Vijesti / Politika
Politika
SKUPŠTINA Aktualni sat obilježila rasprava o crnoj prometnoj statistici i Županijskoj bolnici Čakovec
Međimurska županija

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

SKUPŠTINA Aktualni sat obilježila rasprava o crnoj prometnoj statistici i Županijskoj bolnici Čakovec

Prva sjednica Skupštine Međimurske županije u 2020. godini održana je u četvrtak, 6. veljače 2020. godine, a na dnevnom redu našlo se 12 točaka.

Vijećnici Skupštine održali su aktualni sat na kojem je postavljeno 13 pitanja, a otvorio ga je vijećnik Goran Kozjak koji je nastavio pitanje s posljednje sjednice o načinu rada Županijske bolnice Čakovec i očitovanju liječnika koje je upućeno nadležnim službama.

Vijećnica Vesna Sobočanec postavila je pitanje zašto natječaj za opremanje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu nije objavljen pred kraj građevinskih radova te ju je zanimalo može li Županija utjecati ili izgraditi dječje vrtiće te domove za starije i nemoćne, s obzirom na demografska i gospodarska kretanja koja ukazuju da su ovakve ustanove potrebnije u većem broju.

Župan Matija Posavec odgovorio je da financijska konstrukcija izgradnje i opremanja škole u Pribislavcu nije bila zatvorena u vrijeme završavanja građevinskih radova stoga natječaj za opremanje nije bilo moguće ranije otvoriti, no nova zgrada škole za mjesec će dana biti u potpunosti završena i opremljena. Također, istaknuo je da su za izgradnju vrtića odgovorni gradovi i općine, ali i da se na području Međimurja izgrađuje, dograđuje i obnavlja čak 12 dječjih vrtića, dok je za otvaranje novih domova za starije i nemoćne osobe potrebno naći investitore kroz neki oblik javno-privatnog partnerstva.

Vijećnik Željko Pavlic osvrnuo se na sve veći broj nesreća na području Međimurja te postavio pitanje hoće li se sazvati sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Također, prenio je upite radnika iz tvrtke MEISO iz Goričana koje zanima hoće li im biti vraćena privatna sredstva koja su uplaćivana u „Kasu uzajamne pomoći“.

„Sve je veći broj prometnih nesreća i poginulih u prometu, a crne brojke ukazuju na dvije kritične točke u Međimurju – županijsku cestu uz derivacijski kanal HE Dubrava i dionicu državne ceste od Štefanca do Preloga. Županija će uputiti prijedlog izgradnje kružnog toka na državnoj cesti, dok za rješenja problema na županijskoj cesti uz derivacijski kanal čekamo prijedlog struke.“, odgovorio je župan Posavec dodavši da je slučaj tvrtke MEISO tužna i nepravedna priča koja se mogla riješiti državnim jamstvima da je bilo sluha i razumijevanja Vlade RH i Ministarstva gospodarstva. Pisane odgovore tražili su vijećnik Ervin Vičević na pitanje o dogovorenim i izglasanim dopunama promjena prostornog plana Županije koje je Zavod za prostorno planiranje do sada proveo te vijećnica Jasna Ciboci o točnom broju educiranih specijalista radiologije za očitanje dijagnostike magnetne rezonance.  

Vijećnik Franjo Cimerman postavio je pitanje o tome koliko u Županijskoj bolnici Čakovec ima odjela koji imaju postavljeno više kreveta nego je ugovoreno s HZZO-om te koliki postotak medicinskih sestara mora raditi više nego je to propisano nacionalnim standardima. Župan Posavec istaknuo je da naši liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje obavljaju iznimno kvalitetan posao te da će se sukladno potrebama zaposliti novo osoblje.

Vijećnik Igor Ivković pohvalio je projekt snimanja filma „Črna mati zemla“ koji će se velikim dijelom odvijati na području Međimurja uz potporu Međimurske županije, dok je vijećnik Mladen Čonka potaknuo raspravu o uređaju magnetne rezonance i rješavanje problema dugih lista čekanja. Župan Posavec kazao je da se planira uspostaviti 24-satno funkcioniranje uređaja kojim bi se smanjile liste čekanja. Za koliko je smanjena prosječna brzina prometa, je li došlo do smanjenja broja nesreća na mjestima gdje su postavljene kamere za nadzor prometa, koliki je priljev sredstava postavljanjem nadzornih kamera i na čiju su odluku one postavljene, zanimalo je vijećnika Damira Grašića, koji je zatražio odgovor pisanim putem.

Također, postavio je pitanje tko je izradio elaborat kojim je iskazano da će se energetskom obnovom Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec smanjiti troškovi za 70% te tko je odgovoran da skinuti građevinski materijali nisu prodani već su besplatno ustupljeni izvođačima radova. Odgovor na pitanje dobit će pismenim putem. Vijećnicu Ivančicu Somođi zanimalo je što su mobilni timovi poduzeli po pitanju sigurnosti u romskim naseljima. Privremeni pročelnik UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Kristijan Srpak odgovorio je da su mobilni timovi još uvijek u fazi ustrojavanja, no da su u tri navrata obišli romska naselja i to Parag, Kuršanec i Orehovicu gdje su započeli provoditi svoje aktivnosti na terenu. Od strane pojedinih službi povratne reakcije na djelovanje mobilnih timova su pozitivne.

Vijećnik Branimir Bunjac osvrnuo se na bušotinu „Selnica 1 istok“ te je postavio pitanje odvija li se na bušotini postupak hidrauličkog frakturiranja, no župan Posavec je istaknuo da Međimurska županija nema nadležnost niti pravo nadzora nad spomenutom bušotinom. Vijećnik Matjaš Oršuš upitao je župana Posavca je li upoznat s informacijama o inicijativi organiziranja prosvjeda protiv Roma te što će učiniti vezano s tim pitanjem. Župan Posavec odgovorio je da nije upoznat s informacijom o organiziranju prosvjeda protiv Roma:

„Naše stanovništvo i zajednica učinili su sve što su mogli kako bi popravili situaciju, no sada apeliramo samo na jednu stvar – poštujte red i zakone. Postoje prava, ali postoje i obaveze. Ne prozivamo kompletnu romsku zajednicu, već problematične pojedince i tolerancija većinskog stanovništva ide kraju. Potrebno je da obje strane budu otvorene za kompromis i dijalog. Budite primjer i bavite se konkretnim problemima. Pomozite nam da zaštitimo većinsko i manjinsko stanovništvo od problematičnih pojedinca i kriminalaca koji teroriziraju našu zajednicu.“

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!