Vijesti / Politika
Politika
NAKON IZBORA Dosad najlošiji rezultat HNS-a: Odlazak Matije Posavca bio im je zadnji udarac
Međimurska županija

OSVOJILI JEDAN MANDAT

NAKON IZBORA Dosad najlošiji rezultat HNS-a: Odlazak Matije Posavca bio im je zadnji udarac

HNS je prošle godine ostao i bez međimurskog župana Matije Posavca koji je napustio stranku i prešao među nezavisne, povukavši znatni dio glasača, a jedan od razloga je bio upravo pritisak koji je u svom Međimurju dobivao zbog suradnje HNS-a s HDZ-om

'Sjever se voli radom', poručivao je s plakata predsjednik HNS-a Predrag Štromar kojem je sjever okrenuo leđa. HNS je ostvario dosad najslabiji rezultat, (neslužbeno samo jedan manadat) pogotovo bolan u 3. izbornoj jedinici, iz koje dolaze i Štromar i nezavisna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Štromar je prije izbora najavljivao da će osvojiti barem tri, možda i četiri mandata, najviše tamo gdje su najjači, na sjeveru, i možda koji u Slavoniji, odakle je bivši predsjednik Ivan Vrdoljak koji je na izbore izašao sa skrpanim “Slavonskim pokretom”. Birači na sjeveru, tradicionalno skloniji ljevici, toj stranci očito nisu oprostili savez s HDZ-om 2017.

Osim toga, HNS je prošle godine ostao i bez međimurskog župana Matije Posavca koji je napustio stranku i prešao među nezavisne, povukavši znatni dio glasača, a jedan od razloga je bio upravo pritisak koji je u svom Međimurju dobivao zbog suradnje HNS-a s HDZ-om. Tako osakaćen i s bremenom na leđima, HNS se u kampanji okrenuo isticanju rezultata u reformi obrazovanja, gradnji POS-ovih stanova... Bezuspješno. U stranci su se nadali da će im pomoći i stranačka infrastruktura sagrađena u vrijeme kad su ju vodili Vesna Pusić i Radimir Čačić.

No, Vesna Pusić je, podsjetimo, zajedno s još troje zastupnika otišla nakon šokantnog Vrdoljakovog pakta s HDZ-om, a Radimir Čačić je iz stranke izbačen još 2014., nakon čega je osnovao Reformiste, u koje je povukao dio HNS-ovog biračkog tijela. Svi ti raskoli, šokovi i osipanja, za HNS je bilo previše.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!