Vijesti / Politika
Politika
EKSPLODIRAO SUKOB U MEĐIMURSKOM SDP-u Županijski odbor izglasao suspenziju predsjednika Novaka
Arhiva/eMedjimurje.hr

VEĆINOM GLASOVA

EKSPLODIRAO SUKOB U MEĐIMURSKOM SDP-u Županijski odbor izglasao suspenziju predsjednika Novaka

Takvu je odluku poduprlo 20 članova Županijskog odbora, dok ih je protiv bilo 18, uz jedan suzdržani glas

Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, jučer je suspendiran sa svih funkcija u stranci na dvije godine odlukom većine članova Županijskog odbora stranke. Prema informacijama kojima raspolažemo, takvu je odluku poduprlo 20 članova Županijskog odbora, dok ih je protiv bilo 18, uz jedan suzdržani glas.

Doznajemo, također, da Novak ima pravo žalbe na ovakvu odluku, o čemu bi već danas u Zagrebu trebala raspravljati Statutarna komisija SDP-a. Čini se da će njezina zadaća biti odlučivanje o tome kakva je većina potrebna za donošenje odluke o suspenziji predsjednika, iako nas naši sugovornici uvjeravaju da je za to potrebna obična većina, koja je i postojala, budući da je jučerašnjoj sjednici prisustvovalo 39 od 42 člana Županijskog odbora. S druge strane se tumači da su za odluku o suspenziji potrebna 22 glasa, odnosno većina ukupnog broja članova ovog tijela.

O nesuglasicama u međimurskom SDP-u unatrag godinu dana već smo pisali u nekoliko navrata. Činilo se da su se sukobi primirili nakon pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, ali su ubrzo još žešće eskalirali. Iako se već godinama govori o prijeporima između županijske i čakovečke gradske organizacije stranke, razmirice su se dodatno pojačale nakon što su se politički razišli predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak i potpredsjednik stranke te načelnik Općine Goričan Mario Moharić.

U oba navrata kada je Novak dobivao uvjerljivu većinu na izborima za županijskog predsjednika stranke, Moharić mu je bio jedan od najbližih suradnika. Nakon što je suradnja pukla iz razloga o kojima se i danas samo nagađa, s jednakom strašću nastavljen je sukob na čijem je početku Moharić suspendiran, a tajnik stranke Slađan Mihoci zamijenjen Mariom Medvedom. Stvari su dobile potpuno novi tijek kada je Statutarna komisija SDP-a RH, početkom ožujka, zbog kršenja stranačkog Statuta suspendirala čak dvije sjednice Županijskog odbora koje su bile ključne za donošenje prethodno navedenih odluka i tako rehabilitirala Moharića i Mihocija. Već tada je bilo vidljivo da podrška Novaku iz Zagreba nije tako čvrsta kao što se mislilo, što su njegovi oponenti ovdje odlučili u potpunosti iskoristiti.

Tako je 9. travnja na sjednici održanoj elektronskim putem Predsjedništvo međimurskog SDP-a osudilo suradnju i prikrivenu koaliciju Mladena Novaka i međimurskog HDZ-a. Novak na to nije reagirao, kao ni na nekoliko upita koje smo mu poslali, ali iz krugova koji su mu bliski stigla je poruka da je sjednica nelegitimna, jer ju nije sazvao predsjednik Županijske organizacije kao ovlašteni sazivač.

Nakon toga sjednica Predsjedništva ipak je sazvana i održana 24. travnja kada su joj prisustvovali i potpredsjednik te glavni tajnik SDP-a RH Rajko Ostojić i Nikša Vukas. Predsjedništvo je tada izglasalo nepovjerenje predsjedniku Novaku i predložilo nacionalnom Predsjedništvu pokretanje stegovnog postupka protiv njega te zauzelo stav da će se o tim zaključcima raspravljati na prvoj sljedećoj sjednici Županijskog odbora. To se i dogodilo u ponedjeljak, 11. svibnja, kada je, međutim, sjednica naprasno prekinuta. Naši podaci govore da je već prilikom utvrđivanja dnevnog reda nastao spor pa je predloženo podržao 21 član Županijskog odbora, 17 ih je bilo protiv, a 4 suzdržanih.

Nakon rezultata glasanja započela je velika svađa upravo oko toga kakva je većina potrebna da bi odluka bila pravovaljana, odnosno tvrdilo se da su potrebna 22 glasa, što je izazvalo revolt onih koji su skupili glas manje. Kako doznajemo pale su i teške riječi, prozivke i uvrede, pa je bilo i prijetnji sudskim tužbama. Situacija se donekle primirila nakon dolaska potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića i saborskog zastupnika Arsena Bauka. Odlučeno je da će se sjednica ponoviti u četvrtak, a s obzirom da je većinska grupacija tvrdila kako su zaključci Predsjedništva prikazani nepotpuno, pa samim time i krivotvoreni, jer im nije priloženo kompletno obrazloženje dogovoreno je da se cjeloviti materijal prezentira na jučerašnjoj sjednici.

Također, prema našim izvorima, dogovoreno je da će se sjednica održati po principu, neformalno rečeno, „winner takes it all“, odnosno da će se dati za pravo grupaciji koja bude imala većinu, makar i za jedan glas i da će se svi koji ostanu u manjini prikloniti daljnjem zajedničkom djelovanju u interesu stranke.

Tako smo došli i do jučerašnje sjednice, o čijem smo raspletu pisali uvodno. Zanimljivo je da se među grijesima zbog kojih se tražila suspenzija predsjednika Novaka uz kršenje stranačkih pravila i procedura te loše stanje na terenu i gubitak članstva navodi i kazna Porezne uprave. U obrazloženju stoji da se radi o kazni od 1,3 milijuna kuna, plaćenoj u kolovozu prošle godine, zbog nesrazmjera imovine i utvrđenih primanja za nadzirane godine poslovanja od 2011. do 2013. To bi, prema onome što piše u obrazloženju, stranci predstavljalo nepremostiv teret u izbornoj godini kada je upravo antikorupcijski plan jedna od temeljnih točki s kojima SDP ide na izbore.

Dugotrajni sukobi u međimurskom SDP-u, koji su se mjesecima gurali pod tepih uz obrazloženje da se radi o unutarstranačkim stvarima, tako su, kako to obično biva, eksplodirali u najgore moguće vrijeme. Naime, nakon što je premijer Plenković najavio raspuštanje Sabora u ponedjeljak, izvjesno je da ćemo na parlamentarne izbore krajem lipnja ili početkom srpnja. Veliko je pitanje u kakvom će ih sada stanju dočekati međimurski SDP, koji je, pokazuje to i ishod jučerašnjeg glasanja, duboko podijeljen.

S obzirom da se u dosadašnjoj unutarstranačkoj borbi nisu birala sredstva, pitanje je što bi još sljedećih dana moglo isplivati na površinu. Zato ni povjerenik koji bi trebao biti postavljen uz konzultacije s Iblerom, koji je i jučer bio zastupljen s tročlanom delegacijom koju si činili Ostojić, Vukas i Bauk, neće imati nimalo lagan posao.

Kako bismo ovu priču rasvijetlili sa svih strana za komentar cijele ove situacije obratit ćemo se i Mladenu Novaku te središnjici stranke u nadi da ćemo dobiti konkretnije odgovore od toga da se radi o unutarstranačkoj stvari.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!