OSTVARENJA I PLANOVI OPĆINE ŠENKOVEC

SAŠA HORVAT ‘Želimo i dalje svake godine realizirati barem jedan kapitalni projekt’

Nakon što su ove godine završili dogradnju Dječjeg vrtića Vrapčić, u Općini Šenkovec se okreću realizaciji novih projekata

S tamošnjim načelnikom Sašom Horvatom razgovarali smo o aktualnim općinskim temama, kao i planovima za predstojeće razdobolje.

Koji su najvažniji projekti Općine Šenkovec realizirani u 2019.godini?

Kao i proteklih 10 godina od kada ovaj tim ljudi vodi općinu, oduvijek smo vodili brigu da racionalno te u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima brinemo o napretku i poboljšanju uvjeta života svih mještana obaju naselja Općine Šenkovec. Iz tog razloga smo svake godine realizirali najmanje jedan kapitalni projekt, što nam je ostavilo dovoljno prostora za rješavanje tekućih obveza vezanih uz uređenja i održavanja objekata i infrastrukture u oba naselja. Tijekom 2019. godini završili smo kapitalni projekt dogradnje DV Vrapčić, čime je otvoren prostor za dvije nove skupine i neophodne popratne sadržaje. Cijena dogradnje vrtića iznosila je oko 3 milijuna kuna. U općinskom proračunu smo osigurali milijun kuna, kroz natječaj Ministarstva demografije, obitelji,mladih i socijalne politike dobili smo bespovratna sredstva u visini od dodatnih milijun kuna, dok se za preostalih milijun kuna, do pune cijene, općina bila primorana zadužiti. Uz ovu kapitalnu investiciju, općina je u naselju Knezovec provela rekonstrukciju centralnog grijanja u tamošnjem Društvenom domu. Tamo je dotrajala instalacija zamijenjena novim radijatorskim grijanjem za što je izdvojeno oko 60 tisuća kuna. U naselju Šenkovec napravljena je nova fasada i nadstrešnica na gospodarskom objektu preko puta općinske zgrade.

Zbog indeksacije kojom je Općina Šenkovec prema razvijenosti uvrštena gotovo pri samom vrhu jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj imate dosta poteškoća u pristupu natječajima za europski novac. Kako se nosite s tim problemom?

Nova indeksacija općina i gradova našu je općinu svrstala na visoko 66. mjesto najrazvijenijih u Hrvatskoj, među ukupno 555 jedinica lokalne samouprave. S jedne strane kao općinsko vodstvo smo vrlo ponosni na takvu kategorizaciju, jer predstavlja svojevrsno priznanje dobrom vođenju općine i gospodarenju proračunskim sredstvima proteklih godina. Nažalost, s druge strane ta činjenica ima negativan učinak prilikom kandidiranja projekata prema ministarstvima i europskim fondovima, jer nas već u samom startu isključuje iz utrke za bespovratna sredstva. Problem je u tome što sama ministarstva raspisuju natječaje na taj način da u njih odmah uvrste visinu indeksa razvijenosti. Već duže vrijeme se borim i apeliram na sva ministarstva da to ne rade, jer u natječaju ne bi trebalo u samom startu isticati do kojeg indeksa razvijenosti se netko može kandidirati. Na taj se način kažnjavaju općine koje su dobro radile, a to nije u redu. Natječaj treba raspisati tako da se mogu prijaviti svi, a prema indeksu razvijenosti neka se odredi u kojem će postotku pojedina jedinica lokalne samouprave dobiti sufinanciranje projekta. Razumijevanje za takav prijedlog dosad je iskazalo jedinio Ministarstvo demografije, pa smo, zahvaljujući tome, dobili milijun kuna, što je bila trećina sredstava potrebnih za dogradnju dječjeg vrtića. Za malu općinu poput naše to je pozamašna svota novaca.

Intenzivno se radi na sjevernoj obilaznici Čakovca. Što će to značiti za Šenkovec s obzirom na veliku prometnu opterećenost kojoj je izložen?

U ovom trenutku sjeverna zaobilaznica Čakovca nije projekat koji će direktno utjecati na prometnu situaciju u našoj općini, odnosno rasterećenje prometa na državnoj cesti DC209 koja je ujedno i žila kucavica naselja Šenkovec, jer njome dnevno prođe otprilike 14 tisuća vozila. Međutim, uloga sjeverne zaobilaznice za nas će postati važna u trenutku postati cesta spasa za mještane naselja Šenkovec u onom trenutku kada se na nju spoji dio nove državne ceste koji će ići od Krištanovca. Ta se trasa potom nastavlja na liniji Novo Selo Rok-Žiškovec- Mačkovec i dio Mihovljana prema Pribislavcu gdje bi se trebala spojiti na sjevernu obilaznicu. Samim time rasteretio bi se promet kroz sam centar naselja Šenkovec, pogotovo kamionski i teretni. Kada do toga dođe tada će za naše mještane to u velikoj mjeri postati cesta spasa.

Ovih dana aktualiziralo se pitanje županijske ceste prema Slakovcu ?

Pratio sam posljednje napise u medijima na tu temu, inicirane vijećničkim pitanjem Ivana Klekara na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća. O tome sam već govorio, ali, ako je potrebno, po ne znam koji put ću ponoviti da županijska cestu između Slakovca i Šenkovca nije u nadležnosti Općine Šenkovec. Njome upravlja Županijska uprava za ceste (ŽUC) tako da na odluke vezane uz tu cestu Općina Šenkovec i ja kao njezin načelnik ne možemo baš nikako utjecati. Podsjećam da su prijašnji načelnici naše općine pokušavalili dogovoriti asfaltiranje dok je cesta bila u vlasništvu općine. Međutim, budući da bi se time dodatno opteretio već i onako teško izdrživ promet na državnoj cesti DC209 ta ideja nije prošla. Napominjem da bi se time ugrozili i svi sudionici prometa u ulici Valenta Morandinija. Tamo se uz prometnicu proteže kanal Hrvatskih voda, pa je i sada problem mimoilaženja dvaju osobnih vozila, a kamoli da se mimoiđu autobus i kamion. Kakav bih ja bio načelnik kad o svemu tome ne bih vodio računa i dodatnim opterećenjem prometa ugrozio sigurnost svojih mještana koji su mi dali povjerenje.

Ove ste godine nastavili suradnju s Gradom Rovinjem na turističkom planu. Planirate li i ubuduće neke zajedničke projekte, na kojem planu su vam dobrodošla njihova iskustva i kako vidite daljnji turistički razvoj općine?

Iznimno smo ponosni na suradnju s istarskim gradovima koju smo pokrenuli zajedno s načelnikom Općine Nedelišće Darkom Daniom. To je, u konačnici, rezultiralo sastankom dvaju župana i potpisom sporazuma o suradnji između dvije najrazvijenije županije u Hrvatskoj za koje se pokazalo da funkcioniraju skoro na identičan način, jer u prvi plana stavljaju razvoj i dobrobit ljudi. Ova suradnja je samo dokaz kako i manje općine naše županije imaju što za pokazati znatno razvijenijim gradovima Istarske županije, posebno kada su u pitanju naša iskustva u realizaciji zahtjevnih i složenih projekata. No isto tako je činjenica da smo temeljem njihovih iskustava i mi, u naše dvije općine, naučili mnogo korisnih stvari. Već početkom 2020. godine dogovoren je radni posjet predstavnika komunalnih i vodoopskrbnih tvrtki Grada Rovinja kako bi se izmijenila iskustva u gospodarenju otpadom, zbrinjavanju oborinskih voda i kanalizacije, susret i razmjena iskustva ravnatelja naše škole i predstavnika ravnatelja rovinjskih škola, kao i razmjena iskustava u svim ostalim vidovima djelovanja jedinica lokalne samouprave.

Nedavno je jednoglasno usvojen općinski proračun za slijedeću godinu. Koji će je projekti obilježiti?

Prije svega moram izraziti zadovoljstvo što smo proračun usvojili jednoglasno, jer to dosada nije bio slučaj. Ne želeći upirati prstom ni na koga u Općinskom vijeću još jednom želim naglasiti i poručiti da se u ovako malim općinama ne smijemo baviti politikanstvom, da trebamo odbaciti stranačke predznake i u potpunosti se posvetiti onome za što su nam birači dali povjerenje, a to je dobrobit svih mještana naše općine. Poznata je stvar da smo 2009.godine, kada smo preuzeli vlast, odradili sve zatečene projekte, bez obzira na to tko je napravio projektnu dokumentaciju ili ishodio važeću građevinsku dozvolu. Poštovali smo te projekte kao prioritetne jer su takvi i bili, a nismo se igrali politike i bojkotirali ono što je bilo za dobrobit svih mještana. Poznati smo po tome da uvažavamo kvalitetne prijedloge bez obzira od koga iz Općinskog vijeća dolaze. Međutim, jednako tako smo dali do znanja da ne želimo napuhavati proračun projektima koje je nemoguće ostvariti, jer to smatramo neozbiljnim i populističkim mjerama. Zna se koliki je izvorni proračun, zna se koliko smo zaduženi i na tragu toga funkcioniramo s bar jednim kapitalnim projektom svake godine. U 2020. godini kapitalni projekt koji će se realizirati je izgradnja pješačke staze i autobusnog stajališta sa zbrinjavanjem oborinskih voda na županijskoj cesti u naselju Knezovec u duljini od oko 1.8 km. Visina projekta iznosi oko 2,6 milijuna kuna, a oko financiranja će nam pomoći ŽUC i Hrvatske vode kojima se i ovim putem zahvaljujem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije