Predavanje o legalizaciji održano i u Strahonincu

Općinska organizacija HSS-a Strahoninec minulog petka u tamošnjem Društvenom domu organizirala je predavanje na temu “Legalizacija bespravno izgrađenih građevina” što je izazvalo veliki interes mještana.

Na predavanju je prezentiran kratki vodič koji je namijenjen građanima radi dobivanja lakših i kraćih informacija i koji na razgovjetniji način pokušava pojasniti zakon od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Najčešća pitanja bila su: što je legalizacija, do kada se može predati zahtjev za ozakonjenje, zašto uopće treba legalizacija, što se može legalizirati i koji su osnovni uvjeti za legalizaciju, što sve treba platiti i kada, kako se dijele zgrade i koja je potrebna dokumentacija? Na sva ova pitanja pokušalo se odgovoriti na ovom predavanju. Ono što najviše zanima građanstvo upravo je način kako započeti proces legalizacije.

Kao prvo treba saznati broj katastarske čestice na kojima su zgrade izgrađene, potražiti građevinsku dozvolu, ako postoji (kod kuće ili u arhiv), potražiti projektanta koji se bavi legalizacijom (arhitekt ili dipl.ing.građ.), potražiti geodeta (ukoliko sve zgrade koje se trebaju legalizirati nisu ucrtane u katastarski plan, osim za pomoćne zgrade, za koje geodet nije potreban ), dogovoriti cijenu izrade dokumentacije s projektantom i geodetom, te podnijeti zahtjev nadležnom upravnom tijelu za izdavanje dozvola za gradnju.

Na predavanju je dato nekoliko simuliranih primjera, objašnjena je visina kazne koja ovisi o vrsti zgrade, obujmu, namjeni zgrade i njezinoj lokaciji, koliki će biti vodni i komunalni doprinos, a i odgovoreno je na niz konkretnih pitanja. Ovim putem obavještavaju se mještani koji nisu primili kratki vodič o legalizaciji da će ga moći podići u prostorijama Općine Strahoninec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije