Vijesti / Politika
Politika
MEĐIMURSKI HDZ 'Zašto župan Matija Posavec dugove Međimurske županije krije kao zmija noge?'

PRIOPĆENJE

MEĐIMURSKI HDZ 'Zašto župan Matija Posavec dugove Međimurske županije krije kao zmija noge?'

Klub vijećnika HDZ-HDS u Skupštini Međimurske županije obratio se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti

- Nakon posljednje Županijske skupštine na kojoj nije prošao plan župana Matije Posavca o zaduženju Međimurske županije za dodatnih 25 milijuna kuna, svjedoci smo agresivne kampanje pojedinih medija na lokalnoj i nacionalnoj razini u suradnji sa županom Posavcem, u kojoj se želi optužiti HDZ/HDS za koaliciju sa SDP-om, umjesto da shvati da ne može javnim novcem upravljati kao s novcem iz bankomata bez minimuma financijske transparentnosti.

Dok neke jedinice lokalne samouprave svaki plaćeni račun objavljuju online te svaki građanin može točno vidjeti na što je potrošena svaka kuna, u Međimurskoj županiji ni vijećnici u Županijskoj skupštini ne mogu dobiti smislene odgovore na pitanja koje se tiču financijskog poslovanja.

Tako je vijećnik u županijskoj skupštini Matija Žugec (HDZ) na početku mandata u dva navrata tražio financijska izvješća o utrošenim sredstvima no nikad ih nije dobio.

Prije dvije godine vijećnik Igor Ivković (HDZ) na aktualnom satu postavio je pitanje županu o ukupnom dugovanju Međimurske županije. Nakon što je župan odgovorio da ne postoje nikakva dugovanja vijećnik je zatražio pismeni odgovor na to pitanje. Nakon pola godine te još 3 požurnice u pismenom odgovoru vidjelo se da postoje višemilijunski dugovi županije iako je župan tvrdio suprotno.

Popis dugovanja županije zatražio i Branimir Bunjac (tada u Stranci Ivana Pernara) no odgovor nikad nije dobio.

Nekoliko primjera financijske netransparentnosti bilo je i na posljednjoj sjednici županijske skupštine na kojoj nije izglasano zaduženje od 25 milijuna kuna. Na prvoj točki dnevnog reda : Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu u kojem je bio službeno prikazan minus od više desetaka milijuna kuna, vijećnici nisu dobili nikakvo obrazloženje već samo suhoparne tablice. Obrazloženje su naknadno dobili 5 minuta prije početka same sjednice te nije postojalo ni teoretska mogućnost da prouče nešto tako bitno kao minus od više desetaka milijuna kuna.

Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) obrazložio je kako Klub vijećnika HDZ-a/HDS-a neće podržati novo zaduženje od 25 milijuna kuna jer je nejasno na što će se taj novac utrošiti, a još više iz razloga jer je nejasno kako se trošio novac od prethodnih zaduženja. Naime, župan Matija Posavec dolaskom na vlast 2013. godine hvalio se riječima: „Mi ne želimo dugove, ne želimo minuse, režemo kartice…“, 2016. godine izglasava se minus od 5 milijuna kuna, no župan ističe da je to samo usputna mogućnost koja se neće primjenjivati u praksi. Slijedeće godine župan priznaje da je ipak koristio minus u iznosu od 3-4 milijuna kuna. Već 2018. godine župan traži minus od 15 milijuna kuna, a 5 minuta prije početka sjednice iznos minusa se diže na 20 milijuna kuna.

U prosincu 2019. godine župan traži kreditno zaduženje od 20 milijuna kuna. Zaduženje mu se odobrava iako Klub vijećnika HDZ/HDS glasa protiv zaduženja jer je totalno nejasno koliko je županija stvarno zadužena i za što nam  točno treba novo zaduženje. Već 6 mjeseci kasnije, dakle na posljednjoj sjednici Županijske skupštine  održanoj prošlog tjedna, župan traži novi kredit od 25 milijuna kuna također bez mrvice volje za obrazloženjem zbog čega nam treba tako veliki novi kredit svega 6 mjeseci nakon zaduženja od 20 milijuna kuna.

Na temu kreditnog zaduženja županije za 25 milijuna kuna raspravljao je i Odbor za financije gdje je župan Matija Posavec obrazlagao potrebu za tako velikim zaduženjem – kašnjenjem uplate države prema županiji. Na inzistiranje Kristijana Antolovića (HDZ) na točnom iznosu: koliko je i za koje točno projekte država kasnila s uplatama, župan je priznao da se radi o iznosu o 7 milijuna kuna. Zbog čega se županija zadužuje za 25, a potrebno je 7 nije odgovoreno na navedenom odboru.

Nakon što je pobrojao sve ove argumente vijećnik Igor Ivković (HDZ) upitao je župana idu li financije Međimurske županije u smjeru financija u Općini Pribislavec?

Uzmemo li u obzir sve navedene činjenice i argumente, svakome je jasno zbog čega je Klub vijećnika HDZ/HDS glasovao PROTIV novog zaduženja Međimurske županije od čak 25 milijuna kuna. Također u potpunosti je jasno zašto je SDP bio suzdržan. Nipošto zbog tzv. Velike koalicije HDZ-a i SDP-a u Međimurskoj županiji već zbog totalne financijske netransparentnosti župana Matije Posavca. Župana koji je zbog iznimno velikog ulaganja u osobni PR izgubio doticaj sa stvarnošću - stoji u priopćenju Kluba vijećnika HDZ-HDS u Skupštini Međimurske županije.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!