Vijesti / Politika
Politika
BERNARDIĆ NIJE PRELOMIO Santa Barbara međimurskog SDP-a traje i dalje
Pixsell

KOMENTAR

BERNARDIĆ NIJE PRELOMIO Santa Barbara međimurskog SDP-a traje i dalje

Sapunica kakve se ne bi posramili ni najbolji autori tog formata i dalje traje u međimurskom SDP-u.

Mislili smo da će nedjeljni boravak Davora Bernardića u Čakovcu dati odgovore na sva otvorena pitanja, ali nakon njegovih izjava znamo još manje. Ne samo mi, nego čini se i većina SDP-ovaca u našem kraju

Na opetovana novinarska pitanja o odlukama Predsjedništva i Županijskog odbora stranke kojima je Mladen Novak suspendiran na dvije godine sa svih funkcija u stranci, Bernardić je stoičkim mirom odgovarao da se radi o unutarstranačkim stvarima koje će se raspraviti u stranci prema Statutu te predviđenoj proceduri i rokovima. Predsjednik SDP-a na takvim je odgovorima ustrajao i nakon što smo konstatirali da su najviša stranačka tijela međimurske organizacije već donijela odluke te pitali koji se još stranački organi, na kojoj razini i kada trebaju izjasniti o tome?

Ovakav stav teško je razumjeti, jer se tvrdoglavim odbijanjem odgovora stranački bokovi širom otvaraju za udarce političkih suparnika. Pokazala je to i nedjeljna konferencija za novinare na kojoj su i predstavnici nacionalnih medija ustvrdili da SDP treba prvo počistiti negativnosti u vlastitom dvorištu, prije nego što zbog toga proziva druge. Također, javna je tajna da su međusobni odnosi unutar stranke toliko narušeni da neki viđeniji međimurski SDP-ovci, koji nastoje ostati izvan ringa u kojem udarci ispod pojasa svakodnevno sijevaju, najavljuju odlazak, a ovisno o raspletu cijele priče gubitak članova mogao bi i prerasti pojedinačne slučajeve.

Što god da je Bernardić izabrao bilo bi legitimno. Podršku Novaku mogao bi opravdati izbornim legitimitetom kojeg je dvaput potvrdio na unutarstranačkim izborima i potrebom da se do parlamentarnih izbora u stranci „ne talasa“. U slučaju da je stao iza Novakovih oponenata bez problema bi se pozvao na većinu koja je izglasana u Predsjedništvu i Županijskom odboru (koliko god ona bila tanka) i željom da stranka uđe u izbore, kako se to diplomatski kaže, „s novom energijom“. Na kraju nije izabrao ništa i tako, usput, „namočio“ i svoja tri senatora (Ostojić, Bauk i Vukas) koji su prošlog tjedna dvaput dolazili u Međimurje. Naime, pod njihovim patronatom određena su pravila igra koja se, na kraju, nisu poštovala. Kakav će autoritet ti ljudi ubuduće imati u Međimurju i tko će im vjerovati?

Bude li sve ovo duže trajalo lako bi se moglo desiti da SDP-ovo vruće kestenje bude gurnuto Matiji Posavcu. Naravno, pod uvjetom da on prihvati suradnju i visoko mjesto na listi koje mu je ponuđeno kao nezavisnom kandidatu. U sveopćem ratu svih protiv sviju u međimurskom SDP-u, županova popularnost zasigurno bi umirila i stabilizirala biračko tijelo u Međimurju te ga povela prema rezultatu kojem se SDP ovdje ne samo nada, nego ga i očekuje. Posavec od potencijalnih partnera traži jasnu potvrdu da će pozicija Međimurja u svakom budućem teritorijalnom ustroju ostati netaknuta. Značaj njegove odluke polako prerasta okvire Treće izborne jedinice, što potvrđuje i današnji Jutarnji list u kojem se Posavčeva odluka s kim će na izbore ističe kao prva od deset ključnih nacionalnih tema uoči početka predizborne kampanje, pa ne čudi da je Bernardić danas i iz Slavonije poručio da bi ga rado vidio na listi.

Zbog toga županu zasigurno nije dobro sjela inicijativa njegovog programskog partnera kojom se, na početak skorašnje sjednice Županijske skupštine, gura prijedlog o rušenju sadašnjeg vodstva Županijske bolnice. Oko takvog prijedloga, kroz Odbor za zdravstvo, usuglasili su se međimurski HDZ i dio SDP-a (jer se Predsjedništvo stranke od toga ogradilo), dok s druge strane Posavec smatra da sadašnje vodstvo bolnice dobro radi svoj posao, što se, naposljetku, potvrdilo i u aktualnoj krizi. Kaže se da djela govore jače od riječi, pa iako SDP nacionalno tvrdi da koalicija s HDZ-om nije moguća ni u najjezivijoj noćnoj mori, čudi da na terenu svog potencijalnog koalicijskog partnera dozvoljava upravo takvu suradnju.

Razgovarajući s Davorom Bernardićem podsjetili smo ga na koalicijsku šestorku koju je vodio Ivica Račan. Njezinom porazu, nakon četverogodišnjeg mandata, kumovala je upravo neodlučnost da se povuku konkretni potezi kada je to bilo potrebno. Ukoliko želi potvrditi premijerski kapacitet Davor Bernardić bi, poučen greškama svojih prethodnika, trebao pokazati da je u stanju donositi odluke kada je to potrebno, ne dozvoljavajući da se problemi gomilaju guranjem pod tepih. Situacija u međimurskom SDP-u nije kriza od nacionalnog značaja, ali je problem koji definitivno treba riješiti. Bernardić ovog puta nije prelomio, ali koju god stranu odlučio podržati treba to učiniti – jučer.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!