Vijesti / Politika
Politika
DARKO HORVAT 'Zalažemo se da u godini bude 14 radnih nedjelja s barem 50 posto većom satnicom'
eMedjimurje

MINISTAR GOSPODARSTVA O RADU NEDJELJOM

DARKO HORVAT 'Zalažemo se da u godini bude 14 radnih nedjelja s barem 50 posto većom satnicom'

Ministar Darko Horvat iz Čakovca je uputio poruku o radu nedjeljom

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je u Čakovcu govorio o mogućim izmjenama Zakona o trgovini kojima bi se regulirao rad nedjeljom. Tom prigodom iznio je stav prema kojem ćemo imati 14 radnih nedjelja, a poslodavci će imati priliku odabrati koje će to nedjelje biti.

- Kad me pitate zašto 14, stav je Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i velikog dijela Hrvatske udruge poslodavaca da je i u destinacijama u kojima je pretežita djelatnost turizam samo 14 nedjelja profitabilnih. Poslodavci će imati priliku odabrati kojih je to 14 nedjelja, a razgovarat ćemo i o radnom vremenu subotama. Kad nam struka dozvoli da neradnu nedjelju ukinemo kao epidemiološku mjeru, zakon ćemo pustiti u javnu raspravu i ovakvom regulacijom doći u situaciju da veći dio nedjelja bude neradnih, naglasio je Horvat.

Prema njegovim riječima ovaj se prijedlog temelji na dvogodišnjoj analizi koja je pokazala da se petkom, subotom i ponedjeljkom ostvaruje po 15-16 posto ukupnog tjednog prometa, dok su nedjelje na razini od 8 posto.

- Zadnja tri mjeseca jasno su pokazala da mi nedjelju kao trgovačku nedjelju vrlo efikasno možemo kompenzirati s petkom, subotom i ponedjeljkom. Zato nema nikakvog razloga da se ovakav prijedlog ne pusti u javnu raspravu i usvoji nakon formiranja nove Vlade. Vjerujem da ćemo oko toga postići visoki stupanj konsenzusa svih socijalnih partnera, a siguran sam da će ovakav prijedlog podržati i zaposlenici koji rade nedjeljom. Za njih ćemo, u okviru granskog kolektivnog ugovora tražiti, da za rad nedjeljom budu plaćeni minimalno 50 posto više nego redovnim radnim danom, istaknuo je Horvat.

Horvat se očitovao i na prozivke SDP-a te izjavu Davora Bernardića da je glas za HDZ glas za korupciju.

- Kada biste danas napravili kvalitetnu analizu vidjeli biste da je puno više dužnosnika i članova SDP-a osuđivano zbog korupcije. Zato neka g. Bernardić prvo napravi reda u svom dvorištu. HDZ u izbore ne ulazi s kočijaškom retorikom g. Bernardića, već s kvalitetnim programom i kontinuitetom svega dobrog što se u Hrvatskoj dešavalo u protekle 3 godine. Uostalom, pokazatelji gospodarskog rasta i drugi parametri govore sami za sebe i o njima ne treba govoriti nikakav g. Bernardić - rekao je.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!