Suradnja državne i županijske vlasti u projektu “Kako unazaditi Međimurje”

Administrativnom neučinkovitošću Vlade RH, jedna od uglednih međimurskih izvoznih tvrki izgubila je značajan posao na istočnom inozemnom tržištu. Saznanje o tom velikom propustu Vlade javnosti je na današnjoj konferenciji za novinare prenio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije Darko Horvat.

– Umjesto da javna administracija bude efikasan i brz servis gospodarstvu, da pomaže razvoju tvrtki na domaćem i stranom tržištu, događa se upravo suprotno. Nedopustivo je da se u ionako teškoj gospodarskoj situaciji dodatno odmaže hrvatskim poduzećima, istaknuo je Horvat govoreći o temi “Gospodarska situacija u RH s osvrtom na Međimurje”.

– Uvođenjem novih opretećenja i rastom troškova u poslovanju, međimurski poduzetnici gube konkuretnost na tržištu. Njihovi proizvodi i usluge postaju sve skuplji, a troškovi bi uskoro mogli premašiti financijsku dobit. Zbog loših poteza i tromosti Vlade RH i županijske vlasti, ugrožen je prosperitet međimurskih tvrtki – zaključio je Horvat.

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak u svom je obraćanju novinarima rekla da opet nije dobila odgovor međimurskog župana na pitanje o investicijama u Međimurju koje će se financirati iz državnog proračuna u 2013. godini.

– Od 6 milijardi i 700 milijuna kuna, koliko je predviđeno proračunom za investicije u ovoj godini, ne može se iščitati nijedna koja se odnosi na Međimursku županiju. Ono što se pak jasno vidi jest podatak da Međimurci imaju gotovo najmanji prosjek plaće u Hrvatskoj, tek 3.736kn u odnosu na 5.541kn kolika je prosječna plaća na državnoj razini. Isto tako, jasno se vidi rast nezaposlenosti od 19,1% u 2012. godini.

Trenutačno je u Međimurju 8040 nezaposlenih, što je usporedbe radi, više nego što ima stanovnika u Prelogu i okolnim naseljima. Kako unijeti optimizam među poduzetnike od kojih očekujemo ulaganja kad Županija nema viziju gospodarskog razvoja. – istaknula je zastupnica Glavak.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, koji je danas boravio u Međimurju, poručio je da Hrvatsku iz teške gospodarske situacije može izvući samo privatni sektor i Vlada koja će se baviti gorućim problemima društva, a ne sama sobom.

– Hrvatska demokratska zajednica svojim inicijativama u Saboru stalno daje potporu privatnom sektoru, predlažući da se plaćanje PDV-a vrši tek nakon naplate potraživanja i da se u državnom proračunu mora osigurati novac za poticanje obrtništva, te malog i srednjeg poduzetništva, rekao je Milošević.

Kao jedan od golemih propusta i loših poteza sadašnje Vlade, zastupnik Domagoj Ivan Milošević spomenuo je promjenu trase željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Budimpešta, zbog čega Hrvatska ne može iskoristiti svoj geostrateški položaj, a osobito će se taj gubitak odraziti u Međimurju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije