čeka se županova odluka

IZ OSOBNOG KUTA Može li kaos u međimurskom SDP-u utjecati na restart hrvatske politike?

Kaos u međimurskom SDP-u, kojem je, sudeći po nedavnoj sjednici Županijske skupštine, suradnja s HDZ-om postala važnija od partnerstva sa županom Matijom Posavcem, mogao bi bitno utjecati na njegovu odluku kako će na izbore

Bit će to totalna knapuša. Barem tako o predstojećim parlamentarnim izborima trenutno govore sve relevantne ankete, a i većina analitičara se slaže da će se između dviju vodećih stranaka voditi žestoka bitka za svaki mandat. Iako su nas hrvatska politika i birači navikli da je sve moguće, pa nas neće šokirati ni ako se stvari, u konačnici, raspletu bitno drugačije, čini se da će zastupnik ili dva viška odrediti pitanje relativnog pobjednika. 

Makar će to biti tek početak mukotrpnog procesa sastavljanja koalicijske vlade, vrlo je bitno tko će od Zorana Milanovića dobiti prednost da to prvi pokuša učiniti.
U takvoj situaciji svaka sitnica dobiva na dodatnom značaju i težini. Ne čudi, zato, što gotovo svi nacionalni mediji kao jedno od ključnih pitanja uoči kampanje izdvajaju odluku međimurskog župana Matije Posavca na čijoj će listi izaći na izbore. Županova popularnost u Međimurju mjeri se s više od 15.000 preferencijalnih glasova i donosi siguran mandat, a uz dobar vjetar sinergije i D’Hondta može dogurati i do dva. Upravo ona koja smo spominjali na početku. 

Upravo zato što istraživanja jasno pokazuju izniman sinergijski učinak zajedničkog izlaska na izbore SDP Posavcu nudi drugo mjesto na svojoj listi u Trećoj izbornoj jedinici, dok bi HDZ rado da župan takvu varijantu ne prihvati. U svemu tome čini se da u vrhu SDP-a nisu računali da u koljeno njihovih političkih ambicija efikasnije od HDZ-a može pucati jedino SDP na terenu. Naime, višemjesečni kaos u međimurskom SDP-u, kojem je, sudeći po nedavnoj sjednici Županijske skupštine, suradnja s HDZ-om postala važnija od partnerstva sa županom Posavcem, mogao bi bitno utjecati na njegovu odluku kako će na izbore. Držimo li se teorije s početka da bi mandat ili dva mogla biti ključna, to bi lako moglo imati presudno značenje i za planove SDP-a o restartu hrvatske politike.

Još nedavno kad ste glasno rekli ili napisali da međimurski SDP i HDZ surađuju gledali su vas kao da ste pali s kruške. Danas je tome posvećen veliki članak u novom broju Nacionala, gdje se posve ozbiljno i argumentirano kalkulira s mogućnošću da se upravo u Međimurju testira mogućnost velike koalicije nakon parlamentarnih izbora. Zajednička paljba međimurskog SDP-a i HDZ-a po Županijskoj bolnici, a potom i zajedničko rušenje kratkoročnog  zaduživanja županije neophodnog za nastavak radova i povrat sredstava od države za objekte koji su Međimurju od vitalnog značaja, ne pomaže demantiranju takve teze.

To, uistinu, govori samo za sebe i ne treba političke dubine da biste shvatili o čemu se radi. Dodamo li tome da je pred dva dana čakovečki SDP zaključio da Matiju Posavca ne žele na listi u Trećoj izbornoj jedinici, uistinu ne bi čudilo kada bi župan lijepo zahvalio na takvoj “programskoj” suradnji.

Baš kao i prije desetak dana, kada je boravio u Čakovcu, ključevi su u rukama Davora Bernardića. Posljednji put je propustio povući odlučne poteze i pokazati da kontrolira situaciju. To mu se obilo o glavu, jer sve što se dešavalo kasnije proizlazi iz toga što su suprotstavljene strane njegovo odgađanje odluke protumačile kao zeleno svjetlo da mogu i dalje ratovati svi protiv svih na račun stranke, u što su pokušali uvući i župana Posavca. Jesu li time Bernardića, konačno, natjerali na odluku ili će predsjednik SDP-a i dalje držati otvorena vrata špekulacijama o mogućem postizbornom koaliranju s HDZ-om ovisi samo o njemu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije