Vijesti / Politika
Politika
OD 1. SIJEČNJA Plenković najavio rast minimalne plaće, bit će veća za 250 kuna!
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NAKON DOGOVORA S HNS-OM

OD 1. SIJEČNJA Plenković najavio rast minimalne plaće, bit će veća za 250 kuna!

Oba prijedloga, i o rebalansu proračuna za 2019. i projekciji proračuna za iduću godinu, su usvojena

U Banskim dvorima započela je 187. sjednica Vlade na kojoj su, između ostalog, izneseni i usvojeni prijedlozi rebalansa proračuna za ovu godinu te projekcija proračuna za 2020. i 2021, kao i paket novih poreznih reformi. Premijer Andrej Plenković je najavio i povećanje minimalne plaće za 250 kuna.

Iako je zbog drame oko koeficijenata prosvjetara bilo upitno hoće li ministri iz redova HNS-a doći na sjednicu, ipak su došli kao što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak i najavio nakon jučerašnjeg koalicijskog sastanka.

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković je čestitao ministrima što su svi danas ipak došli na sjednici Vlade. - Današnja sjednica Vlade ima brojne važne točke. Osvrnuo bih se posebno na energetsku strategiju koja je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Posebno je važan i prijedlog o povećanju minimalne plaće.

Naš prijedlog je da se poveća na 3250 kn neto iznosa, što znači da će brutno iznos biti 4062 kn - kazao je premijer istaknuvši da je u mandatu njegove Vlade minimalna plaća ukupno povećana za 100 eura.

Rebalans proračuna za 2019.

Ministar financija Zdravko Marić govoreći o rebalansu proračuna je kazao da se ukupni rashodi državnog proračuna u 2019. smanjuju sa 140,3 milijardi kuna na 139,0 milijardi kuna, odnosno za 1,3 milijarde kuna.

Navodi da se najveća povećanja rashoda državnog proračuna u 2019. odnose na osiguranje dodatnih sredstava za rashode za zaposlene (494,2 milijuna kuna), povećanje izdvajanja za mirovine (849,6 milijuna kuna), financiranje prve faze projekta terminala za UPP (izgradnja prihvatnog terminala za ukapljeni priodni plin na otoku Krku) u iznosu od 350 milijuna kuna, povećanje rashoda za prava iz sustava socijalne skrbi (za osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu) u iznosu od 175, 5 milijuna kuna i dodatni porodiljni dopust (41 milijuna kuna) te sredstva za sanaciju ustanova u zdravstvu (122 milijuna kuna).

Najznačajnija smanjenja odnose se na uštede na kamatama (796,9 milijuna kuna), smanjenje za naknade korisnicima aktivne politike zapošljavanja (151 milijuna kuna), smanjenje na rashodima za nabavu nefinancijske imovine.

Po prvi put smanjenje nominalnog duga

Što se tiče proračuna za iduću godinu ministar je istaknuo kako po prvi put planiraju suficit od 0,2 posto te kako je putanja smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u četri puta brža od očekivane. - Imamo čak i nominalno smanjivanje javnog duga. Dakle, ne samo udjelom u BDP-u, kao relevantan pokazatelj, nego čak i nominalan - kazao je ministar. Oba prijedloga, i o rebalansu proračuna za 2019. i projekciji proračuna za iduću godinu, su usvojena. 

Usvojen je i četvrti paket porezne reforme koji donosi nova porezna rasterećenja u iznosu od 2,4 milijarde kuna što zajedno s prethodna tri kruga iznosi 9 milijardi kuna poreznoga rasterećenja, ali i nacrt prijedloga zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!