PREDSTAVLJENE PROGRAMSKE SMJERNICE SDP-a

ČAKOVEC Davor Bernardić: ‘O koaliciji s HDZ-om ne razmišljamo ni u noćnoj mori’

Upitan hoće li Međimurje imati ministra bude li SDP formirao Vladu Davor Bernardić je izbjegao izravan odgovor. Kad smo ga zamolili da bude konkretan kratko je naveo da je Stjepan Kovač šef Koordinacije gradonačelnika, načelnika i župana SDP-a za cijelu Hrvatsku. Znači li to, prevedeno s Bernardićevog jezika, da bi, u takvom razvoju događaja, čakovečki gradonačelnik bio bliže ministarskom mjestu od predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka?

Danas je u čakovečkoj Dvorani Scheier predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić okupljenim članovima predstavio Programske smjernice stranke za predstojeće parlamentarne izbore. Uz članove SDP-a iz Međimurja, ali i ostalih županija s područja Treće izborne jedinice skupu su prisustvovali i Koordinator Treće izborne jedinice Željko Kolar, predsjednica SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić-Vupora, predsjednik SDP-a Međimurske županije Mladen Novak te saborski zastupnik stranke i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Prije početka prezentacije, Bernardić je novinarima pobrojao ključne točke programskih smjernica.

– Svjesni da je 150 tisuća ljudi napustilo našu zemlju u mandatu ove Vlade SDP je koncentriran ponuditi građanima naše zemlje rješenja za bolji život i za rast životnog standarda. To znači da ćemo inzistirati na rastu plaća i mirovina, prvenstveno minimalne plaće što je posebno važno ovdje u Međimurju, ali i na cijelom Sjeveru. Zalagat ćemo se i za porezno rasterećenje rada. Tako bismo odmah, u startu, podigli plaće za više od 500 kuna za otprilike 800 tisuća radnika. Jednako nam je važno pravedno i solidarno društvo.

Protiv korupcije ćemo se boriti tako što će napokon biti donesen Zakon o porijeklu imovine, a planiramo ojačati ulogu poreznog USKOK-a i ojačati pravosuđe. Vrijeme je da ubojice, nasilnici i silovatelji budu u zatvoru, a ne na slobodi. Zemlja nam se guši u korupciji što potvrđuje i poruka Europske komisije da je naša Vlada najkorumpiranija u cijeloj Europskoj uniji. Zato SDP ima plan kako očistiti zemlju od korupcije, što bi otvorilo pretpostavke i za rast gospodarstva. Zamislite da milijarde koje sada cure kroz koruptivne aktivnosti u privatne, interesne džepove usmjerimo u plaće i morovine.

To će ljudima podići standard i zaustaviti iseljavanje. Ključna komponenta našeg programa, o kojoj sam danas razgovarao s predsjednikom međimurskog SDP-a Mladenom Novakom i čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem je upravo ono što oni rade ovdje u Međimurju. To je osiguravanje krova nad glavom za mlade obitelji i ljude koji žele ostati u Hrvatskoj. 

Naš zadatak biti će subvencionirati najam, pogotovo za mlade obitelji i graditi stanove za dugoročni najam kako bi ljudi, uz dobro plaćen posao, imali i osiguran krov nad glavom, rekao je Bernardić.

Upitan hoće li SDP u Trećoj izbornoj jedinici surađivati s međimurskim županom Matijom Posavcem kao nezavisnim kandidatom, Bernardić je malo toga otkrio.

Mi smo ovdje u koaliciji na razini županije i u kontaktu smo. Razgovaramo i o svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme. Razgovarat ćemo sa svima koji su ovoj zemlji kadri osigurati nužme promjene. Vrijeme je da Hrvatska ne bude taoc vladajućih, korupcije i afera i da stvari koje su danas normalne u Hrvatskoj i koje se podrazumijevaju poput nasilja, kriminala, kaosa i korupcije zamijenimo s riječima koje treba vratiti u javni prostor, a to su: rad, odgovornost, znanje, izvrsnost i poštenje. Bez poštenja ništa, poručio je Bernardić.

Još smo manje saznali kad smo ga upitali hoće li u Vladi, bude li je nakon izbora formirao SDP, netko od ministara biti iz Međimurja?

– Mi danas ovdje ne formiramo Vladu nego prezentiramo program za budućnost naše zemlje. Nama je u fokusu u prvom redu program. Mi smo u posljednjih mjesec i pol dana u stranci pokrenuli sve ključne procese od formiranja izbornog stožera do imenovanja koordinatora izbornih jedinica kao što je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koordinator ovdje u Trećoj izbornoj jedinici. SDP ima samo dva župana, ali obojica su vrhunski i nitko se s njima ne može mjeriti u Hrvatskoj. Sjever Hrvatske pokazuje da ima ne samo veliki kadrovski potencijal, nego ima i veliki gospodarski potencijal koji će SDP sigurno znati iskoristiti.

Mi u Hrvatskoj moramo osigurati takve uvjete za poduzetništvo da onima koji su ispred ne vežemo utege oko nogu, nego ih pokušamo stimulirati da, figurativno, trče još brže. Kao što se Mladen Novak u svom “Klubu 1000” zalagao za humani kapitalizam, odnosno za prosječnu plaću od 1.000 eura, tako ćemo i mi osloboditi ukupni gospodarski potencijal ne samo Međimurja, nego cijelog Sjevera. Porezno ćemo rasteretiti rad i omogućiti da HBOR kreditira poduzetničke projekte. Trenutno je, nažalost, količina novaca koja ide iz HBOR-a duplo manja nego za vrijeme naše Vlade. Oni danas većim dijelom financiraju građane i, posebno, državu zato što se na taj način mogu naplatiti. Planiramo i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta, ukidanje nepotrebno regulatarno izvještavanje kako bi gospodarstvu omogućili da diše, raste i razvija se.

Bernardića smo podsjetili da se i u predsjedničkoj kampanji Zorana Milanovića o Međimurju govorili u superlativima, ali u njegovom savjetničkom timu na kraju nije bilo nikoga iz naše županije. Kad smo inzistirali na konkretnom odgovoru kratko je rekao.

– Vi znate da Stjepan Kovač vodi Koordinaciju gradonačelnika, načelnika i župana SDP-a za cijelu Hrvatsku. Mislim da je to jedna simbolična, ali s druge strane i konkretna poruka koja dolazi upravo iz Međimurja -rekao je.

Jednako sažet Bernardić je bio i na novinarsko pitanje o mogućoj velikoj koaliciji s HDZ-om.

– O velikoj koaliciji se ne razmišlja ni u jednoj primisli, čak niti u noćnim morama. Budite bez brige. SDP će formirati stabilnu Vladu i predvodit će pobjedničku koaliciju, zaključio je Bernardić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije