Trećina proračuna Općine Orehovica ide za romsko naselje

U romskom naselju u Orehovici, u kojem živi petstotinjak mještana, ostali su iznenađeni kad su čuli da će skoro trećina općinskog proračuna za 2013. godinu biti uložena u uređenje njihova naselja.

– Velika je hrabrost planirati proračun u kojem je gotovo 30 posto rashoda predviđeno za naše naselje. To je velik zalogaj – priznao je predsjednik Mjesnog odbora romskog naselja i vijećnik Krunoslav Vuk. Mještani kažu da se nikad nije toliko ulagalo u selo. Zbog odnosa prema romskoj nacionalnoj manjini, Općina Orehovica često se ističe kao primjer u Hrvatskoj.

– Proračun nije predizborni jer, ako se oduzme sanacija deponija u romskom naselju u visini od 1,4 milijuna kuna, dobivamo standardni proračun – kazao je načelnik Franjo Bukal (HNS). Od Ministarstva regionalnog razvoja očekuje se i 300.000 kuna za izgradnju pristupne ceste i još 100.000 kuna za izradu platoa na koji će biti postavljen veliki šator. Uz pomoć EU ove je godine u infrastrukturu uloženo čak sedam milijuna kuna.

– Polako je do svijesti mještana počela dolaziti činjenica da Općina kontinuirano radi na projektima kako bi poboljšala uvjete života, i da ništa ne pada sa neba – rekao je Bukal, koji je izabran i za člana Povjerenstva za praćenje Nacionalnog programa za Rome. Tamo ima priliku upozoravati na nelogičnosti u kriterijima za dodjelu novca.

– Već se vide rezultati jer nam je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dodijelio 300.000 kuna za pokriće izdataka pri izgradnji infrastrukture u naselju. Nije dovoljno poslati dopis u Zagreb, već treba razgovarati izravno s onima koji odlučuju o raspodjeli novca – rekao je.

U radovima u romskom naselju Općina ima veliku podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Općina je odradila sve obveze planirane u projektu Europske unije ROKIC:”DROM”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije