HSU MEĐIMURJA

PETICIJOM PROTIV POSKUPLJENJA Skupljeno preko 50.000 potpisa protiv više cijene dopunskog osiguranja

U Međimurju je skupljeno čak 4.549 potpisa. Najavljen je i prijedlog zakona po kojem bi oni s nižim prihodima HRT-ovu mjesečnu pretplatu plaćali 40 kuna mjesečno

Krajem prošle godine Hrvatska stranka umirovljenika organizirala je prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži da cijena police dopunskog osiguranja ostane na mjesečnoj razini od 70 kuna.

Prema riječima potpredsjednika ŽO HSU-a Zlatka Marciuša, koji nakon povlačenja Valentina Kočile s predsjedničke pozicije vodi organizaciju do novih izbora, takvu je peticiju na nacionalnoj razini podržalo preko 52 tisuće građana.

U Međimurju je skupljeno čak 4549 potpisa. Osim što se traži da cijena ostane ista, s obzirom da je najavljen rast sa sadašnjih 70 na 89 kuna mjesečno, predlaže se i povećanje mirovinskog cenzusa za besplatno dopunsko osiguranje. Takvo pravo trenutno pripada obiteljima gdje je prosjek po članu 1516 kuna, dok je za samce taj iznos 1939 kuna.

HSU smatra da bi se cenzus za dobivanje besplatnog dopunskog osiguranja trebao podići kod obitelji na 1830 kuna po članu, a za samce na 2.340 kuna. Ova je peticija prošlog tjedna uručena predsjedniku Sabora RH Gordanu Jandrokoviću, a inicijatori očekuju njezino upućivanje u zakonsku proceduru.

U ovoj prigodi najavljen je i novi prijedlog zakona kojeg će saborski zastupnici HSU-a Silvano Hrelja i Tomislav Žagar također uputiti u saborsku proceduru. Njime se predlaže da vlasnici TV prijemnika samci, čiji mjesečni prihod nije veći od 2.340 kuna, te članovi kućanstava čiji mjesečni prihod po članu nije veći od 1830 kuna plaćaju mjesečnu pretplatu HRT-u u iznosu od 40 kuna. Ujedno, HSU smatra da se sve građane s mjesečnim prihodima do 1.500 kuna u cijelosti treba osloboditi mjesečne pristojbe koja trenutno za njih iznosi 40 kuna.

Današnjoj konferenciji za novinare nazočili su i Dragutin Bajsić i Franciska Ćetković koja je govorila o aktivnostima i prijedlozima stranke vezanim uz 2020. godinu kao Godinu borbe protiv siromaštva. O tome opširnije pišemo sutra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije