IZBORI U SUBOTU

TKO SU ČIJI FAVORITI? Vodeći SDP-ovci u Međimurju podijelili se oko kandidata za nacionalnog predsjednika stranke

Vodeći međimurski SDP-ovci podijeljeni su oko odabira kandidata za nacionalnog predsjednika stranke

SDP u subotu bira novog predsjednika. Oko 11 i pol tisuća članova stranke s pravom glasa birati će između Mirele Ahmetović, Peđe Grbina, Željka Kolara, Ranka Ostojića i Marina Percana. Istoga dana izabrat će se i 17 članova Predsjedništva te Glavni odbor stranke.

Iako su nakon srpanjske katastrofe na parlamentarnim izborima SDP-ovci isticali kako traže kandidata koji će ujediniti stranku, pokazalo se da ona nikad nije bila dublje podijeljena. Kome god članovi stranke poklone povjerenje imat će težak posao sačuvati je od potpunog raskola. Mnogo prijepora izazvao je i model prema kojem su članovi stranke stekli pravo izlaska na izbore. Preduvjet za to bila je plaćena članarina, a prvi preliminarni podaci pokazali su da ju je podmirilo svega 7.397 članova. Nakon toga je rok za uplatu članarine produljen do 17. kolovoza kada je broj članova s plaćenom članarinom porastao na 11.559 što je tek trećina ukupnog broja članova. U suprotstavljenim taborima glasno se šaputalo da su predsjednici pojedinih organizacija masovno platili članarine, koje u pojedinim slučajevima mogu iznositi i samo kunu mjesečno te tako značajno poboljšali izglede svojih favorita.

Proteklih dana svi kandidati posjetili su i međimursku organizaciju SDP-a u kojoj su, također, poprilično podijeljena mišljenja koga podržati. Predsjednik županijske organizacije Mladen Novak bio je suzdržan u isticanju svog favorita.

– Nakon razgovora sa svim kandidatima moj je dojam da SDP ima još uvijek potencijala oporaviti se od turbulencija koje su potresale stranku. Imamo dobre kandidate koji su se kvalitetno predstavili. Nakon njihovih prezentacija mogu reći da će se u prvom krugu glasati srcem, dok ćemo u drugom krugu, a očekujem da će ga biti, glasati razumom vodeći računa o najboljem interesu naše organizacije.

Novak se kandidirao za Predsjedništvo stranke, pa nas je zanimalo koje poteze smatra ključnim za oporavak SDP-a.

– Prioritetno je vraćanje narušenog povjerenja unutar našeg članstva. Ne budemo li vjerovali jedni drugima teško ćemo moći definirati i provoditi bilo kakve politike. Korektni odnosi, rad na terenu i komunikacija s članstvom preduvjeti su za vraćanje stranke na onu poziciju koja joj pripada i koju zaslužuje, rekao je Novak.

Saborski zastupnik SDP-a i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač jasno se odredio po pitanju podrške.

– Moj favorit na unutarstranačkim izborima je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Radi se o čovjeku koji dobro poznaje teren, iza sebe ima dva mandata župana i bio je gradonačelnik Klanjca, iznimno je operativan i kod njega su djela važnija od riječi. Dugi je niz godina član stranke, prošao je sve strukture i odlično razumije kako stranka funkcionira i diše.

Kovač je također među kandidatima za Predsjedništvo SDP-a.

– Jedan sam od petorice kandidata za Predsjedništvo iz naše regije. Konkurencija je jaka, ali smatram da mi u prilog govori moj dugogodišnji stranački rad i dužnosti koje sam obnašao. Spreman sam pomoći svojim znanjem i iskustvom. Zalagat ću se za povratak stranke istinskoj ljevici, jer samo kad smo okrenuli pogled na desno gubili smo glasove. Naša je zadaća, kao prave stranke ljevice, brinuti o pravima radnika i o tome kako će ljudi pristojno i dostojanstveno živjeti od svog rada, ističe Kovač.

Zanimljivo je da novopečena saborska zastupnica SDP-a Boška Ban Vlahek, čije se političko djelovanje dosada u velikoj mjeri povezivalo upravo uz čakovečkog gradonačelnika, ovog puta ne dijeli njegov stav.

– Nakon objave pravovaljanih kandidatura i prezentacije načina rada i programa za koji se zalaže svaki pojedini kandidat, zaključila sam da svaki kandidat ima svoje prednosti. No među njima prednjači Peđa Grbin, čovjek koji ima iskustva, znanja i karizmu da postane sljedeći premijer što bi svakom predsjedniku SDP-a trebao biti cilj. Također smatram da SDP nije u poziciji da provodi eksperimente, već da budućnost temelji na iskustvu, integritetu, radu i poštenju. I upravo zato sam odlučila svoju podršku dati Peđi Grbinu, objasnila je Ban Vlahek za koju izvori iz stranke vele da je neformalna šefica Grbinove kampanje na našem području.

Njezina kolegica u stranci i Saboru Andreja Marić nije se odredila poimenično.

– Kao žena uvijek ću dati prednost ženi, osobito kada ima kvalitetan program i viziju. No moram reći da programi i ostalih kandidata za predsjednika stranke pokazuju da SDP ima budućnost i snagu za promjene nabolje. Pozivam svaku našu članicu i člana da izađu na izbore i svojim glasom odluče u kojem smjeru će ići SDP, a nakon izbora nadam se jedinstvu stranke, kako bismo nastavili još snažnije raditi na dobrobiti naših sugrađana, poručila je Marić čije riječi mirišu na potporu Mireli Ahmetović.

U neformalnom razgovoru sa stranačkim veteranom i bivšim županom Ivicom Perhočem doznali smo kako smatra da su Grbin i Kolar u prednosti pred ostalim kandidatima, ali je mišljenja da će pobjednik, tko god bio, teško pomiriti suprotstavljene opcije unutar SDP-a.

Nekako u pozadini svih ovih zbivanja ostaje informacija da je prošlog tjedna sazvan Županijski odbor međimurskog SDP-a. Jedna od tema je, navodno, trebala biti i raspisivanje unutarstranačkih izbora u Općinskoj organizaciji Nedelišća. Sjednica ipak nije održana zbog izostanka kvoruma, pa ćemo vidjeti kako će se rasplesti ova situacija koja će, u velikoj mjeri, pokazati kakav je aktualan odnos snaga u stranci.

Nedelišće je za SDP iznimno važno, a neslužbene informacije govore da je tamošnji SDP-ov zamjenik načelnika Nikola Novak sklon napustiti stranku i prikloniti se načelniku Daniji i zajedno s njim izići na predstojeće lokalne izbore. Kuloari bruje i o mogućem izlasku iz stranke još nekih poznatih međimurskih SDP-ovaca, pa i općinskih načelnika, ali sve je to zasada u sferi neslužbenih glasina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije