Vijesti / Politika
Politika
MINISTAR  HORVAT O NOVIM MJERAMA 'Ova Vlada nikog nije niti će ostaviti na cjedilu'

pomoć gospodarstvu

MINISTAR HORVAT O NOVIM MJERAMA 'Ova Vlada nikog nije niti će ostaviti na cjedilu'

Uvodi se potpora za skraćivanje radnog vremena i reaktiviraju se mjere za samozapošljavanje i proširenje poslovanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas, uz ministra gospodarstva Darka Horvata i ministra rada Josipa Aladrovića predstavio nove mjere za pomoć gospodarstvu, kao i rezultate mjera za očuvanje radnih mjesta. Tom je prigodom rekao da je za tu namjenu dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se tome dodaju uplaćeni doprinosi iznos se penje na 8 milijardi kuna. Što se tiče potpora za lipanj, Plenković je rekao da će ih dobiti oni sektori koji ne mogu nastaviti poslovanje, a bilježe pad veći od 50 posto.

Uz informacije prenesene novinarima, ministar gospodarstva Darko Horvat ovu je temu opširnije komentirao i na svojem Facebook profilu. Horvat je posebno istakao da je ova potpora isplaćena i za 2.167 međimurskih poduzeća sa 16.353 radnika u ukupnom iznosu od 164.147.451 kuna. Ujedno je najavio da će za predstojeće razdoblje, kroz program SURE, biti osigurano dodatnih 3 milijarde kuna. Taj će novac biti namijenjen potporama za očuvanje radnih mjesta kroz novu mjeru skraćivanja radnog vremena. Takvu mjeru mogu koristiti poslodavci s više od 10 radnika kod kojih je zbog utjecaja COVID-19 došlo do smanjenja opsega posla za više od 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Mjera će biti dostupna i mikropoduzetnicima do 9 radnika. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i padom prometa manjim od 20%. Mjera će se primjenjivati u periodu do 31. Prosinca, a potpora se dodjeljuje do iznosa od 2000 kuna neto po radniku. Poslodavci su dužni isplatiti doprinose na potporu i ne smiju otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenja potpore.

Ministar Horvat je ujedno najavio da već od srijede 1.srpnja kreće reaktivacija mjera za aktivno samozapošljavanje i proširenje poslovanja. Pri tome se uvode neki novi kriteriji, pa se trajanje mjere aktivnog samozapošljavanja širi na 24 mjeseca. U tom periodu isplate će ići jednokratno, a intenzitet potpore dijelit će se u dvije skupine. Za djelatnosti prerađivačke industrije, građevinarstva i nekih drugih predviđeno je do 100.000 kuna, a za sve ostale uslužne djelatnosti, trgovinu i drugo do 75.000 kuna.

Ova Vlada nikoga nije niti će ostaviti na cjedilu, niti radnike, niti poslodavce”, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!