora, a građani to toleriraju, nadalje ćemo biti kandidati za začelje Europske unije. I sam Visoki upravni sud stao je na moju stranu, čime bi sada i posljednjem mještaninu Strahoninca trebalo biti jasno da sam u pravu i da se borim time za opći interes svih, a ne moj osobni.

Korupcija i nepotizam neće nestati sami od sebe. Imamo iznimno neefikasan javni sektor u kojem najviše trpe oni vrijedni i marljivi, na uštrb onih koji su zaposleni i pozicionirani političkim i rodbinskim vezama. Svi smo mi svjesni problema, ali se ne bismo rado miješali u rješavanje istih. A njih neće riješiti netko drugi, osim mi sami. Stoga bih želio ohrabriti kvalitetne, uspješne i školovane osobe da se uključe u politički život. Pozvao bih sve građane da shvate da je javni novac njihov novac i da imaju pravo znati. Da smo svi zajedno odgovorni za našu budućnost-njegova je poruka za naše bolje, ljepše i kvalitetnije sutra.

Dejan Drabić (51) se školovao na FOI-ju u Varaždinu. Više od 20-tak godina sudjeluje u informatičkom obrazovanju djece i mladeži u sklopu Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i Grada Čakovca. Jedno vrijeme radio je u OŠ Strahoninec. Ima velike zasluge što su mladi međimurski informatičari prepoznati na svjetskoj informatičkoj sceni. Danas je i vanjski suradnik Katedre za teorijske i primijenjene osnove informacijskih znanosti varaždinskog FOI-a.

Franjo Lehkec: 'Naravno da Općina Strahoninec nije najzaduženija'

S obzirom da se Drabić u nekim dijelovima razgovora dotaknuo Općine Strahoninec i načelnika Franje Lehkeca, odlučili smo ga, s ciljem korektnosti, kontaktirati i čuti njegovo mišljenje.

- Upoznati ste s tim da je Općina izgubila spor te sve podatke koje smo morali po presudi dostaviti g. Drabiću smo i dostavili. Naravno da Općina nije najzaduženija. Kao i svaka druga općina, Općina Strahoninec uzela je dozvoljeni minus u iznosu od dva milijuna kuna za što imamo odluku Općinskog vijeća. Većina općina u Međimurskoj županiji posegnula je za tim rješenjem.

Sve se to odnosi na dogradnju dječjeg vrtića, opremanje te energetsku obnovu starog dijela vrtića. Računi su se morali platiti u cijelosti da bi se moglo predati završno izvješće o izvedenim radovima te zatražiti preostali novac. Za informaciju, dobiveno je tek 50% sredstava za dogradnju vrtića i 85% za energetsku obnovu. Moramo dobiti oko milijun i pol kuna čime ćemo otplatiti dozvoljeni minus za koji imamo i odluku Općinskog vijeća. Rečeno je da će isplate ići nakon državnog rebalansa, rekao nam je Lehkec.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!