Vijesti / Politika
Politika
RAJKO OSTOJIĆ 'Matija Posavec ima izrazito veliki politički potencijal koji bi trebao ispoljiti na nacionalnom nivou'
n1/Screenshot, Međimurska županija

VIDEO

RAJKO OSTOJIĆ 'Matija Posavec ima izrazito veliki politički potencijal koji bi trebao ispoljiti na nacionalnom nivou'

Potpredsjednik SDP-a o pregovorima s međimurskim županom

Suglasni smo s međimurskim županom da se u eventualnoj izmjeni teritorijalnog ustroja poštuje povijesni te ojača regionalni status Međimurja, a županiji omoguće sredstva za normalno upravljanje Županijskom bolnicom, rekao je jučer u razgovoru za N1 televiziju potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić za nedjeljnog boravka u Čakovcu potvrdio da s međimurskim županom Matijom Posavcem, kao nezavisnim kandidatom, razgovaraju o suradnji u Trećoj izbornoj jedinici na predstojećim parlamentarnim izborima, na tu se temu referirao i potpredsjednik stranke Rajko Ostojić u jučerašnjem razgovoru na N1 televiziji. Iako se proteklih dana moglo pročitati da se Posavec već nalazi na drugom mjestu SDP-ove liste za Treću izbornu jedinicu, Ostojić je jučer, baš kao i Bernardić u nedjelju, jasno rekao da su pregovori još u tijeku i da je odluka na Posavcu.

N1: Kada već sada spominjete i ove skorašnje izbore znamo da ste se dogovorili s Damirom Bajsom i Međimurskim demokratskim savezom. Što je s međimurskim županom Matijom Posavcem?

OSTOJIĆ: Međimurski župan ima veliki, izrazito veliki politički potencijal. Izrazito je etabliran ne samo u svojoj županiji, nego u svim tim sjevernim županijama. Ne samo u Trećoj izbornoj jedinci, nego dijelom i u Drugoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Koprivničko-križevačku županiju. On taj svoj potencijal treba ispoljiti na nacionalnom nivou. Mi želimo s njime i pregovori su u tijeku. On će odlučiti. Vidite i sami da je župan Bajs pristupio nama. Visoko je vjerojatno da će to napraviti i Primorsko-goranski savez (PGS). Ostaje još pitanje IDS-a i nekih utjecajnih pojedinaca. Dobro došao župane Posavec!

Kao bivši ministar zdravstva Ostojić je podsjetio da je u njegovom mandatu pokrenuta inicijativa za osnivanjem Centra za intervencijsku kardiologiju u Županijskoj bolnici Čakovec. Rekao je da podupire Posavčevu ideju da se decentralizacijom Međimurju osigura više sredstava kako bi županija, kao osnivač, lakše upravljala Županijskom bolnicom.

N1: Što on traži za podršku? Zbog čega ti pregovori tako dugo traju?

OSTOJIĆ: On traži apsolutno decentralizaciju. Traži potpuno jasan način upravljanja sredstvima. Znate i sami, primjerice ja dobro znam zdravstveni sustav, da Županijska bolnica, ja sam ih odredio da budu Centar za kardiologiju obzirom da svaki drugi Hrvat pobolijeva i umire od srčanih infarkta, imaju sjajne liječnike, sjajne medicinske sestre. Njihov je trošak, plaćaju oni, a nemaju nikakva sredstva i nikakve mogućnosti da upravljaju tom bolnicom. To ćemo im omogućiti.

Govoreći o SDP-ovim planovima teritorijalnog preustroja Ostojić je rekao da namjeravaju racionalizirati broj općina i gradova. Status županija će se razmotriti, ali iz povijesnih razloga zasigurno se neće zadirati u poziciju Istarske i Međimurske županije, čiji bi se regionalni status trebao i ojačati, što je i jedan od zahtjeva župana Posavca.

Cijeli razgovor pogledajte u videu u nastavku članka, a opširnije o mogućoj suradnji sa županom Posavcem od 7:15.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!