DODIJELJENE STIPENDIJE UČENICIMA

VIDEO Andrej Plenković u Čakovcu: ‘Stvaramo povoljniji okvir za naše učenike, ali i poduzetnike i obrtnike’

- Stvaranje novog kvalitetnog radnog mjesta smatramo najboljom demografskom mjerom te smo iz tog razloga stipendije već za ovu školsku godinu podigli za 100 posto - rekao je ministar Darko Horvat

Na danas održanoj svečanosti dodjele stipendija, održanoj pod krilaticom “Gdje su ruke, ima i struke” u Tehničkoj školi u Čakovcu, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je 186 stipendija učenicima Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec, koji se obrazuju za 15 različitih zanimanja iz sustava vezanih obrta.

Sredstva namijenjena stipendiranju učenika u srednjem strukovnom obrazovanju povučena su iz fondova Europske unije kroz projekt “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”. Također, ovom je prilikom dodijeljeno i 16 ugovora za naukovanje u obrtničkim zanimanjima, namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima kod kojih će učenici odrađivati stručnu praksu s ciljem stjecanja što većeg iskustva, u čemu će im zasigurno pomoći i njihovi mentori unutar svakog poduzeća.

Ove dvije vrste potpora zapravo su dio jednog projekta vrijednog 250 milijuna kuna, kojeg Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, a sve s ciljem jačeg poticanja upisa učenika u strukovna zanimanja, koja su već godinama u Hrvatskoj deficitarna.

Stipendije su konkretan primjer poticanja i ulaganja u obrazovnom sustavu

– Kvalitetno obrazovanje preduvjet je gospodarskog rasta i razvoja svakog modernog društva koji lovi korak s trendovima četvrte gospodarske revolucije. Zbog toga je ključno da napravimo poveznicu u trokutu između poduzetnika, akademske zajednice i državnih institucija, odnosno da upisne kvote bolje povežemo s potrebama tržišta rada. Zbog toga je važno da se i vi sami oplemenjujete u svemu što radite, jer svi zajedno moramo imati na umu da u tržišnom gospodarstvu nitko ne spava – rekao je tom prilikom predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je svojim dolaskom dao snažnu potporu cijelom ovom projektu.

– Stvaramo povoljniji okvir za naše učenike, ali i poduzetnike i obrtnike. Na jednoj strani mijenjamo zakone kako bi oni realnije odražavali naše današnje potrebe, dok s druge strane dajemo poticaj kroz brojne mjere. Ovaj projekt je konkretan primjer toga, ali i pokazatelj važnosti našega članstva u Europskoj uniji, s obzirom da sredstva namijenjena za ovaj projekt dolaze iz ESF – zaključio je premijer Plenković.

Uz njega, ovom su događaju prisustvovali i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te mnogi drugi visoki uzvanici i gosti, poduzetnici i obrtnici, te naravno učenici i njihovi nastavnici.

U ovoj školskoj godini iznos stipendija udvostručen, primit će je više 4.200 učenika

– Ovaj projekt nije samo uspjeh Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, već rezultat kvalitetne međuresorne suradnje te u konačnici pokazatelj puta kojim ova Vlada želi ići prema naprijed. Stvaranje novog kvalitetnog radnog mjesta smatramo najboljom demografskom mjerom, te smo iz tog razloga stipendije već za ovu školsku godinu podigli za 100 posto – rekao je tom prilikom ministar Horvat, istaknuvši kako je važno naglasiti da iznos tih stipendija neće remetiti poreznu olakšicu roditeljima.

– Provođenjem ovog projekta došli smo do toga da dijete u prvom razredu srednje strukovne škole, kroz ugovor o stipendiranju te naukovanje, ima mogućnost dobiti naknadu na razini minimalne plaće – zaključio je ministar.

Broj stipendista unutar već spomenutog projekta raste iz godine u godinu, pa je tako u protekle tri školske godine dodijeljeno gotovo 7.000 stipendija u vrijednosti od 61,5 milijuna kuna. Za ovu školsku godinu 2019./2020. pristiglo je preko 5.000 prijava te se očekuje da će biti dodijeljeno ukupno više od 4.200 stipendija u ukupnom iznosu od 75,6 milijuna kuna. Važno je napomenuti kako su se do 2016. godine stipendije dodjeljivale iz sredstava Državnog proračuna, dok su od 2016. pa nadalje sredstva osigurana iz europskih fondova.
 
Učenici imaju mogućnost primati naknadu u visini iznosa minimalne plaće

U okviru ovog projekta napravljena su dva velika iskoraka. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija jer se s prethodnih 9.000 kuna povećao na 18.000 kuna godišnje, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanja (70 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu). U tom dijelu Ministarstvo obrtnicima i pravnim osobama sufinancira 80 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, na način da je 85 posto sredstava sufinancirano iz ESF-a, dok je 15 posto udio nacionalnog sufinanciranja iz državnog proračuna.

Po prvi put je postignuto da trošak nagrade učenika bude minimalan za gospodarske subjekte koji provode naukovanje za obrtnička zanimanja. Naime, Ministarstvo učenicima dodjeljuje 18.000 kuna stipendije na godišnjoj razini, a poduzetniku koji sudjeluje u obrazovanju učenika, odnosno naukovanju, sufinancira 80 posto troška učeničke nagrade. Uz to, gospodarskim subjektima kod kojih su učenici na naukovanju, može se dodijeliti iznos od 60.000 kuna godišnje po mentoru.

Tijekom same svečanosti dodatno je naglašeno kako poduzetnik koji sudjeluje u obrazovanju učenika može tog istog učenika po završetku njegovog školovanja i zaposliti. U tom slučaju, a zahvaljujući poreznoj reformi od 1. siječnja 2020. godine, država će rasteretiti poduzetnika u vidu smanjenja poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada (plaće) za 100 posto za zaposlenika do 25 godina života, odnosno za 50 posto od 26. do 30. godine života. 

Zaključno, uz stipendiju koja sada iznosi 1.500 kuna mjesečno, učenik kroz Ugovor o naukovanju može ostvariti pravo na nagradu u iznosu 1.750 kuna mjesečno, a pri tome i dalje biti porezna olakšica svojim roditeljima. U tom slučaju, učenik bi kroz nagradu i stipendiju mjesečno ostvario primanja od 3.250 kuna, što je iznos minimalne plaće u RH za 2020. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije