OVACIJE NA VELESAJMU

KOLINDIN PROGRAM Mijenjala bi izborne zakone, uvjetovala Srbiji ulaz u EU…

Kao najvažniji dio programa navodi važnost hrvatskog optimizma

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda GrabarKitarović u 11 sati predstavila je program od sedam točaka, kojim kreće u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. Činit će to pod sloganom “Predsjednica. Jer Hrvatska zna!”

S otprilike 15 minuta kašnjenja, predsjednica je stigla u dvoranu na zagrebačkom Velesajmu, a oko tisuću uzvanika dočekalo ju je pljeskom, na što je odgovorila širokim osmijehom. Legendarni voditelj Oliver Mlakar vodio je program i pritom nije skrivao oduševljenje predsjednicom.

“Kad god sam nekog najavljivao taj je pobjeđivao”, rekao je Oliver Mlakar i dodao da misija Grabar-Kitarović još nije gotova.

No, kao što se i očekivalo, riječ je preuzeo prije svih premijer Andrej Plenković.

“Ovi izbori važni su jer određuju smjer razvoja naše domovine. Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja naših programskih i političkih ciljeva. Za odličnu suradnju i sinergiju svih organa državne vlasti. To je snaga HDZ-a i tu ćemo snagu uz vašu potporu i povjerenje pretvoriti u još jednu pobjedu naše predsjednice”, slavodobitno je uskliknuo Plenković pa nastavio:

“Pobjedom ćemo nastaviti kontinuitet naše politike, koja se temelji na našim vrijednostima. Vrijednostima državnotovorstva, domoljublja, narodnjaštva i demokršćanstva. To je istinska politika desnoga centra, koja se temelji na političkom nasljedstvu prvog političkog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Želimo s predsjednicom raditi novu i bolju Hrvatsku, mnogo bolju od one koju su ostavili prethodnici.”

Premijer je potom udario po političkim oponentima, prozvao ih za rušenje kreditnog rejtinga, nekorištenje europskih fondova, Lex Perković, rezanje plaća…

“To im je bilo normalno. I takvo “normalno” stanje nas je dočekalo, ali smo ga promijenili”, kazao je premijer i nabrojao uspjehe svoje Vlade:

“Imamo rast minimalne plaće, mirovina i socijalnih davanja. Moderniziramo Hrvatsku, smanjujemo dug, povezujemo Hrvatsku, usvojili smo najopsežniji paket demografskih mjera, obnavljamo preko 500 vrtića, obnavljamo škole i bolnice, razvijamo sve krajeve Hrvatske.”

Poslije podužeg govora, premijer je ipak prepustio riječ predsjednici.

“Draga Kolinda, dokazala si da zastupaš hrvatske interese i sveopćeg boljitka Hrvatske. Potvrdila je da je hrvatski brend, ona je najbolji izbor za Hrvatsku, stoga je podržimo!”

Pozdravom Hrvatima u svim dijelovima svijeta, pozdravom stranci, vladajućima i obitelji započela je predsjednica svoj govor, koji su svi čekali.

“Bez vas ne bih bila predsjednica. Čvrsto držim da svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj. Mnogima je danas dan kao i svaki drugi, nekima blagdan vinskih običaja, a meni ovaj dan ima posebnu simboliku. Na današnji dan prije pet godina predstavila sam program “Za bolju Hrvatsku”, izjavila je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je proputovala cijelu Hrvatsku i dobar dio svijeta, da je održala šezdesetakak gospodarskih foruma i raznih vijeća, da vjeruje u hrvatskog čovjeka, ali i podsjetila je na Hrvatsku prije pet godina.

“Bili smo u teškoj moralnoj i gospodarskoj situaciji. Vladalo je ozračje zapuštenosti, apatije i razočaranja. Bilo je to stanje države bez osmišljenog odgovora na izazove, umnogočemu smo kaskali za drugima. Mogla bih nabrajati unedogled. Vlada koja nas je zadužila preko 70 milijardi kuna, vanjska politika koja nas je vraćala u region… Je li to ono što je normalno? Možda, ali samo onima koji se usuđuju reći da je Hrvatska slučajna država”, okrznula je predsjednica i protukandidata Zorana Milanovića te napomenula da se Hrvatska ne smije vratiti u mračno razdoblje i ponosno nabrojala što je sve činila tijekom posljednjih pet godina.

Još jednom je napomenula da Hrvatska nema vremena za eksperimente i populizam.

“Treba nam politika koja spaja, a ne razdvaja. Pitanje “Sad ili nikad!” ne može biti pitanje 2019., to je bilo pitanje 1991., kad smo se borili za Hrvatsku. Danas je ključno pitanje ono demografsko. Znam što treba učiniti.”

Nakon podužeg uvoda, okrenula se izbornom programu, koji se sastoji od sedam točaka. One su redom: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

“Prvo želim pričati o razvoju. U svim segmentima društva do gospodarstva. hrvatska obitelj mora biti u središtu svih aktivnosti. Cijela jedna Hrvatska živi izvan nje. Drugi stup programa odnosi se na naš identitet, način života, što smo, tko smo i iza čega stojimo. Ustrajat ću na provedbi mjera brendiranja Hrvatske jer to je način kako objediniti ono što je izvorno naše. Tražit ću snažniji angažman za povratak preostale kulturne baštine, ukradene tijekom Domovinskog rata te za povratak sve hrvatske arhivske građe iz srbijanskih arhiva jer to je naše, hrvatsko i treba biti vraćeno Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica prve dvije točke pa krenula na treću:

“Hrvatska odlučnost. Taj dio programa bavi se načinom na koji se pozicioniramo u svijetu. Izgradili smo odnose s najvažnijim državama Hrvatska. Hrvatsku sam projektom ‘Tri mora’ napokon isčupala iz ‘regiona’. Nastavit ću aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata. U tome nikada neću posustati. Inzistirat ću da nalaženje nestalih bude postavljeno kao glavni uvjet nastavka pregovora Srbije o njenom članstvu u Europskoj uniji.”

Okrenula se potom u četvrtoj točki pod nazivom “hrvatska pravednost” borbi protiv siromaštva, korupcije, nasilja u obitelji, ali i društvu općenito.

“Predlagala sam resornim ministarstvima čvršću suradnju s civilnim udrugama. Čvrsto sam stala u obranu žene. Jednaka plaća za isti rad, ravnopravna društvena promocija na temelju rada, znanja i sposobnosti. Zaštita majčinstva… To su neka od prava koja ću čvrsto zagovarati.”

Peti dio odnosi se na demokraciju i načine kako učvrstiti temeljne demokratske norme. To je jedini način kako da se suprostavimo poplavi pojedinaca koji daju nerealna obećanja, rekla je predsjednica.

Hrvatska sigurnost šesta je točka programa, a odnosi se na NATO i Europsku uniju.

“Zagovarat ću provedbu aktivne populacijske politike kao temelja sigurnosne politike jer država bez naroda, teritorij bez stanovnika lako postaju metom izvanjskih političkih čimbenika. Ustrajat ću na osnaživanju hrvatske vojske i hrvatske policije. Ulaganje u vojsku nije razbacivanje novca. Podržavam nastavak modernizacije svih grana oružanih snaga RH, uključujući nabavu novog višenamjenskog borbenog zrakoplova.”

Hrvatski optimizam posljednji je dio programa i tiče se rada, odgovornosti i zajedništva.

“Umrežit ću uspješne hrvatske znanstvenike jer nitko nije pozvaniji za pomoći našim institucijama. Nastavit ću otvarati javni prostor svim koji teže izvrsnosti. Te i takve ljude sustavno sam promovirala, a to ću činiti i dalje jer oni zaslužuju da ih se vidi, čuje i sluša. Dok je takvih ljudi, a naš narod ih je uvijek imao, bit će i Hrvatske”, istaknula je predsjednica i napomenula da se u njenom programu nalazi Tuđmanova.

Na samom kraju kazala je da vjeruje u svakog hrvatskog čovjeka.

“Bolja Hrvatska nije daleko, bolja Hrvatska je tu, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta. I zato ću biti vaša predsjednica. Jer Hrvatska zna i mora bolje. Živjeli!”

Poput praznovjernih sportaša aktualna predsjednica radila je sve kako je radila i onda kad je pobijedila prije pet godina. Zato je izabrala 11. studenoga u 11 sati za predstavljanje programa. Čak je sve i završilo pjesmom “Ljubim te do bola”, kao prije pet godina. No, mnoge stvari ni u HDZ-u, ni u državi nisu kao nekad. Čak je i dvorana u hotelu Westin koju je predsjednica željela i u kojoj se skup održavao 2014. zauzeta.

Datum izbora i dalje nije poznat, ali se kao najizvjesniji spominje 22. prosinca. Formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije