JESU LI GRADSKI VRTIĆI ČAKOVEČKI ULJANIK?

NEJEDNAKO SUFINANCIRANJE Čakovečki HDZ traži jednaki odnos prema gradskim i privatnim vrtićima

Iz HDZ-a poručuju da je dvojno financiranje ne samo protekcionističko, nego i duboko nepravedno prema vlasnicima privatnih vrtića jer ih prisiljava da istu razinu usluge izvrše za samo 45 posto sredstava koje dobivaju gradski vrtići

Nakon što su nedavno osnivačice i vlasnice privatnih dječjih vrtića s područja Grada Čakovca prozvale gradsku upravu zbog nejednakog odnosa prema njihovim i gradskim predškolskim ustanovama, danas su o toj temi govorili i čelni ljudi čakovečkog HDZ-a.

>> PRIVATNI VRTIĆI “Djeca se ne mogu dijeliti na vašu i našu, svim vrtićima Grad Čakovec treba osigurati jednake uvjete”

Povjerenik gradske organizacije stranke Vjeran Vrbanec i gradski vijećnik HDZ-a Aleksandar Makovec nakon provedene analize ustvrdili su da se vrtići različito tretiraju, a po njihovoj računici u cijelom tom procesu potroši se milijun eura više nego što bi trebalo, pa su se zapitali gdje su ti novci?

– O ovoj temi sam govorio još pred godinu dana, a kad sam to pitanje postavio gradskoj upravi dobio sam odgovor da bi svako povećanje ekonomske cijene boravka djece u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Čakovec uzrokovalo i značajno povećanje sredstava za sufinanciranje boravka djece u privatnim dječjim vrtićima. Iz takvog odgovora proizlazi kako je interes grada što manje sredstava uplatiti dječjim vrtićima kojima nije osnivač zbog čega je ekonomska cijena nerealno niska u odnosu na stvarne troškove, rekao je Makovec.

Analiza koju su proveli u HDZ-u pokazuje da Grad financira vrtiće kojima je osnivač na temelju redovnih faktura, koje su za prvih šest mjeseci ove godine iznosile 3.529.038 kuna, ali i na osnovu dodatnih zahtjeva za što je u prvom polugodištu isplaćeno 4.653.309 kuna. Kada se ta sredstva u iznosu od gotovo 8,2 milijuna kuna podijele s 945 polaznika ispada da se gradskim vrtićima mjesečno po djetetu plaća 1.443 kune.

Istovremeno, privatnim vrtićima je temeljem faktura isplaćeno 718.643 kune, pa kad se to podijeli s njihovih 186 djece računica pokazuje da je to 644 kune mjesečno po djetetu. Ti podaci pokazuju, kažu u HDZ-u, da gradski vrtići mjesečno dobivaju čak 799 kuna po djetetu više od privatnih. Ta brojka još je veća ako joj se pribroje i druga sredstva koja je Grad Čakovec dodijelio svojim vrtićima u iznosu od 2.049.414 kuna.

Temeljem svega toga iz HDZ-a poručuju da je ovakvo dvojno financiranje ne samo protekcionističko, nego i duboko nepravedno prema vlasnicima privatnih vrtića, jer ih prisiljava da istu razinu usluge i zbrinjavanja djece izvrše za samo 45 posto sredstava koje dobivaju vrtići čiji je osnivač Grad Čakovec. Kažu da ih ovakvo ponašanje gradskih vlasti neodoljivo podsjeća na vremena lokalnih monopola kada su u Čakovcu mogle raditi samo određene tvrtke i nazivaju ga nastavkom socijalizma drugim sredstvima.

Ujedno, na taj je način uvedena podjela na “naše” i “vaše” uz, kako se navodi iz HDZ-ovih redova, bezobrazno i bezobzirno favoriziranje “naših ustanova”. Iz svega toga, po njihovom sudu, proizlazi da je Grad Čakovec duboko nepravedan i sektaški nastrojen prema pojedinoj djeci predškolskog uzrasta i njihovim roditeljima.

Zbog svega toga čakovečki HDZ predlaže izradu i donošenje nove odluke o financiranju boravka djece u predškolskim ustanovama. Pri tome će se, između ostaloga, zalagati za sljedeće:

1. Formiranje ekonomske cijene temeljem kriterija koji obuhvaćaju izdatke za radnike, prehranu djece, režijske troškove, nabavu potrebnih materijala za rad, odnosno sve izdatke osim investicijskih.

2. Jednaki iznos financiranja za svako dijete predškolskog uzrasta koje polazi predškolsku ustanova, a čiji je barem jedan roditelj ili staratelj zaposlen na području RH i ima prebivalište u Gradu Čakovcu, uz pravo roditelja da svoje dijete po vlastitom izboru upisuju u bilo koju predškolsku ustanovu.

3. Grad bi boravak djece u predškolskoj ustanovi, sukladno odluci Međimurske županije, trebao sufinancirati s minimalno 50% ekonomske cijene, a pravo na sufinanciranje imala bi i djeca predškolskog uzrasta koje ne pohađaju ni jednu ustanovu na području grada, ali barem jedan od njihovih roditelja ili staratelja radi u zemlji i ima prebivalište na području Grada Čakovca. Broj djece u pojedinom vrtiću mogao bi se ograničiti samo Državnim pedagoškim standardom zavisno od prostornih i kadrovskih mogućnosti.

Zaključno, u HDZ-u drže da bi se donošenjem ovakve odluke gradski proračun čak i rasteretio. Izračunali su da prosječna mjesečna cijena po djetetu u međimurskim vrtićima iznosi 1.700 kuna. U kalkulaciji s takvom cijenom troškovi zbrinjavanja djece za prvih 6 mjeseci za Grad Čakovec iznosili bi 7,3 milijuna kuna odnosno 3,6 milijuna manje nego što je isplaćeno u navedenom periodu. Tijekom cijele godine, prema tom izračunu, uštedjelo bi se više od 7 milijuna kuna, što je, poručuju iz HDZ-a, dostatno za izgradnju jednog vrtića kapaciteta 50 djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije