Regionala poziva Vladu RH na što bržu decentralizaciju

U petak je u Čakovcu održana sjednica Regionale, zajednice hrvatskih regionalnih stranaka. Čelnici MDS-a, Međimurskog demokratskog saveza, PGS-a, Primorsko-goranskog saveza i ZDS-a, Zagorske demokratske stranke, uputili su, a povodom prve godine obnašanja vlasti aktualne koalicije, poziv Vladi RH za što žurnijom decentralizacijom Hrvatske.

Regionalne stranke ističu da je Hrvatska još uvijek visokocentralizirana država i da je ta centraliziranost jedan od uzroka teške gospodarske i socijalne krize u kojoj se Hrvatska danas nalazi. Podsjećaju kako si je u svom Izbornom programu Plan 21. vladajuća koalicija dala  zadatak da krene ozbiljno u proces decentralizacije Republike Hrvatske.

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 23. veljače 2012. godine donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave kojom su određene zadaće povjerenstva, sastav povjerenstva i obaveza Nacionalnog povjerenstva da do 30. rujna 2012. godine utvrdi za Vladu Republike Hrvatske.

Odnosi se to prijedlog mjera za ostvarivanje ciljeva decentralizacije, administrativnog (teritorijalni preustroj), funkcijskog (podjela nadležnosti u obavljanju javnih poslova) i fiskalnog (izvori financiranja) preustroja, te potrebno vrijeme, financijske i ostale resurse potrebne za provođenje cjelokupn og procesa decentralizacije. No, povjerenstvo je do danas održalo dvije sjednice bez nekih konkretnih rezultata.

S obzirom da do sada, kada bilježimo prvu godinu rada ove Vlade,  nisu ostvarene planirane zadaće i mjere u cilju decentralizacije RH,  pozivamo Vladu RH da krene u proces što žurnije decentralizacije, posebno fiskalne, Republike Hrvatske. Na sjednici Regionale određen je i novi koordinator rada te zajednice u sljedećih godinu dana. Regionalu će voditi Željko Pavlic, predsjednik MDS-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije