STIGAO I MINISTAR ŠTROMAR

FOTO Završena energetska obnova zgrada u Općini Nedelišće, investicije teške preko 3 milijuna kuna

Više od 2 milijuna kuna nepovratnih sredstava stiglo je iz EU fondova. Obnovljena je zgrade općinske uprave u Nedelišću te sportski domovi u Macincu i Slakovcu

Danas je u dvorani Atona u Nedelišću održana Završna konferencija projekta Energetske obnove zgrada u Općini Nedelišće. Njime je bila obuhvaćena obnova zgrade općinske uprave u Nedelišću te sportski domovi u Macincu i Slakovcu. Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania iznio je osnovne podatke o vrijednosti projekta, kao i načinu financiranja.

– Vrijednost investicije je nešto veća od 3 milijuna kuna. Od toga smo dobili preko 2 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Dio radova bio je neprihvatljiv po programu energetske učinkovitosti, ali s obzirom da su bili neophodni trebalo ih je odraditi. Mi smo i više nego zadovoljni sa sredstvima koja smo dobili, jer su nam omogućila da navedene objekte dovedemo u stanje kao da su novi, a ostvarit ćemo i velike uštede energije, rekao je Dania.

S obzirom da će energetska obnova smanjiti troškove, Dania je najavio u što će se ulagati ušteđeni novac.

– Imamo puno projekata, posebice infrastrukturnih. Trebamo obnoviti veliki broj prometnica, pješačke staze, urediti naš Trg Republike. U planu imamo i veliki projekt vrijedan oko 9 milijuna kuna, pa je ovo šansa da i njega pokrenemo. Uložit ćemo i u najmlađe, polaznike vrtića i školarce, uostalom prije ovih projekata odradili smo kompletnu energetsku obnovu našeg vrtića. U gospodarskoj zoni Goričica nakon godina čekanja uskoro kreće izgradnja prvih hala, za mjesec dana gradit će se jedna, a početkom sljedeće godine još dvije. Vjerujem da će biti završene do početka lipnja i time će se otvoriti mogućnost novog zapošljavanja što nam je prioritet, istakao je Dania.

Veliko zadovoljstvo odrađenim poslom iskazao je i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

– Lijepo je doći na završetak ovakvog projekta i vidjeti korist od onoga što smo dogovarali prije godinu ili dvije. U Hrvatskoj se trenutno realiziraju projekti energetske učinkovitosti vrijedni 5 milijardi kuna. To je više od 1.300 javnih zgrada, među kojima preko 390 škola, više od 90 vrtića i sličnih objekata. U svim tim objektima značajno je podignut komfor i standard, dok su istovremeno bitno smanjeni troškovi energenata, naveo je osnovne prednosti ovog programa Štromar.

Potpredsjednik Vlade naglasio je brojna ulaganja u ovaj dio zemlje.

– Primjer Nedelišća samo potvrđuje da na sjeveru vrlo dobro surađujemo s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima. Vjerujem da ćemo tako i nastaviti jer već pripremamo slijedeće natječaje. Moram spomenuti i komunalne projekte gdje je Općina Nedelišće također dobar primjer, jer smo za njihove potrebe te vrste osigurali novac i prošle i ove godine, podsjetio je Štromar.

Govorio je i o projektima koji se planiraju uz potporu EU fondova.

– Naše ministarstvo dosad je ugovorilo 94 posto raspoloživih sredstava i ostalo je još otprilike 200 milijuna kuna. Taj iznos će biti premalen za sljedeće natječaje, pa ćemo koristiti sredstva drugih ministarstava koja nisu ugovorila sve što im je na raspolaganju. Tako ćemo do kraja godine objaviti natječaj za stambene zgrade vrijedan oko 200 milijuna kuna, dok bi na proljeće nastavili energetsku obnovu javnih zgrada za što ćemo utrošiti između 300 i 500 milijuna kuna. Zbog toga još jednom pozivam sve čelnike lokalne samouprave da pripreme projekte, jer ćemo na raspolaganju imati dovoljno sredstava, poručio je Štromar.

Realizaciju ovog projekta pohvalila je i međimurska saborska zastupnica Bernarda Topolko, koja je poručila ministru kako u našem kraju ima još mnogo projekata za čiju realizaciju očekuje podršku sljedeće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije